StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU EPICENTRU NEREDA|

FOTO/DUBROVAČKI NA CETINJU: Neće nam Joanikije graditi kapelu na Lovćenu!

Piše Ahmet Kalajdžić
15. rujna 2021. - 07:19

Nakon helikopterskog ustoličenja novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija, u Cetinju se strasti ne smiruju. Još se prepričavaju zgode s masovnih prosvjeda Crnogoraca patriota koje su obilježile barikade i zapaljene automobilske gume na prilazima gradu u koji su vjerski velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije i Joanikije, stigli vojnim helikopterom zemlje- članice NATO-a i pod zaštitom pancir- deke interventne policije ušli u manastir na obred. Rezultat? Sedam lakše ozlijeđenih policajaca i uhićenih 16 prosvjednika. Cetinjani nam kažu da nisu bili protiv samog ustoličenja, već protiv odabira lokacije. Nisu ga željeli u gradu simbolu i duhovnoj prijestolnici Crne Gore:

image
Cetinje je ovih dana epicentar nacionalnih tenzija
Tonci Plazibat/Cropix

- Naše Cetinje je uvijek mislilo svojom glavom! Nikad nismo bilo Milogorci, nego uvijek Crnogorci, "zelenaši" a ne "bjelaši", četnici koji žele prisvojiti našu slavnu povijest - rekao nam je jedan Cetinjanin. Drugi se poziva na prošlost:

image
Mitropolit Joanikije najavljuje da će na Lovćenu graditi zavjetnu kapelu Njegoša. je li odustao od Amfiklohijeve ideje o rušenju Mauzoleja ili će je graditi na vidikovcu iza Mauzoleja?
 
Tonci Plazibat/Cropix

- Manastir je izgrađen 1484. i nikako ne može biti vlasništvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) koja u ovom obliku postoji od 1920. godine. Na nju su prije 30 godina u katastar prepisane sve crkve i groblja, ali javnost ne zna tko je to učinio. Mitropolit ustoličen ovako sramotno unizio je sebe, a ne nas. Svojstvo manastira se ne mijenja ako je u njemu netko loš. Mi volimo našu zemlju, poštujemo i naše i tuđe crkve. U Primorju imamo crkve s pravoslavnim i katoličkim oltarom pa se nismo nikad posvađali. Ako je mitropolita Bog poslao kao izaslanika, zašto tip bježi od svog stada? Nek' se plaši Boga, a ne nas! I cetinjski manastir može služiti dvjema pravoslavnim crkvama, samo trebamo biti ljudi.

Ne damo na se'

Cetinjski gradonačelnik Aleksandar Kašćelan vjeruje da su se incidenti mogli izbjeći da je bilo sluha i volje izvršne vlasti:

- Zadnjih tjedana sam više puta pozivao Vladu i SCP, ali smo odgovor dobili tek 4. na 5. septembra: poslali su oklopna vozila, bagere i policiju s dugim cijevima. Savjet za građansku kontrolu rada policije utvrdio je prekomjernu uporabu kemijskih sredstava i gumenih metaka, što su premijer i vicepremijer pokušali dvaput opravdati falsim dokazima.

image

Drustvena podjela u Crnoj Gori nakon prosvjeda u Cetinju zbog imenovanja mitropolita Joanikija.
Tonci Plazibat/Cropix

Vlada sekularne države je otvoreno stala na stranu jedne vjerske zajednice, zanemarujući bez imalo odgovornosti osjećaje i interese svih ostalih građana Crne Gore, među kojima nijesu samo pravoslavni Crnogorci. Uz to, Vlada je stavila državne resurse na raspolaganje vjerskoj zajednici, jer je prijevoz mitropolita vojnim helikopterom predstavlja kršenje Ustava i zakona. Događaji s početka mjeseca nose važan i ohrabrujući potencijal za objedinjavanje crnogorskog korpusa koji se želi oduprijeti 'utapanju' u projektu 'Srpski svet'. Cetinje je još jednom ujedinilo ljude Crne Gore koja mora ostati građanska i sekularna država na euroatlantskom putu.

