StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘HLADAN TUŠ‘

EU tužiteljstvo ipak vidi problem: ‘Proveli smo temeljitu analizu, Hrvatska se ne pridržava načela...‘

Piše Marin DeškovićIvanka Toma
24. veljače 2024. - 09:54

Svaku važnu odluku u istragama Europskog ureda javnoga tužitelja (EPPO), uključujući i onu o započinjanju istrage zasnovanu na pravnoj analizi nadležnosti EPPO-a, nadgleda nadležno Stalno vijeće. Stalna vijeća su sastavljena od po tri europska tužitelja iz drugih zemalja članica, a ne iz same zemlje koja provodi istragu. To je napravljeno da bi se osiguralo nezavisno i objektivno nadziranje svakog slučaja.

Stalno vijeće motri akcije koje se poduzimaju tijekom pojedine istrage te odlučuje kada se ide u progon, a kada se obustavlja istraga ili primjenjuje skraćena procedura - dio je odgovora koji je Jutarnji list dobio iz Ureda glavne europske tužiteljice Laure Kövesi, a nakon nastavka optužbi premijera Andreja Plenkovića da EPPO uopće nije nadležan za slučaj Ministarstva kulture, odnosno 3D snimanja zgrada nakon potresa koje je Ministarstvo kulture povjerilo zagrebačkom Geodetskom fakultetu, a EPPO osumnjičio dvojicu profesora s tog fakulteta da su dio novca pronevjerili, donosi eksluzivno Jutarnji list.

Navedeni dio odgovora iz EPPO-a može se referirati na Plenkovićeve tvrdnje, iz kojih proizlazi kako hrvatski premijer smatra da hrvatski ured EPPO-a zapravo nikome ne polaže račune.

Stranci ili "naši"

"Ljudi misle da su to stranci, nisu, to su Hrvati, zamjenici državnih odvjetnika koji su radili prije u hrvatskom državnom odvjetništvu, a sada su se preselili u okviru iste institucije u sobu na čijem ulazu piše Ured europskog javnog tužitelja. Nema tu Luksemburžana, Francuza, Nijemaca..., sve su to naši ljudi", rekao je Plenković u jednoj od svojih izjava u kojima opetovano spori nadležnost europskih tužitelja.

Nakon posljednjih Plenkovićevih izjava, Jutarnji list je za komentar Plenkovićevih tvrdnji o promašenoj nadležnosti upitao pismeno glavnu europsku tužiteljicu, a zanimalo nas je kako Plenkovićeve tvrdnje tumače u EPPO-u te hoće li EPPO poduzeti neke akcije u povodu Plenkovićevih kritika.

image

Ured EPPO-a

Kenzo Tribouillard/Afp

Također nas je zanimalo što, odnosno kakve korake EPPO može poduzeti nakon sumnji da se Vlada pojedine zemlje članice miješa u istrage europskog tužitelja. Iz EPPO-a su nam pak odgovorili da ne komentiraju tekuće istrage kako ne bi ugrozili njihov ishod, no kako se vidi iz objavljenog odgovora istrage svakog pojedinačnog nacionalnog ureda europskih tužitelja, pa tako i hrvatskog, pod strogim su nadzorom "centrale" u Luxembourgu, odnosno da nitko u Hrvatskoj ne radi, niti može raditi "na svoju ruku".

Nadzor sudova

"Svaki korak u pojedinoj istrazi poduzima se u punoj suradnji s regulativom Europskog ureda javnog tužitelja, u suglasju s regulativom EPPO-a, relevantnim nacionalnim kaznenim zakonodavstvom, te je podložno nadzoru nacionalnih sudova", pojasnili su iz Luxembourga i dodali da se svaki potencijalni sukob nadležnosti između EPPO-a i državnog tužiteljstva pojedine zemlje mora rješavati u skladu s Uredbom o EPPO-u, a u načinu na koji je to riješeno u Hrvatskoj EPPO vidi problem.

U Hrvatskoj institucija koja je nadležna za rješavanje sukoba nadležnosti je hrvatski glavni državni odvjetnik. Prema stavovima EPPO-a, ovakvo rješenje ne poštuje obveze prema Uredbi o EPPO-u. Istina je da države članice same odabiru na koji će način riješiti sukob nadležnosti, međutim institucija koja odlučuje o tome mora biti nepristrana, a budući da se od nje traži da primjenjuje zakone EU, ta institucija mora biti u stanju zatražiti interpretaciju zakona od suda Europske unije u Luxembourgu, koji je najviša instanca nadležna za način primjene zakona.

Samo sudovi, a ne tužitelji imaju pravo podnošenja prethodnih pitanja sudu u Luxembourgu, bez obzira na to kako su tužitelji postavljeni u nacionalnom sustavu kaznenog progona. EPPO je u više navrata opetovano signalizirao Europskoj komisiji kako Hrvatska, te druge zemlje članice, svojim rješenjima (pozicioniranje glavnog tužitelja kao osobe koja odlučuje o sukobu nadležnosti) ne udovoljavala ovim standardima", odgovorili su Jutarnjem listu  iz Ureda Laure Kövesi.

Otkad se nišan europskih tužitelja prošle godine s Geodetskog fakulteta počeo pomicati prema Ministarstvu kulture, premijer Plenković je u više navrata pokušao osporiti nadležnost europskih tužitelja za konkretne projekte, tvrdeći da je navodno pronevjereni novac poticao iz hrvatskoga državnoga proračuna, a ne fondova EU, te bi za progon trebao biti nadležan hrvatski DORH, a ne EPPO.

Takve Plenkovićeve tvrdnje rezultirale su narativom prema kojem Plenković želi izbaciti EPPO iz slučaja Geodetskog fakulteta, odnosno s eventualnog proširenja istrage na osobe iz Ministarstva kulture, kako bi te istrage zaustavio.

"Paradoks je da bi ga baš europske institucije mogle koštati političke karijere"

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja kaže da uočava veliku nervozu kod premijera Plenkovića u vezi s istragom u Ministarstvu kulture.

- Da je tu sve čisto, pametan premijer bi rekao da pušta institucije, u ovom slučaju EPPO, da odradi svoj posao i utvrdi ima li kakvih nezakonitosti, ali on se noktima grebe da se DORH dokopa tog predmeta i da ospori nadležnost EPPO-u.

To pokazuje da nešto žestoko smrdi u tom slučaju i da se Plenković nečega boji i ponaša potpuno iracionalno - tvrdi Grmoja.

- Plenković nema problem da ured EPPO-a postoji u Hrvatskoj, ali ima problem kada taj ured počne istraživati njega i njegove ministre - kaže Dalija Orešković.

Plenković je svoju političku legitimaciju i protekciju gradio na snažnim vezama s Bruxellesom i institucijama EU, a sada bi se, poručuju iz Domovinskog pokreta, mogao dogoditi paradoks "da ga baš te europske institucije, zbog potkradanja europskog novca, koštaju političke karijere".

29. travanj 2024 02:09