StoryEditor

Europska medicinska agencija neće nametati prag efikasnosti cjepiva od 50 posto, smatraju da zemlje trebaju koristiti sva dostupna cjepiva

Piše hina
17. lipnja 2021. - 19:55
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Europska medicinska agencija (EMA) priopćila je u četvrtak da neće nametati prag efikasnosti cjepiva od 50 posto, dodajući da zemlje EU-a trebaju koristiti sva cjepiva koja su im na raspolaganju u borbi protiv pandemije.

Njemačka biotehnološka tvrtka CureVac objavila je da je njezino cjepivo protiv covida-19 bilo učinkovito samo 47 posto u kasnijoj fazi ispitivanja, zbog čega u pitanje dolaze potencijalne isporuke stotina milijuna doza Europskoj uniji.

Kao zasad jedini i glavni klijent cjepiva tvrtke CureVac Europska unija je rezervirala oko 405 milijuna doza u studenom, nakon čega je uslijedio memorandum o razumijevanju s Njemačkom za dodatnih 20 milijuna doza, prenosi Reuters.

"Morat ćemo skupiti sve konačne podatke iz tog kliničkog ispitivanja i imati dobru analizu rezultata kroz različite regije, dobne skupine i prema različitim varijantama", rekao je Marco Cavalieri, čelnik odjela EMA-e za biološke prijetnje i strategiju cijepljenja.

"Stoga ja smatram da je prerano ulaziti u to što to znači... Uvijek smo mislili da je teško unaprijed definirati prag", rekao je na konferenciji za novinare, dodajući da će EMA posebno paziti na varijante koje cirkuliraju a mogle bi biti zaraznije.

U SAD-u, Uprava za hranu i lijekove traži da cjepiva protiv covida-19 u ključnoj fazi ispitivanja pokažu najmanje 50-postotnu učinkovitost da bi bila odobrena.

U studenom, prije nego su izašli prvi podaci o ispitivanjima cjepiva, EMA je rekla da neće postavljati minimalnu razinu učinkovitosti potencijalnih cjepiva protiv covida.

Cavaleri je također rekao da zemlje EU-a u pandemiji trebaju koristiti sve opcije koje su im na raspolaganju.

Više zemalja odlučilo je ograničiti korištenje "vektorskih" cjepiva kakva su AstraZeneca i Johnson & Johnson zbog moguće veze s rijetkom pojavom krvnih ugrušaka i radije se odlučuju za mRNA tehnologiju kakvu koriste Pfizer i Moderna.

24. srpanj 2021 21:01