StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDani hrvatskog naroda u CG

Grlić Radman crnogorskim dužnosnicima: Neprihvatljivo je nazvati sportski objekt u Kotoru po zapovjedniku straže u logoru Morinj

Piše DV
14. siječnja 2024. - 16:33

Ministar Gordan Grlić Radman posjet Crnoj Gori započeo je u subotu sastankom s potpredsjednikom Općine Kotor Nebojšom Ševaljevićem i potpredsjednikom Općine Tivat Jovanom Brinićem.

Kako je objavilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ministar je ponovio neprihvatljivom odluku Skupštine općine Kotor o preimenovanju sportskog objekta po osobi o kojoj postoje brojna uznemirujuća svjedočanstva zbog zloglasna djelovanja i postupanja prema hrvatskim zatočenicima kao zapovjednik straže u logoru Morinj. Apelirao je na promjenu te odluke na način koji će uzimati u obzir interese pripadnika svih naroda koji žive u Kotoru.

Iz Ministarstva navode i pitanje vlasništva Hrvatskog doma u Donjoj Lastvi, gdje hrvatska zajednica već dulji niz godina traži trajno rješenje za pitanje prostora za svoje djelovanje. U zgradi Doma je smješteno Hrvatsko nacionalno vijeće, Radio Dux, knjižnica, učionica i velika multifunkcionalna dvorana te druge prostorije koje se svakodnevno koriste.

Grlić Radman se susreo i s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Filipom Ivanovićem, u okviru radnog posjeta toj zemlji povodom proslave Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Bila je to prigoda za nastavak bilateralnog dijaloga nakon sastanka održanog prošlog mjeseca u Zagrebu, osobito vezano uz rješavanje otvorenih i za hrvatski narod u Crnoj Gori ključnih pitanja poput školskog broda Jadran, odštete logorašima, preimenovanja bazena u Kotoru, pronalaska rješenja za Hrvatski dom u Donjoj Lastvi, kao i pitanje granice na moru.

Ministar Grlić Radman istaknuo je nastavak snažne političke, tehničke, stručne potpore Crnoj Gori u provedbi svih potrebnih reformskih koraka kako bi napredovala u pristupnim pregovorima na svom europskom putu.

Ministri su potvrdili da su obje zemlje posvećene u duhu dobrosusjedstva i međusobnog uvažavanja graditi svoje odnose i aktivno raditi na rješavanju otvorenih pitanja, priopćili su iz Ministarstva.

"Razgovarali smo o Prevlaci, jasna je granica na kopnu na temelju Badinterove komisije... Želimo razgovarati o granici na moru i čekamo da Crna Gora imenuje članove komisije kako bismo razgovarali o tom problemu", rekao je za Hinu.

Kako je objavio crnogorski portal Vijesti.me, Grlić Radman i ministar obrane RH Ivan Anušić u subotu navečer u Tivtu su bili na proslavi Dana hrvatskog naroda, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Anušić je rekao, 

"Usporio je vlasništvo nad brodom Jadran, vjerojatno bi usporio i neke druge teme koje bismo otvorili. Mislim da je jedino ispravno to da taj sastanak nismo održali. Nadam se da će u budućnosti njegovi stavovi biti prihvatljiviji. U ovom trenutku, uz takve stavove, ja nemam što tražiti na tom sastanku", izjavio je Anušić, prenose Vijesti.me.

28. travanj 2024 17:50