StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGdje su gledali?

Fuchs zaprijetio nakladnicima zbog sramotnih grešaka u udžbenicima: Ovo hitno popravite ili ih povlačimo ih upotrebe!

Piše Diana Barbarić
27. siječnja 2023. - 21:00

Već smo debelo u drugom polugodištu školske godine 2022./23., a tek sada saznajemo DA su udžbenici iz kojih uče hrvatski osnovci prepuni neistina i gluposti. Nisu ih uočili ni autori udžbenika, ni recenzenti, ni stručna povjerenstva, ni učitelji koji su ih odabrali i predaju po njima, nego roditelji osnovaca koji iz tih knjiga uče zajedno sa svojom djecom. Škola za život i ostale priče, piše Slobodna Dalmacija.

U razmaku od svega nekoliko dana saznali smo tako za dva nevjerojatna propusta u udžbenicima za trećaše i četvrtaše.

Tako je u udžbeniku "Škrinjica slova i riječi 3", čiji su autori Dubravka Težak, Marina Gabelica, Vesna Marjanović i Andrea Škribulja Horvat, a izdavač "Alfa", u obradi pjesme "Snig u Splitu" autora Tončija Petrasova Marovića, jedan otac primijetio itekako sporan "prijevod" nekih od riječi.

Autori udžbenika su napisali da deboto znači samo, mulica je po njima - glupača, a jur znači još. Naravno da te riječi ne znače to: mulica je nekad bio sinonim za izvanbračno dijete, ali čak više se koristi za nestašnu djevojčicu, deboto znači skoro, a jur znači već.

Zar je moguće da autori nisu uspjeli pronaći nikoga tko bolje od njih poznaje splitski dijalekt nego su tako olako đacima servirali krivi prijevod? Puno i previše nonšalancije od strane autorica udžbenika. Naš čitatelj bio je iznenađen tolikom količinom pogrešaka na samo jednoj stranici udžbenika hrvatskog jezika za treći razred osnovne.

image
Screenshot

A tek sramotna pogreška u udžbeniku prirode i društva za četvrti razred "Nina i Tino", djelo autora Arijane Piškulić Marjanović, Jasminke Pizztola, Lidije Prpić i Željea Zagorac. One su se potpisale pod lekciju u kojoj piše da su Bošnjak i Bošnjakinja jedini narodi u Bosni i Hercegovini. O Hrvatima i Srbima ni slova. Ni ovu pogrešku nije prijavio nijedan nastavnik, nego otac učenika četvrtog razreda jedne zagrebačke osmoljetke.

U ovom slučaju nevjerojatno neznanje autorica i nemar onih koji su pregledali i odobrili udžbenik se razotkrio nakon što je učenik učiteljici na upit o narodima u BiH odgovorio da su to Hrvati, Srbi i Bošnjaci, ali ga je ona ispravila, kazavši da u Bosni i Hercegovini žive samo Bošnjaci. Učiteljica se drži onoga što piše u udžbeniku. Kurikulum, forma, udžbenik kao sveto pismo, učenje napamet... to je najvažnije.

Dijete je o svemu obavijestilo oca, a čovjek, porijeklom Hercegovac, alarmirao javnost.

– Ovo je žalosno. Iskreno, razočaran sam tom, slobodno mogu reći, provokacijom. Čak i površni poznavatelji prilika znaju da u Bosni i Hercegovini žive Hrvati, Srbi i Bošnjaci, a ne samo Bošnjaci – rekao je otac.

image
Screenshot

Tko zna koliko je grešaka i u drugim udžbenicima, jer bi i ove vjerojatno prošle ispod radara javnosti da roditelji učenika nižih razreda osnovnih škola u pravilu kući ne pomažu djeci oko gradiva.

Budući da je pisanje udžbenika i njihov odabir ozbiljan posao koji zahtijeva višestruku provjeru prije nego što dođe na školske klupe, kontaktirali smo resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja i zatražili da nam se očituju o ova dva recentna slučaja i kažu što planiraju poduzeti. Dali su nam do znanja u Fuchsovu Ministarstvu da nemaju namjeru olako prijeći preko ovoga. Na koncu, te udžbenike s krivim informacijama financira država.

Informirali su nas da, sukladno Zakonu o udžbenicima, nakladnik, između ostaloga, prilaže i izjavu odgovorne osobe da odgovara za sve pogreške koje se pojave u udžbeniku te da će ih otkloniti o vlastitom trošku.

Zakonom je propisano i da udžbenik može biti brisan iz Kataloga udžbenika ako se, između ostaloga, utvrdi da sadrži netočne i zastarjele podatke koji bitno utječu na vjerodostojnost sadržaja i upućuju učenike na pogrešne zaključke ili otežavaju stjecanje znanja.

