StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSMRT PJESNIKA

Izraelska vojska nastavlja s bombardiranjem; ubijen i pjesnik, autor knjiga ‘Gaza uzvraća pisanjem‘ i ‘Neušutkana Gaza‘

Piše HINA
8. prosinca 2023. - 13:10

Izraelska vojska nastavila je bombardirati Pojas Gaze i napala oko 450 meta s kopna, s mora i zraka, objavila je vojska u petak kada se očekuje novi sastanak Vijeća sigurnosti na poziv glavnog tajnika UN-a zbog katastrofalnog stanja u enklavi.

U tom napadu ubijen je i palestinski pjesnik Refaat Alareer, predvodnik mlađe generacija autora u Gazi koji se zavjetovao da će na engleskom jeziku ispisati njihovu povijest, ubijen je noću na petak u izraelskom napadu, objavili su njemu bliski ljudi.

"Ubojstvo Refaata tragično je, bolno i skandalozno. To je golem gubitak", komentirao je na platformi X njegov prijatelj.

Profesor engleske književnosti na islamskom sveučilištu u Gazi, Refaat Alareer bio je jedan od utemeljitelja projekta "We Are Not Numbers" ("Mi nismo brojevi"), kojim su se autori iz Gaze povezali s "mentorima" u inozemstvu koji im pomažu da stvarnost na palestinskim područjima pretoče u prozu na engleskom jeziku. 

Alareer je objavio knjigu "Gaza Writes Back" (Gaza uzvraća pisanjem),  kroniku života u Gazi iz pera mladih palestinskih autora, te knjigu "Gaza unsilenced" (Neušutkana Gaza).

Nekoliko dana nakon početka izraelske kopnene ofenzive, Refaat Alareer odbio je napustiti sjever Pojassa Gaze koji je epicentar sukoba. 

Objavio je na mreži X pjesmu koja je postala viralna pod naslovom "If I Must Die" ("Ako moram umrijeti") koju završava riječima "Neka to donese nadu, neka postane priča".

Nade za njega više nema, a izraelski napadi nastavljaju se nesmiljenom žestinom.

Vojnici su uništavali tunele, naoružanje i terorističku infrastrukturu. U južnom gradu Khan Junisu, koji se smatra uporištem Hamasa pod zapovjedništvom Jahje al-Sinvare, militanti su pogođeni preciznim udarima iz zraka koji su trajali dva sata, priopćila je vojska.

image

Slika koju je objavila izraelska vojska prikazuje njihove trupe na terenu u Pojasu Gaze 7. prosinca

-/Afp

Pitanje je vremena kada ćemo pronaći al-Sinvaru, rekao je premijer Benjamin Netanyahu u srijedu navečer kada su vojnici okružili al-Sinvarovu kuću.

Sumnja se da se al-Sinvar i drugi čelnici Hamasa skrivaju u mreži tunela pod Gazom, a vjeruje se da ondje Hamas drži i većinu od 138 talaca.

Al-Sinvar, zajedno s Mohamedom Deifom, zapovjednik je oružanog krila Hamasa i smatra se organizatorom masakra u Izraelu 7. listopada kada je ubijeno oko 1200 Izraelaca, a 240 ih je oteto i odvedeno u Gazu.

Hamas: Izraelski vojnik talac poginuo u napadima

Oružano krilo Hamasa objavilo je u petak da je odbijen pokušaj izraelskih specijalnih snaga da oslobode taoce u Pojasu Gaze, pri čemu je poginuo zarobljeni izraelski vojnik Sa‘ar Baruch (25).

Izraelska vojska, koja je krajem listopada oslobodila zarobljenog vojnika u Gazi i vodi ofenzivu u Gazi koja ima za cilj i vratiti preostalih 138 taoca, nije komentirala navode Hamasa.

Na Telegramu Brigada Al Kasam, vojnog krila Hamasa, navodi se da su njihovi borci otkrili postrojbu izraelskih specijalnih snaga u pokušaju spašavanja i napali je, ubivši i ranivši nekoliko vojnika. Navedeno je i mjesto sukoba.

image

Izraelski vojnici snimljeni jučer u Pojasu Gaze

-/Afp

Na popisu talaca koji je objavio Izrael naveden je Sahar Baruch, student star 24 godine otet iz svog stana tijekom smrtonosnog napada Hamasa na jug Izraela 7. listopada.

Izraelska snage ubile petero Palestinaca na Zapadnoj obali - ministarstvo

Izraelska snage ubile su petero Palestinaca tijekom racije kod Tubasa, gradića na okupiranoj Zapadnoj obali, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Izraelski vojni glasnogovornik rekao je da se ti navodi provjeravaju.

Zapadnu obalu pogađa val nasilja paralelno s izraelskim ratom protiv militanata Hamasa u Gazi, drugom teritoriju koji Palestinci žele za svoju buduću državu.

Biden od Netanyahua traži da se zaštite civili u Gazi 

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom  rekao da je ključno  zaštititi civile i odvojiti stanovništvo od Hamasa, što uključuje i koridore koji bi ljudima omogućili sigurno povlačenje iz područja definirana kao ratnih zona.

"Mnogo veća pomoć hitno je potrebna", rekao je Biden, a njegov državni tajnik Antony Blinken upozorio je da i dalje postoji jaz između namjera Izraela da zaštiti civile i stvarnih rezultata u Gazi.

Izraelska vojska je u četvrtak u borbama protiv militanata Hamasa u najvećim gradovima Pojasa Gaze ostavila za sobom još stotine mrtvih Palestinaca, a gotovo dva milijuna raseljenih stanovnika Gaze traži sigurno utočište usred kritične nestašice hrane i skloništa.

image

Ruševine zgrade uništene tijekom jučerašnjeg izraelskog bombardiranja Rafe na jugu Pojasa Gaze

Mahmud Hams/Afp

Vijeće sigurnosti UN-a u petak o Gazi

Vijeće sigurnosti (VS) UN-a treba u petak raspravljati o "katastrofalnom stanju u Pojasu Gaze" i "pozivu na prekid vatre", no ishod je neizvjestan u kontekstu napetih diplomatskih odnosa među stalnim članicama VS.

Sastanak je sazvao glavni tajnik UN-a u srijedu u pismu Vijeću pozivajući se na članak 99. Povelje UN-a, prvi put otkako je preuzeo dužnost 2017. koji omogućuje glavnom tajniku da skrene pozornost Vijeća sigurnosti na "bilo koje pitanje koje, po njegovu mišljenju, može ugroziti održavanje međunarodnog mira i sigurnosti".

27. travanj 2024 23:59