StoryEditorOCM

Izraelski specijalci upali u bolnicu u Gazi, čelnik WHO-a ih oštro napao, i UN je zgrožen. Stigla poruka iz Bijele kuće

Piše Hina
15. studenog 2023. - 17:12
Izraelci su objavili kako su danas izvršili raciju u najvećoj bolnici u Gazi ciljajući, kako kažu, zapovjedni centar Hamasa u tunelima ispod tisuća pacijenata i civila koji traže utočište od intenzivnih borbi-/Afp

UN je zgrožen vojnim upadom u bolnicu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je da je to "potpuno neprihvatljivo" i da s brojnim partnerima razgovara o mogućnosti evakuacije pacijenata i medicinskog osoblja iz bolnice Al Šife u Gazi.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je na konferenciji za novinare za Ženevi da pacijenti i osoblje moraju biti zaštićeni čak i ako se bolnice koriste u vojne svrhe.

Izraelski vojnici ušli su u srijedu u najveću bolnicu u Gazi, Al Shifu, i pretraživali prostorije, nakon što je Izrael rekao da borci Hamasa imaju svoje sjedište u tunelima ispod objekta, što ta skupina negira.

"Izvješća o vojnom upadu u bolnicu Al Shifa duboko su zabrinjavajuća", rekao je prvi čovjek WHO-a.

image
-/Afp

Šef za humanitarnu pomoć UN-a Martin Griffiths rekao je na toj društvenoj platformi da "zaštita novorođenčadi, pacijenata, medicinskog osoblja i svih civila mora nadjačati sve drugo". Dodao je da je "zgrožen" izvještajima o racijama.

"Bolnice nisu bojna polja", kazao je Griffiths.

Izraelska vojska u priopćenju je izvijestila da na temelju obavještajnih informacija "snage IDF-a provode preciznu i ciljanu operaciju protiv Hamasa" u bolnici, a namjera nije bila ozlijediti civile.

"Brojni partneri uključivo i WHO hitno razmatraju mogućnost evakuacije pacijenata i medicinskog osoblja iz bolnice Al Shife", rekao je Richard Peeperkorn, predstavnik WHO-a na okupiranim palestinskim teritorijima.

Visoki izraelski vojni dužnosnik rekao je da su vojnici pronašli oružje i "terorističku infrastrukturu" u raciji na jednoj lokaciji u bolnici Al Šifi.

Dužnosnik je rekao novinarima da u bolničkom kompleksu nije bilo borbi pošto su vojnici došli tijekom noći te da nije bilo napetosti s medicinskim osobljem ili pacijentima koji se nalaze u drugom dijelu bolnice."Opet smo izgubili kontakt sa zdravstvenim osobljem u bolnici. Izuzetno smo zabrinuti za njihovu sigurnost i sigurnost njihovih pacijenata."

Bijela kuća rekla je da ne podržava napad na bolnicu iz zraka kao ni razmjenu vatre u bolnici "u kojoj su nevini ljudi, bespomoćni ljudi, bolesni ljudi koji pokušavaju dobiti medicinsku skrb koju zaslužuju, uhvaćeni u unakrsnoj vatri".

"Bolnice i pacijenti moraju biti zaštićeni", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

image
-/Afp

 

28. travanj 2024 16:36