StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetCapak o porastu zaraženih koronom

‘Imamo tri nova soja koji izbjegavaju imunitet‘; za sada se ne uvode nikakve nove epidemiološke mjere

Piše Hina
22. rujna 2023. - 11:41

U Hrvatskoj je stabilna epidemiološka situacija vezana uz covid-19, cjepiva ima dovoljno i za sada se ne uvode nikakve nove epidemiološke mjere, izjavio je u petak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirajući porast novooboljelih u Europi.

Imamo stabilnu epidemiološku situaciju vezano uz covid. Od početka kolovoza broj novootkrivenih slučajeva nešto je porastao, ali ne raste bitno broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva, izjavio je Capak novinarima uoči stručnog skupa "Plan za srce".

Dodao je da u svijetu cirkuliraju tri nova soja koja imaju značajne mutacije na šiljastom proteinu virusa što im omogućava izbjegavanje imuniteta stečenog preboljenjem ili dosadašnjim cijepljenjem. Zbog toga se i Europa suočava s porastom broja oboljelih, no on još uvijek ne zabrinjava.

"Pažljivo pratimo što se događa u Europi i svijetu i za sada ne uvodimo nikakve nove mjere. Ako se situacija pogorša, spremni smo reagirati u sprječavanju širenja ove bolesti", poručio je.

Podsjetio je i da je u Hrvatsku stiglo novo adaptirano cjepivo protiv covida.

"U ponedjeljak, 18. rujna, službeno smo počeli s cijepljenjem novovarijantnim Pfizerovim cjepivom. Prije svega preporučamo da se cijepe rizične skupine, stariji od 65 godina i kronični bolesnici, ali cjepiva ima dovoljno i moći će se cijepiti svi koji to žele", rekao je Capak.

Prema podacima objavljenim u ponedjeljak u posljednjih sedam dana u Hrvatskoj je zabilježeno 237 novih slučajeva zaraze te su evidentirana 373 aktivna slučaja.

U posljednjih sedam dana umrlo je 14 osoba s covidom, a u samoizolaciji je 65 osoba.

Proteklog tjedna u Hrvatskoj je utrošeno svega 19 doza cjepiva, a od toga su četiri osobe cijepljene prvom dozom.

27. travanj 2024 12:36