StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTri već umrle

Izrael bez milosti: blokiraju dotok goriva u Al Shifu, a 36 beba jedva preživljava, umotane u foliju kraj tople vode

Piše dv
13. studenog 2023. - 19:07

U bolnici Al-Shifa u Gazi, gdje se suočavaju s katastrofalnim uvjetima, prijevremeno rođene bebe zamotavaju se u foliju i stavljaju pokraj tople vode kako bi ih održali na životu. Osoblje je primorano na takve očajničke tehnike pošto izraelske snage nastavljaju s opsežnim napadima, koji uključuju tankovsku opsadu i prijetnju snajperskim mecima za sve koji se kreću po bolničkim hodnicima.

Dodatno, Al-Shifa je još prije tri dana ostala bez električne energije, a sad su im presušile i preostale rezerve goriva. Nestanak zaliha kisika prisilio je osoblje da bebe ručno premješta iz inkubatora u drugi dio bolnice, prenosi N1.

"Nema više vode, hrane, mlijeka za djecu i bebe… situacija u bolnici je katastrofalna. Zamotamo ih u foliju i pored njih stavimo toplu vodu da ih ugrijemo", rekao je za CNN direktor medicinskog centra dr. Muhammad Abu Salmiya u ponedjeljak.

U posljednja dva dana je umrlo troje djece, a preostalih 36 se bori za život.

Unutar bolnice nijedna operacijska sala ne radi zbog nedostatka struje. “Tko god treba operaciju umire, a mi ne možemo učiniti ništa za njega”, kaže Abu Salmiya, dodajući: “Nažalost, bolnica više ne funkcionira kao bolnica.”

Izraelska blokada osnovnih zaliha, uključujući gorivo koje ulazi u Gazu, produbila je humanitarnu krizu jer su bolnice, vodovodni sustavi, pekare i druge usluge ovisne o električnoj energiji zatvorene.

Glasnogovornik izraelske vojske u subotu je zanijekao da njihove snage pucaju na medicinski centar. Izraelska vojska ranije je optužila Hamas da se krije u bolnicama, što demantiraju i liječnici u bolnici i militantna skupina.

28. travanj 2024 09:34