StoryEditorOCM

Kad treba gasiti vatru ne pita se jesu li državni ili lokalni, ali kad se vatrogasce plaća itekakva je razlika

Piše Gabrijela Bijelić
27. veljače 2024. - 07:31

Kad gori, kad treba izvlačiti unesrećene iz olupine nakon prometnih nesreća, prepiliti stablo na putu ili dostaviti vodu cisternom, svima su na pameti, no kod aktualne ‘podjele‘ viših koeficijenata su zaobiđeni. Točnije, vatrogasci iz lokalnih i regionalnih Javnih vatrogasnih postrojbi i DVD-ova za isti posao su slabije plaćeni od kolega zaposlenih pri državnoj službi. Razlika nije zanemariva, kod ‘mjesnih‘ gasitelja koeficijent je 0,89, a kod ‘državnih‘ 1,54.

image

Na intervenciji

Ante Čizmić /Cropix

Ne uvaži li se zahtjev za ujednačavanjem primanja, vatrogasci ne isključuju ni krajnju mogućnost štrajka kako bi se izborili za materijalna prava. Radi reguliranja problema s plaćama nacionalna Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca danas se put sastala s onima koji odlučuju u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. Lokalne i regionalne vatrogasne postrojbe zastupa Sindikat Rijeke, Kvarnera i Dalmacije. Sindikalni povjerenik JVP Dubrovački vatrogasci Nikša Svetac oprezan je s očekivanjima:

- Mi tražimo izjednačavanje naših i koeficijenata interventnih vatrogasaca koji su pod državom, zapravo Hrvatskom vatrogasnom zajednicom. Radimo isti posao, ne želim nikoga blatiti, ali treba znati da 90 posto vatrogastva u državi nose javne postrojbe. Ako izostane dogovor na nivou Koordinacije, ići ćemo u prosvjed, a ni štrajk nije isključen.

Toplo se nadam da do toga neće doći. No, očito onaj tko je pisao ove koeficijente očito nije razmišljao o svemu, nego su zadovoljili svoje apetite. Kao da su ovo neki na funkcijama pisali za sebe, a ne za druge. Ipak vjerujem da će se naći netko tko će sve to ispraviti – ističe Svetac i upozorava na nesrazmjer primanja ‘običnog‘ vatrogasca i onog s višom i visokom stručnom spremom.

- Najveći problem i jest što su terenci najviše zakinuti, oni koji zapravo ‘privređuju‘. Dobili su oni koji ne idu na teren i sjede u kancelariji, oni koji i inače imaju dobre plaće. Ne znam što očekivati od današnjih pregovora u HVZ-u, što god oni obećali, ne može se ništa bez premijera – napominje sindikalni povjerenik. A kad su oprema i radni uvjeti posrijedi, dubrovački vatrogasci nemaju zamjerki.

- Možemo biti zahvalni što živimo u gradu Dubrovniku. Ne preuveličavam, ali kad vidite probleme drugih sredina u vatrogastvu, tek vidite koliko je nama još dobro. U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Dubrovački vatrogasci zaposleno je, s uredima i dnevnim smjenama, 78 ljudi. Taj broj je po planu zaštite od požara, koliko je propisano, toliko zaposlenika imamo, a pokrivamo teritorijalno područje od Velikih žala do ulaza u Župu dubrovačku, do Dupca. Imamo i ispostavu u Orašcu koja pokriva donji dio teritorija, a po potrebi pomaže i u Gradu – objasnio je Nikša Svetac.

Zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović potvrđuje da u vatrogastvu neka radna mjesta imaju jako dobar koeficijent, dok su druga omalovažena.

image

Zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović

Tonći Plazibat

- Mi smo u hijerarhiji kao vojska, od vojnika do generala, s tim da su najviše zakinuti ovi na nižim razinama. Vatrogasac sa srednjom stručnom spremom ima najmanji koeficijent, a oni s VŠS i VSS mnogo bolji. U našom postrojbi uz kolektivni ugovor zaposlenik s 10 godina staža i uz sve dodatke na radne vikende, noćni rad, topli obrok i putne troškove dobiva mjesečno od 1400 do 1500 eura neto, no kad bismo to sve ogolili izašlo bi oko tisuću, što je uistinu premalo – smatra Krilanović.

Opasno i - neplaćeno

Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca je, podjsetimo, upozorila kako je vlada propustila ujednačiti plaće vatrogasaca na lokalnoj i regionalnoj razini s plaćama na državnoj iako obavljaju poslove iste složenosti, vatrogasci zaposleni u JVP-ima i DVD-ovima već dulje imaju niže plaće od kolega iz državnih službi. Nije donesena ni uredba o dodacima predviđena Zakonom o vatrogastvu kojima bi se uvećali koeficijenti profesionalnih vatrogasaca s obzirom na povećanu opasnost za život i zdravlje i odgovornost u sustavu.

 

27. travanj 2024 10:21