StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMALA OPĆINA ROGOZNICA ISPLAĆUJE DVOSTRUKO ZA POSAO JEDNE OSOBE

HDZ-ov načelnik dao ostavku ali će i dalje uredno primati plaću od 14 tisuća kuna, i tako će biti skoro do kraja godine...

Piše dv
23. ožujka 2022. - 11:32

Sjednica Općinskog vijeća Rogoznice počela je prisegom nove načelnice Anite Živković (HDZ) za koju je prvi službeni susret s lokalnim parlamentarcima prošao dobro, jer su vijećnici jednoglasno prihvatili izvještaj o izvršenju proračuna za 2021. i financijski plan za ovu godinu.

Zbog ostavke tadašnjeg načelnika Marija Mladinića (HDZ) nakon nepunih šest mjeseci za kormilom Općine, imenovanja Vladine povjerenice, odluke o privremenom financiranju i izvanrednih izbora, lokalna uprava bila je gotovo blokirana. Izglasavanje proračuna bilo je najbitnije, jer su sve ozbiljnije javne investicije - stale, prenosi Slobodna.

Unatoč političkim turbulencijama i koronavirusu, prošla godina u Rogoznici bila je financijski uspješna. Ukupni prihodi i primici ostvareni su u iznosu od 24,9 milijuna kuna, odnosno 31,6 posto više nego tijekom 2020. godine.

Prihodi od poreza iznosili su 14,2 milijuna kuna, a najznačajni porezni prihod je i dalje onaj od prometa nekretnina. Da se "na veliko" prodaju i kupuju parcele i kuće potvrđuje i 6,6 milijuna kuna u općinskoj blagajni u 2021., što je 2 milijuna kuna više u odnosu na 2020. godinu.

Ohrabruje i porast prihoda od poreza i prireza na dohodak u iznosu od 1,5 milijuna kuna u omjeru prema godini ranije, što u konačnici iznosi tek koju kunu manje od 5 milijuna. Očekivano, rasli su i prihodi od komunalnog doprinosa i naknade, pa je Općina okončala proteklu godinu s viškom od 7 milijuna kuna, doznaje Slobodna.

Prihvaćen je i ovogodišnji proračun u visini 36,6 milijuna kuna, pri čemu ukupni planirani rashodi iznose 45 milijuna kuna, pa je planiran manjak od 9 milijuna, ali bi, kako je rečeno na sjednici, trebao biti "pokriven", viškom iz prethodnih godina. Računa se i na 15 milijuna kuna iz državne "blagajne" koje bi Općina trebala dobiti za izgradnju školske sportske dvorane.

Na sjednici su bila samo dva oporbena vijećnika, pa i nije bilo baš puno propitivanja. Ljubo Županović Lebo (Nezavisna lista Naše misto) komentirao je izdatak za zaposlene u visini od 2,1 milijun kuna.

- Je li bivši načelnik koji je dao ostavku još prima plaću iz općinskog proračuna - pitao je oporbenjak.

Načelnica Živković potvrdila je tu informaciju i rekla da je Mladinić iskoristio zakonsku mogućnost i aktivirao model "pet plus pet", što znači da će prvih pet mjeseci primati punu plaću od gotovo 14 tisuća kuna.

13. lipanj 2024 13:18