StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEGDJE JE ZAPELO

Dvije EU države prijavile da im je Pfizer isporučio samo 50 posto planirane količine cjepiva

Piše jutarnji list
21. siječnja 2021. - 20:37

Određene države članice Europske unije dobit će upola manju količinu cjepiva protiv bolesti covida-19 od predviđene.

Kako saznaje Reuters, američka tvrtka Pfizer isporučit će ovaj tjedan samo 50% planirane količine Rumunjskoj. Potvrdio im je to ministar zdravstva Andrei Baciu koji je još rekao da će se isporuka postupno povećavati, normalizacija se očekuje tek negdje krajem ožujka, donosi Jutarnji.

Kroz sličnu situacija prošla je i Poljska koja je u ponedjeljak primila 176.000 doza cjepiva Pfizer, što je također 50% od očekivanog.

Među državama kojima kasni isporuka Pfizera našla se i Češka. Njihov ministar zdravstva Jan Blatny rekao je da su ovaj tjedan isporuke pale za oko 15%, a očekuju da će u sljedeća dva tjedna primiti čak 30% manje od planiranog.

Američki proizvođač lijekova obećao je Rumunjskoj i Poljskoj da će zamijeniti doze koje joj nedostaju, ali danski Statens Serum institut izračunao je da će 50 postotni gubitak ovog tjedna dovesti do manjka od 10% u prvom tromjesečju.

Problem s isporukom ima i Kanada koja Pfizerova cjepiva prima iz tvrtke u Belgiji.

Američka farmaceutska tvrtka Pfizer i partnerska njemačka BioNTech našli su se na udaru kritika nakon što su prošli petak najavili da će doći do privremenog kašnjenja dostave cjepiva u EU dok rade na povećanju proizvodnih kapaciteta na 2 milijarde doza godišnje u odnosu na sadašnjih 1,3 milijardi.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odmah je reagirala i razgovarala s predsjednikom uprave Pfizera koji joj je "potvrdio da će biti kašnjenja u isporuci, ali i da ćemo u prvom tromjesečju dobiti predviđenu količinu doza".

No, europskim državama ta izjava nije dala pružila pretjeranu utjehu. Šest država – Švedska, Danska, Finska, Litva, Latvija i Estonija, situaciju su nazvale "neprihvatljivom" i upozorile se time "smanjuje vjerodostojnost postupka cijepljenja". Poslale su pismo EK u kojem traže da vrši pritisak na Pfizer kako bi se ispoštovali rokovi isporuke.

Italija je zaprijetila tužbama. "O zaštiti zdravlja talijanskih građana ne može se pregovarati", izjavio je šef talijanskog tima za upravljanje pandemijom Domenico Arcuri. Italija namjerava u "narednim danima" poduzeti pravne korake protiv Pfizera nakon što je došlo do smanjenje isporuke za gotovo 30 posto.

Otprilike trećina zemalja EU prijavila je da je već dobila manju ili da očekuje smanjenu isporuku. Belgija je rekla da očekuje da će u siječnju dobiti samo oko polovice planiranih doza Pfizera, Litva je objavila da će joj isporuka biti prepolovljena do sredine veljače, a najmnogoljudnija njemačka pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija priopćila je da će odgoditi otvaranje novih centara za cijepljenje zbog kašnjenja isporuke cjepiva od Pfizera i BioNTecha.

Mađarska je za sada jedina zemlja EU koja je odobrila upotrebu ruskog cjepiva Sputnik V i prve doze mogla bi primiti već sljedeći mjesec. Europska agencija za lijekova (EMA) još uvijek nije odobrila to cjepivo za korištenje.

Pfizer i BioNTech imaju dva ugovora s EU-om za isporuku do 600 milijuna doza cjepiva ove godine. U drugom kvartalu trebali bi isporučiti 75 milijuna doza, a ostatak kasnije tijekom godine. Od 6.siječnja u EU je odobrena i uporaba cjepiva američke kompanije Moderne. Prve isporuke stigle su u Irsku u Bugarsku, ali mnoge države odbile su ponudu Moderne jer je cijena po dozi puno skuplja u usporedbi s ostalim cjepivima.

Večeras bi se trebao održati virtualni sumit čelnika država članica EU na kojem će se, između ostalog, baviti procesom usporenog cijepljenja zbog nedovoljno raspoloživih količina cjepiva, donosi Jutarnji.

19. travanj 2024 09:08