- Za udžbenik "Škrinjica slova i riječi 3“ tražit ćemo očitovanje nakladnika, a ako se utvrde nepravilnosti, tražit ćemo njihovo otklanjanje. Ako ih ne otkloni, a utvrdi se da udžbenik sadrži netočne i zastarjele podatke koji bitno utječu na vjerodostojnost sadržaja i koji upućuju učenike na pogrešne zaključke ili otežavaju stjecanje znanja, pokreće se postupak brisanja udžbenika iz Kataloga, što znači povlačenje iz uporabe u školama - referirali su nam se na slučaj krivog prijevoda "Sniga u Splitu".

Što se tiče udžbenika iz prirode i društva "Nina i Tino 4" za četvrti razred osnovne škole, u kojem piše da u BiH žive samo Bošnjaci, fascinantan je podatak da je Ministarstvo odobrilo njegovo korištenje u školi nakon što je tročlano stručno povjerenstvo provelo postupak utvrđivanja usklađenosti udžbenika i prosudilo da je prihvatljiv, a u uporabi u školama je od prošle školske godine. Do sada nitko tu grešku nije uočio! Nijednom nastavniku se nije upalio kliker, a udžbenik se koristi u 80 osnovnih škola.

U MZO-u su nam kazali da su sada pak zatražili žurno očitovanje nakladnika Profila Kletta i otklanjanje propusta. Očitovanje su i dobili, a evo kako se nakladnik opravdao i poslao im korigirirani sadržaj, koji objavljujemo u nastavku.

Autorski i urednički tim je, među ostalim, napisao da "pri uređivanju sadržaja za učenike četvrtoga razreda uvijek se pojednostavljuje sadržaj sukladno uzrastu učenika". Objašnjavaju da kurikulum ističe potrebu navođenja susjednih zemalja, a u spornom zadatku da je ključno pronaći prirodne granice sa susjednim državama. Stanovnici i stanovnice navedeni su isključivo kao korelacija s ishodima iz Hrvatskoga jezika u kojima učenici izvode nazive stanovnika iz naziva država.

- Učenici će tek u kasnijim razredima učiti o različitim narodima te o konstitutivnoj važnosti naroda za svaku državu. U četvrtom razredu još uvijek ne mogu razumjeti pojam naroda i nacije drugih država u kontekstu suvereniteta i konstitutivnosti, te o njima uče isključivo u kontekstu vlastite države. Novi se sadržaji uvijek primarno uče polazeći od sadržaja bliskih djeci. Budući da je udžbenik nastojao obuhvatiti i upoznati učenike s različitim narodima, a istovremeno obuhvatiti i više puta uvježbati pisanje naziva stanovnika i stanovnica utemeljeno na kurikulumu za Hrvatski jezik, u ovoj je jedinici namjera bila pridodati jezični sadržaj, a u sljedećoj nastavnoj jedinici naglasak je na upoznavanju učenika s različitim nacionalnostima - stoji u očitovanju Profila Klett poslanom MZO-u.

Nadalje se pravdaju da u jedinici o državi i državljanstvu, u kojoj učenici uče o Republici Hrvatskoj, učenike upoznaju s različitim narodima koji čine kulturno i jezično bogatstvo države u kojoj žive. U toj jedinici navode se sljedeće nacionalne manjine u RH: Albanci, Bošnjaci, Bugari, Crnogorci, Česi, Mađari, Makedonci, Nijemci, Austrijanci, Poljaci, Romi, Rusi, Rusini, Ukrajinci, Slovaci, Slovenci, Srbi, Talijani, Židovi.

- U želji da istaknemo važnost prava na vjeroispovijest te naglasimo različitost i kulturni značaj različitih crkava u RH, udžbenik slikom i tekstom ističe katoličku crkvu, pravoslavnu crkvu, džamiju i sinagogu. Ovo naglašavamo kako bismo istaknuli opći smjer i težnju autorskog, uredničkog i recenzentskog tima udžbenika kojemu je iznimno važno isticati uvažavanje i poštovanje uz točnost informacija. Budući da nismo željeli nikoga uvrijediti te da nismo imali namjeru naučiti učenike krivim činjenicama, navodimo da smo već napravili promjenu u navedenim zadacima te će promjena biti vidljiva već u idućem tisku udžbenika. Nadamo se da će naš odgovor naići na razumijevanje, da će roditelji uvažiti pojašnjenje te da ćete uvažiti sva mjesta u ovome udžbeniku koja ističu i naglašavaju značaj i bogatstvo koje nam pružaju različiti nacionalni, vjerski, etnički i drugi identiteti - kažu autori i urednici.

Na kraju ne možemo ne zapitati se: ako je zaista sve bilo točno i po propisu, zašto su se mučili s korekcijama? Zašto nisu ostavili kako je bilo?

 

Nina i Tino 4 PID - 2. Dio UDZB 2022 Str22-23 (1) by Slobodna Dalmacija on Scribd

 

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

04. svibanj 2024 21:57