StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRazočaran policijom

Filmska priča iz Sinja: poduzetniku je netko provalio u kuću, ostao je bez zlata i novca. Prolazili su dani, istraga nije davala rezultate, i onda je uzeo stvar u svoje ruke...

Piše vladimir urukalo/sd
28. listopada 2022. - 20:10

Desetak dana nakon što su Ante E. (38) i dvije godine mlađi Dražen N. uhićeni zbog pokušaja protupravnog oduzimanja slobode, laički rečeno otmice 43-godišnjeg B. V. te im je određen i jednomjesečni istražni zatvor, policija je prije nekoliko dana uhitila još jednog muškarca, Pericu G., i to zbog poticanja gore navedene dvojice na otmicu, piše Slobodna Dalmacija.

No, za razliku od navedenog dvojca s početka teksta, Perica je nakon ispitivanja na splitskom ODO-u, tijekom kojega ga je zastupao splitski odvjetnik Marin Radić, pušten da se u daljnjem tijeku postupka brani sa slobode uz mjeru opreza, odnosno zabranu približavanja žrtvi.

Splitska je policija izvijestila službeno da je “u odnosu na događaj od 17. listopada 2022., kada su u jutarnjim satima na području Brnaza dvojica muškaraca napala ispred kuće 43-godišnjaka poprskavši ga sprejem i udarajući ga, nastojeći ga pri tome ugurati u osobno vozilo, provedeno kriminalističko istraživanje nad još jednom osobom, i to 42-godišnjakom”.

Novac i zlato

- Sumnjiči se da je ostvario obilježja kaznenog djela poticanja na protupravno oduzimanje slobode na štetu 43-godišnjaka - stajalo je u izvješću policije.

No, iza ove šture informacije krije se prava filmska priča u kojoj žrtva preuzima ulogu istražitelja te naposljetku sama završava s lisičinama na rukama!

Priča je to koja je počela prije nekoliko mjeseci, točnije zadnjeg dana mjeseca srpnja ove godine, kada je Perici G., inače uspješnom sinjskom poduzetniku, u popodnevnim satima, dok je s obitelji bio odsutan iz obiteljske kuće, netko provalio i uzeo mu veću svotu novca i zlata.

image

Iz kuće poduzetnika u Brnazama opljačana je velika vrijednost

 

Saša Burić/Cropix

Nakon povratka, vidjevši da je opljačkan, Perica je pozvao sinjsku policiju koja je došla i obavila očevid. Poslije su se u priču uključili i njihovi splitski kolege, nakon što je poduzetnik nezadovoljan njihovim postupanjem o svemu obavijestio i Unutarnju kontrolu. Smatrajući da policija ništa ne radi, Perica je sam krenuo u istragu uz pomoć prijatelja te je otkrio da je baš B.V. jedan od mogućih razbojnika.

- On je to meni neformalno i priznao, a priznao je i policiji, kako sam doznao, samo se službeno brani šutnjom. Kad sam mu ponudio da se dogovorimo, da mi kaže gdje je novac i tko su njegovi partneri u pljački, odgovorio je da će razmisliti.

Pratila ga vozila

U ovoj pljački su sudjelovali jedan Fiat Punto sive boje i jedan crveni Fiat Punto crvene boje. Nekoliko dana prije su me pratili s oba vozila i kružili oko moje kuće, za što imam svjedoke koji su ih vidjeli. Po mojim saznanjima i saznanjima policije, jedno vozilo je bilo u pljački, a drugo je bilo zaduženo za moje praćenje.

Vozilo koje je išlo za mnom, a čiji je vlasnik taj B.V., viđeno je i za vrijeme izviđanja par dana prije razbojstva, snimljeno je na više kamera kako ide za mnom, snimljeno je u jutarnjim satima da ide prema mojoj kući i zna se da je imalo probne tablice dok je bilo “u izviđanju” moje kuće.

Sliku crvenog Punta policija već mjesecima ima u svojim mobitelima i baš me zanima jesu li doznali tko je vlasnik - govori nam ogorčeni Perica G., napominjući da ne može i ne smije govoriti o detaljima slučaja otmice zbog koje je uhićen i kazneno prijavljen jer je istraga u tijeku.

No zato vrlo otvoreno govori o tome da je razočaran time što, po njegovim riječima, osuđivani kriminalac i diler koji je sudjelovao u pljački njegove imovine nesmetano šeta gradom.

- Ukradeni novac se svaki dan “topi” i ja sam svaki dan sve luđi i luđi jer po gradu viđam tog kriminalca kako troši novac i nikakvih sankcija nema za njega. Zamislite situaciju gdje moram prolaziti kraj njega, a znam da je to napravio...

