StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEMA CILE-MILE

Kako su mjere u školama riješili Slovenci i Srbi: Učitelj koji nema PCT uvjet može dobiti otkaz

Piše Goranka Jureško/JL
27. kolovoza 2021. - 10:15
Maske ostaju kao jedan od uvjeta za pete i više razrede ako nije moguć razmak od dva metraNiksa Stipanicev/Cropix

Kako će biti organizirana nastava u Hrvatskoj u novoj školskoj godini, koja počinje za koji dan, u naznakama je jučer dao ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Najavio je nastavu u školama, povratak sportskih aktivnosti i dopunske nastave, školske prakse te prakse za strukovne škole, ali i mogućnost održavanja roditeljskih sastanaka. Zaposlenici će morati mjeriti temperaturu, ali kod kuće, svakog jutra.

Maske ostaju kao jedan od uvjeta za pete i više razrede ako nije moguć razmak od dva metra. Upozorio je da se cijepljenju odazvao premali broj nastavnog osoblja - u prosjeku, jedva 50 posto. No, susjedi Slovenci i Srbi već su vrlo detaljno objasnili što tko može, a što ne može da bi se nastava maksimalno odvijala u školama, a ne online, piše Jutarnji list.

Opomena pred otkaz

Među ostalim, u Sloveniji nastavno osoblje mora imati COVID-potvrde, a to znači da su preboljeli COVID ili da su cijepljeni ili se moraju testirati na koronu svakog tjedna, a tko odbije, može dobiti otkaz.

Naime, za sve zaposlene u obrazovanju za sudjelovanje u nastavi nužan je tzv. PCT uvjet - preboljenje, cijepljenje ili testiranje. Ministarstvo obrazovanja odredilo je testiranje kao radnu obvezu i neopravdano odbijanje rezultirat će opomenom pred otkaz, a u konačnici i otkazom. Isto vrijedi za odbijanje nošenja maski, kako nastavnika tako i djece.

U Srbiji su predvidjeli tri modela nastave. Prema prvom, djeca su u školi i nose maske dok razgovaraju ili odgovaraju. Cijepljeni nastavnici ne moraju nositi maske, ali ako priđu učeniku na metar i pol, maska je i za njih obavezna. Drugi model nastave predviđa za učenike sedmog i osmog razreda te srednjoškolce da bi jedan dan bili na nastavi u školi, a drugi bi bili online.

Razmatra se mogućnost da se isti model primijeni i za učenike petih i šestih razreda. No, ako u razredu ima više od 16 učenika, dijelit će se na grupe, koje će se izmjenjivati u razrednoj i online nastavi. Treći model predviđen je za područja s velikim brojem zaraženih, gdje bi srednjoškolci imali online nastavu, a osnovnoškolci kombiniranu nastavu. Za učenike od prvog do četvrtog razreda školski bi se sat skratio na 30 minuta, a formirale bi se grupe od 16 učenika, piše Jutarnji.

Petkom nove mjere

Ministar prosvjete Branko Ružić rekao je da će jedinice lokalne samouprave biti podijeljene na crvenu, žutu i zelenu zonu i o tome će ovisiti koji će se model nastave primijeniti u nekom gradu ili općini u određenom razdoblju. Drugim riječima, sve će biti u skladu s rizikom, a roditelji će svakog petka do podneva znati kakav je model nastave za idući tjedan.

29. lipanj 2024 12:31