StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDo kraja lipnja

Građani u strahu, hoće li ‘minusi‘ biti prepolovljeni: banke šalju ponude za zamjenu prešutnih prekoračenja

Piše dv
9. lipnja 2023. - 08:25
Povratkom na dopušteno prekoračenje klijentima hrvatskih banaka moglo bi ostati više novca na računima (ilustracija)/Shutterstock

Dobar dio građana Hrvatske nažalost živi u minusu, s prekoračenjima na računima. Međutim, takozvana prešutna prekoračenja, koja su hrvatske banke tiho ponudile klijentima, pokazala su se problematičnima jer su imala veću kamatnu stopu od dopuštenih, a dobar dio klijenata nije znao za te uvjete, prekoračenja čak nije ni tražio.

Zbog toga je Hrvatska narodna banka prije godinu dana naložila bankama da ukinu prešutna prekoračenja i vrate se na dopuštena. Kao krajnji rok za to im je određen 30. lipnja 2023. godine, dakle za dvadesetak dana. Međutim, većina građana još nije dobila rješenja o tome.

Prešutno prekoračenje ima čak milijun i osamsto tisuća klijenata banaka u Hrvatskoj. Njega banka može bilo kada ukinuti, ostavljajući klijenta na cjedilu tako da odjednom mora zatvoriti minus. Uz to, kod prešutnih prekoračenja iskakale su naknade pa su banke mogle ubirati daleko veći prinos za taj tradicionalno skupi proizvod.

image

Hrvatska narodna banka dala je bankama rok do 30. lipnja 2023. da zamijene prešutna prekoračenja dopuštenima

Slobodna Dalmacija

Prema odgovorima iz banaka, kada im ponuda uskoro i dođe, klijenti imaju još godinu dana da je prihvate ili ne prihvate, sve do 30. lipnja 2024., a do tada će većinom moći koristiti sadašnji prešutni minus. Hrvatska udruga banaka kod zamjene jednog minusa drugim ipak spominje izraz "najmanje do polovice" pa se čini kako postoji mogućnost da se minusi prepolove.

U HUB-u kažu da je većina banaka u zadnjoj fazi priprema za slanje individualiziranih ponuda te će ih poslati klijentima najkasnije do 30. lipnja ove godine, kako je i propisano Memorandumom. Kažu i da banke na prešutna prekoračenja od 1. rujna lani primjenjuju ograničenje EKS-a kako je propisano za dopuštena preporačenja. Kod kredita na osnovi prekoračenja prosjek kamatnih stopa u travnju je iznosio 5,30 posto, navodi HUB, piše Aneli Dragojević Mijatović za Novi list.

hrvatske banke ujednačile procedure i rokove

U Zagrebačkoj banci ističu da su u procesu slanja ponuda koje će klijenti dobiti do 30. lipnja 2023. te da se prekoračenja nisu smanjivala ili povećavala osim u slučaju vlastitog zahtjeva klijenta, dok je ukidanje prekoračenja moguće u slučaju potpunog gubitka primanja. Privredna banka Zagreb postojećim korisnicima prešutnog prekoračenja najkasnije do kraja mjeseca poslat će ponudu za prijelaz sklapanjem ugovora o dopuštenom prekoračenju. Kamatna stopa na iskorišteni iznos prekoračenja u PBZ-u je 5,94 posto fiksno.

Takva je procedura i rokovi i u Erste banci, baš kao i u Hrvatskoj poštanskoj banci.

image

Za smanjenje prekoračenja banke će ponudi i kredite (ilustracija)

/Shutterstock

– Ako korisnik do 30. lipnja 2024. ne regulira prelazak na dopušteno prekoračenje, banka će mu ukinuti prekoračenje s 1. srpnja 2024. U tom slučaju, banka će 30 dana prije obavijestiti korisnika te mu omogućiti vraćanje ukinutog iznosa odobravanjem kredita za obročnu otplatu, kažu u OTP banci čija jedinstvena kamatna stopa na sva prešutna prekoračenja iznosi 5,58 posto, piše Novi list.

Klijenti hrvatskih poslovnih banaka imat će dakle dovoljno vremena da razmisle što će napraviti, pa čak i o tome da pokušaju promijeniti potrošačke navike i smanje minus, ako im to primanja dopuštaju.

28. travanj 2024 20:10