StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBILJKA KOJU TREBA SVAKO DOMAĆINSTVO

Kašljete i boli vas grlo? Samo se okrenite oko sebe i uberite koji listić kadulje, liječi mnoge tegobe!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
27. siječnja 2024. - 18:44

Kadulja je kraljica ljekovitog bilja. Stari narodi su je prije više od 4000 godina koristili za liječenje gotovo svih bolesti i zbog toga je često nazivali svetom biljkom. Stara rimska izreka kaže ‘Zaprijeti li smrt, po kadulju u vrt‘.

Njezino znanstveno ime Salvia officinalis dolazi od latinske riječi salvum, što znači spasiti. Hrvatski naziv kadulja je dobila od glagola ‘kaditi‘ jer se ova biljka u prošlosti koristila za čišćenje domova. Jasno je da je kadulja, koja djeluje kao prirodni antibiotik i ima antibakterijsko djelovanje, biljka koju bi trebalo imati svako domaćinstvo. Barem to u nas u prirodi nije problem jer obilno raste u dubrovačkom kraju.

image

Kadulja raste svugdje u prirodi dubrovačkog kraja

Dml/

Listovi kadulje sadrže 1 do 2,5 posto eteričnog ulja, čiji je kemijski sastav uvjetovan zemljopisnim podrijetlom i razvojnim stadijem, a što raste dalje od mora, to ga ima više. Prema istraživanjima, u unutrašnjosti otoka i primorskog krša kadulja je bogatija uljem od one bliže moru.

image

Kadulja raste svugdje u prirodi dubrovačkog kraja

Dml/

Ako imate osjetljive desni, grlobolju, kašljete, patite od promuklosti, trebate njegu sluznice usne šupljine te bolnih afti, kadulja je izvrstan odabir za rješavanje ovih problema. Pojedini stručnjaci smatraju i da može pomoći kod menstrualnih bolova i tegoba menopauze, ali i da olakšava probavu. Može se grgljati, ili se od nje učini čaj koji se polagano pije.

Dalmacijabilje, velika uvozno-izvozna tvrtka ljekovitog bilja koja je u Dubrovniku radila do 2002., kad je prodana za kunu, bila je izuzetno uspješna tvrtka koja je jako puno izvozila upravo kadulju. U Ameriku su izvozili na tone kadulje, bez koje Amerikanci ne mogu zamisliti Božić, prisjetila se u siječnju 2022. Jadranka Šimunović u priči za Dubrovački vjesnik, koju u cijelosti možete pročitati OVDJE.

– Oni svoje purice pune sjeckanom kaduljom i ne mogu zamisliti Božić bez te purice na stolu – rekla je tada.

- Uvozili smo samo ono što nismo mogli nabrati na našem području, recimo papar. Bili smo rekorderi u izvoženju kadulje, ali i drugog ljekovitog bilja, najviše lovora. Proizvodili smo i eterična ulja i bili najjači u Europi po ljekovitom bilju jer smo organizirali male zadruge koje su prikupljale bilje i trave po tada cijeloj Jugoslaviji. U našem pogonu imali smo sve vrste trava iz ovog podneblja, a pakovalo se u papirnate vrećice. Ljudima smo uvijek, kad bi došli u Dalmacijabilje pitati za lijek, poklanjali te vrećice. Jako su se puno tražili vrijesak, kadulja, lipa, zova, cvijet i korijen bijelog sljeza, tražila se i Iva trava za koju ima uzrečica: ‘Trava Iva od mrtva pravi živa‘ - prisjetila se prije dvije godine naša sugovornica.

02. svibanj 2024 20:51