StoryEditorOCM

Kao u filmovima o agentu 007, svjetski moćnici dogovaraju se kako uništiti hrvatski nogomet. Suci su glavni egzekutori, sad nam šalju Katarca, a igramo s Marokom...

Piše DV/ SD, Pero Smolčić
16. prosinca 2022. - 11:46

Kao u filmovima o Jamesu Bondu, tako zamišljam sastanak svjetskih moćnika, a tema je samo jedna - kako uništiti hrvatski nogomet.

Zazvoni crveni telefon, okupe se u sobi opremljenoj najnovijim gigantskim ekranima, dolaze najveći svjetski moćnici, a nogometni eksperti uzimaju kredu u ruke i crtaju. Kako zaustaviti Modrića? Kako predriblati Gvardiola? Ima li uopće prostora između vratnica za provući loptu pokraj Livakovića?

No, svi su ti odgovori negativni. Za probiti Hrvatsku nema rješenja, pa se donijela odluka - riješit će to suci. Zamišljam Pierluigi Collinu kako dijaboličnog pogleda gladi perzijsku mačku, ona prede zadovoljno jer je konačno skovan plan kako pobijediti nepobjedivu Hrvatsku, a njegov groteskni smijeh odjekuje hodnicima.

A nije to tek - tako. Plan je skovan godinama unatrag, kada su se u naše omladinske pogone po klubovima infiltrirali stranci prerušeni u Hrvate. Učili su od malena naš jezik, svaki na svome dijalektu, da budu autentični, školovali se za nogometne trenere. I što onda? Pa jasno je, otupili su nam špicu napada. Sve potencijalno fantastične napadače, nasljednike Olića, Bokšića i Mandžukića su već u najranijoj dobi usmjerili u obranu, ili u boljem za nas slučaju u vezni red.

Mislili su da će to biti dovoljno, ali ne. Granitna hrvatska obrana primorala ih je da hitne sastanke, na reakciju talijanskog "Dijabolika".

Nakon što je Messi osuo drvlje i kamenje nakon četvrtfinala na suce, plasirala se informacija u javnost kako FIFA šalje Talijana Orsata da "pokosi" Argentince, da začepi usta Messiju. A nakon polufinala, teza se okrenula, Talijan je poslan da pokosi baš - nas. Piše se i analizira onako kako paše prosječnom "hrvatskom paćeniku".

Tada nitko nije kazao "ma vidi, FIFA delegirala našeg susjeda, Talijana, a daleko mu Argentina". Sada, kada nam u utakmici za treće mjesto sudi sudac iz Katara, e sad je on prijatelj, na vjerskoj liniji, s Marokancima.

Rasprave o sucima čekaju nas i po povratku u HNL, na nekim drugim relacijama. Vidimo sada na nam ni strani baš ne valjaju. Ima li spasa? Za hrvatski nogomet? Ne vidim opciju nego da naše utakmice ne sudi nitko, nego se igrači dogovore sami, kao na ulici. 

28. travanj 2024 15:10