StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetCrveni meteoalarm

I danas ćemo se preznojavati: vrhunac toplinskog vala tek dolazi, očekuju se temperature do 40 stupnjeva

Piše DV
11. srpnja 2023. - 07:55

Sunčano, vruće i sparno, prognoza je za utorak Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Ponegdje u unutrašnjosti umjerena naoblaka, a poslijepodne na sjeverozapadu mala vjerojatnost za lokalni pljusak ili pokoju kap kiše. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu od sredine dana mjestimice umjeren jugozapadni, u Istri južni i jugoistočni.

Najviša dnevna temperatura bit će između 31 i 36 °C, najavljuje DHMZ.

U nastavku utorka postoji tek manja vjerojatnost za kakav prolazni pljusak na krajnjem sjeverozapadu uz granicu sa Sloveniji. Temperature će rasti i do 40, vrućinu će prekinuti snažna promjena, javljaju meteorolozi N1.

image
Ivan Peric/Cropix

U većini predjela bit suho, sunčano, vruće i vrlo vruće, mnogima i neugodno sparno. U drugom smo ovogodišnjem toplinskom valu, vrlo opasnom pod zdravlje. Stoga je na snazi najviši stupanj upozorenja danas za riječku regiju.

Tek se očekuje vrhunac toplinskog vala, na kopnu u srijedu, kad bi temperature lokalno mogle rasti i do 40.

Sparinu će prekinuti u četvrtak hladna fronta, s kojom će stići vlažniji zrak. No, nailaskom nad užarenu podlogu mogući su burni atmosferski procesi, lokalno je moguće nevrijeme na kontinentu. Kiša i pljuskovi zahvatit će i sjeverni Jadran, dok će u Dalmaciji ostati većinom suho i sunčano. Tako da se toplinski val na moru nastavlja sve do kraja tjedna.

01. svibanj 2024 08:57