StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNARANČASTI ALARM

Izvadite kišobrane, državni zavod najavljuje veliku promjenu vremena

Piše Slobodna Dalmacija
4. kolovoza 2021. - 20:22

Državni hidrometeorološki zavod za sutra je za cijelu obalu izdao narančasto upozorenje, piše Index.hr, a prenosi Slobodna Dalmacija

Iako je najavljena promjena vremena za cijelu Hrvatsku, DHMZ na obali najavljuje jaka grmljavinska nevremena. Narančasti alarm koji označava opasno vrijeme upaljen je za riječku, splitsku, istarsku i kninsku regiju. 

Prema podacima kojima raspolaže DHMZ, najgore će biti u Kninu i okolici gdje će se sutra održati obljetnica Oluje. 

Za kninsku regiju DHMZ najavljuje obilne kiše (do 70 mm) te grmljavinsko nevrijeme s kratkotrajno olujnim udarima vjetra. Vjerojatnost grmljavinskog nevremena veća je od 80%, navodi DHMZ.

Područje Splita i Zadra očekuje jako jugo s olujnim udarima te izraženi pljuskovi s grmljavinom. Ipak, Split može očekviati manje kiše od Knina.

Do 60 milimetara kiše očekuje se u riječkoj regiji, za koju se također najavljuju olujni udari vjetra. 

Meteoadriatic javlja kako u četvrtak dolazi do novog prodora svježeg zraka sa sjeverozapada. Krajem srijede nad širom regijom, a s centrom nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom, formirat će se plitko prizemno ciklonalno polje.

Ono će nešto ojačati u noći na četvrtak i time intenzivirati termičku razliku nad područjem Jadrana i okolnih krajeva. Takva sinoptička situacija te prednja strana visinske doline stvorit će vrlo povoljne uvjete za razvoj intenzivne naoblake i oborina, navodi Meteoadriatic.

Početak nepogoda očekuju već u drugom dijelu noći na sjeverni i dio srednjeg Jadrana, za razliku od jučerašnjih koji su sugerirali početak u ranim jutarnjim satima. Također, već do zore nepogode su moguće i na južnom Jadranu, budući da se očekuje njihovo formiranje oko talijanske obale u noći, i brzo premještanje prema sjeveroistoku. Tijekom jutarnjih sati na sjevernom Jadranu može se računati na postupnu stabilizaciju, a rano poslijepodne vrijeme bi se trebalo smiriti i drugdje na Jadranu.

Osim lokalno obilne kiše koja može stvoriti jače bujične poplave, posebno u dijelu Zagore, Hercegovini te ostatku BiH, ali i drugdje, očekuje se i lokalna pojava jake tuče. Iako je nezahvalno prognozirati takve pojave, nije nemoguće ni da se ponovo negdje javi tornado. Orkanski udari vjetra također su iznimno vjerojatni u blizini grmljavinskih oluja, navodi Meteoadriatic, a prenosi Slobodna Dalmacija

18. travanj 2024 21:02