StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTRAŠNE SCENE |

IZ POŽARA U TRNSKOM SPAŠENO ŠESTERO LJUDI ‘Nastala je neviđena panika jer nismo znali kod koga gori, a niti hoće li možda doći do eksplozije‘

Piše Dv
8. lipnja 2021. - 12:46

Pod nerazjašnjenim okolnostima danas oko 11.20 sati došlo je do požara stana u neboderu u novozagrebačkom naselju Trnsko.

Šef zagrebačkih vatrogasaca Siniša Jembrih potvrdio je da je požar krenuo iz stana na devetom katu i proširio se na 10. kat. "Spašeno je šest osoba i više životinja, sve osobe izgledaju u redu, samo ih je nekoliko udahnulo dim", rekao je Jembrih, prenosi Jutarnji.

Rekao je i kako je gospodin, koji je čekao vatrogasce na balkonu dok je iz stana sukljao dim, dobro postupio.

"To je savjet koji uvijek dajemo građanima, da zatvore sva vrata i izađu na balkon i čekaju vatrogasce", rekao je Jembrih.

Upitan o uzroku požara, rekao je kako njega utvrđuje policija koja će o tome izvijestiti javnost. "Jedan vatrogasac je osjećao malaksalost i odmorio se i nastavio gašenje", odgovorio je Jembrih na pitanje je li u požaru ozlijeđen netko od njegovih kolega.

image
Goran Mehkek/Cropix

Na terenu je bilo 11 vatrogasnih vozila i 33 vatrogasca.

Na pitanje može li ovakav požar narušiti statiku, Jembrih je rekao da, iako je požar izgledao gadno, zgrade su građene da izdrže i puno jače požare.

Stanovnici koji su evakuirani iz zgrade za Jutarnji su ranije prepričali dramatičnu situaciju koju su proživjeli. 

- Netko od susjeda je trčeći po stubištu vikao da izlazimo napolje jer gori na gornjim katovima i da ne silazimo liftom. Prestravili smo se i taman smo tada čuli vatrogasne sirene. Vatrogasci su se vrlo brzo u košari na njihovim autoljestvama podigli i počeli gasiti s vanjske strane. Nismo znali razmjer buktinje sve dok se nismo spustili dolje pred zgradu i gledali intervenciju gašenja. Načuli smo da su neki od susjeda ostali zarobljeni na katovima iznad jer se više od dima nisu uspijevali spustiti po stepenicama niti izaći van - rekla je za Jutarnji list jedna stanarka zgrade.

Druga se osvrnula na užas koji je uslijedio dok su trčali po stepenicama.

- Počela su pucati stakla po stubištu pa smo strahovali da se ne ozlijedimo. Nastala je neviđena panika jer nismo znali kod koga gori, a niti hoće li možda doći do eksplozije. Neki susjedi u stanovima imaju plinske boce - dodaje druga susjeda.

image
Goran Mehkek/Cropix

Na snimci koju je uživo emitirala N1 televizija vidjelo se kako vatra suklja iz stana na devetom katu, a vatra je zahvatila još nekoliko stanova.

Pred zgradom su strajali stanari koji su se hitno evakuirali iz zgrade, no jedan gospodin zapeo je na balkonu i čekao da vatrogasci dođu do njega. Do gospodina na 12. katu probio se jedan vatrogasac, javlja N1 i evakuirali su ga kroz stubište umjesto vatrogasnom košarom s vanjske strane. Gospodina je zbrinula Hitna pomoć. 

23. travanj 2024 08:38