Inspektori prekinuli kontakt

Žalosno je da kriminalci bolje znaju u splitskoj policiji što se događa nego ja kao žrtva, znaju tko je pod nadzorom već isti dan. Čak sumnjam da je tu neka sprega. Kako dani prolaze, a ništa se ne događa, sve više sam radim na pronalasku tih kriminalaca, a tako sve više izlažem opasnosti i sebe i svoju obitelj. Počeo sam dobivati prijeteće poruke, moji prijatelji koji mi pomažu u istraživanju također, a čudni ljudi mi se motaju oko kuće.

Nekoliko sam puta pokušao razgovarati s načelnikom sinjske policije, ali me je odbio - kaže nam opljačkani poduzetnik. Dodaje kako su inspektori zaduženi za slučaj s njim prekinuli svaki kontakt, kako mu se nisu javljali na mobitel ni na poruke.

image

Prozor kroz koji su provalnici ušli i na kojemu se još vide tragovi rada policijskih tehničara
 

Saša Burić/Cropix

Na njegove pritužbe dopisom je 30. rujna ove godine odgovorio Slobodan Marendić, načelnik splitske PU, koji ističe da je proučeno cjelokupno izvješće o postupanju policije i da nije bilo nikakvih nepravilnosti. Navodi se i da do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem nije utvrđeno da bi osobe (osim na B.V., orobljeni poduzetnik sumnja i na neke druge - op.a.) koje ističe počinile kazneno djelo na njegovu štetu.

- Mene zanima zašto nije pregledana najbitnija kamera koja se nalazi u ulici u kojoj živi glavni osumnjičeni B.V.? Na toj kameri se jasno moglo vidjeti tko je u autu i broj probnih tablica koje su bile na dan pljačke na uredno registriranom automobilu. Ta je kamera mogla riješiti ovaj slučaj, ali ona nije pregledana i sad je to otpalo jer je snimka izbrisana nakon 40 dana.

Pitam se dalje zašto se osumnjičenog skoro mjesec i pol dana nije privelo makar na ispitivanje, iako se već u početku znalo da se radi o njemu. Koliko znam, on je već bio nekoliko puta u zatvoru zbog pljački i dilanja heroina, a u njegovoj je kući policija pronašla i tu famoznu probnu tablicu i novčanice “sumnjivog porijekla”.

Išao je na poligrafsko testiranje i, koliko znam, pao je, sve laže policiji. E, ali i dalje je na slobodi! Pitam se kako to, može li mi netko objasniti? - govori ogorčeni Sinjanin.

I nakon svoga gorkog iskustva s policijom, odlučio se na očajnički korak koji ga je, kako se pokazalo, i doveo do uhićenja. Po gradu je počeo govoriti o nagrađivanju.

Pokazao im sliku

- To i sad odgovorno tvrdim. Nudim nagradu bilo kome tko mi može pomoći da doznam tko me je opljačkao! - govori nam Perica.

Jedan od dvojice pritvorenih muškaraca je u svojoj obrani kazao kako je to jutro s njima na piću bio i Perica zvan Pepe koji ih je zamolio da odu u Brnaze kod B.V. i da ga pitaju gdje su opljačkano zlato i novac.

Rekao je i da nije znao B.V. otprije, već mu je Pepe pokazao njegovu sliku, a i da je on trebao ići s njima, ali naposljetku im je samo pokazao kuću. I to je bio razlog zbog kojeg je Pepe nakon desetak dana uhićen kao poticatelj.

Prema kaznenoj prijavi, Ante i Dražen su tog 17. listopada oko 8 ujutro došli do kuće B.V.-a u Brnazama te su mu pokucali na vrata. Kad je on upitao tko je, Dražen mu je odgovorio da je policija pa je otvorio vrata. Misleći da se stvarno radi o policajcu, krenuo je s Draženom prema izlazu iz dvorišta.

Sukob s otmičarima

Kad su došli do parkiranog traktora u dvorištu, Dražen je izvadio pepper sprej i pošpricao ga, da bi ga onda “zatresao” i elektrošokerom. Potom ga je opet pošpricao i krenuo šokerom šokirati njegovo međunožje, no B.V. se počeo opirati i braniti. Odguruje Dražena, a tada dolazi Ante te ga, po policijskoj prijavi, udaraju nogama i rukama, vuku prema automobilu.

Na pozive u pomoć reagirao je njegov otac koji je dotrčao i sukobio se s otmičarima. I njega su poprskali sprejem, a onda su sjeli u automobil i pobjegli nedovršenog posla. Sad su u istražnom zatvoru.

Nakon svega, sigurno je samo to da je ova priča daleko od svog kraja.

16. travanj 2024 10:54