Bivši ministar kulture, Cetinjanin Janko Ljumović, kaže da srpski politički korpus u Crnoj Gori i Srbiji apsolutno negira identitet te postojanje crnogorske nacije, jezika, kulture i crkve:

image
Janko Ljumovic, bivsi crnogorski ministar kulture
Tonci Plazibat/Cropix

- Svjedočimo klerikalizaciji i inzistiranju na kanonskoj priči SPC. Srpska strana se služi najpogrdnijom klasifikacijom i ne želi ni izgovoriti ime Crnogorske pravoslavne crkve. Strašno je da crnogorska vlast prihvaća klerikalno- fašistički koncept srpske politike i SCP. Stoga moramo pametno inzistirati na internacionalizaciji i dosljednoj provedbi politike ljudskih prava iza čega moraju stati Vijeće Europe, EU i OUN. Crnogorci su građani drugog reda u vlastitoj državi, brutalno im se osporava identitet, prisvaja i potpuno briše kulturno naslijeđe, permanentno mijenja povijest i vara pamćenje. Crna Gora je mala ali je kroz povijest bila uvijek otvorena. Ta nam se otvorenost prema onima koji toliko omalovažavaju naše biće i identitet vratila kao bumerang, moramo se bolje zaštititi - veli Ljumović.

image
Cetinjski manastir
Tonci Plazibat/Cropix
Lovćenske straže

Cetinjani kažu da je zloglasni Amfilohije koji je blagosivao vojsku pred napad na Dubrovnik htio rušiti mauzolej te su tada organizirali Lovćenske straže, kada su goloruki građani u smjenama dežurali i spriječili rušenje. Nova ideja je, tvrde upućeniji, graditi kapelu na proplanku u produžetku mauzoleja, ali sugovornici tvrde da neće dopustiti novo seljenje Njegoša. U tom kontekstu najavljuju sjednicu gradske Skupštine koja 14. rujna treba odlučiti o inicijativi da se cetinski manastir vrati Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Kako god, bit će još burnih događaja.

Dritan je problem

Još je izravniji dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić:

- Četničke strukture na vlasti u Crnoj Gori nedvosmisleno pokazuju da im je cilj satrti multinacionalnu, multireligijsku, građansku i sekularnu Crnu Goru, da od nje naprave "Srpski svet" u kojem neće biti mjesta ni za koga tko ne pripada četničkoj ideologiji! Glavna kuhinja u kojoj se sve sprema je Srpska pravoslavna crkva. U Crnoj Gori ponajmanje se baveći religijom, mijenjaju kulturni kod Crnogoraca, hoće ih pretvoriti u Srbe. Koriste greške bivše vlasti koja je stvorila "litijaški pokret" koji državu vodi u sigurnu propast. Propast Crne Gore bit će bure baruta za regiju. Prosvjed na Cetinju je dokaz da imamo jake građanske snage koje ne pristaju na pretvaranje Crne Gore u pokrajinu Vučićeva Srpskog sveta!

image
Adnan Cirigic, dekan Fakulteta za crnogorski jezik i knjizevnost.
Tonci Plazibat/Cropix

Za razliku od građanskih snaga, naše suverenističke političke partije još nisu prihvatile da su oporba. Ne znaju kako djelovati, bez čega slijede mnogo gore torture: kad četnička vlast pospremi Crnogorce, na red dolaze manjine s kojima će do tada šurovati da prikriju svoju šovinističku politiku kojoj je paravan Albanac, musliman Dritan Abazović. Bez njega sigurno nikad ne bi došli na vlast, iskoristio je predizbornu sekularnu građansku priču, praktično pokrao birače i "na izvol'te" ih pružio politici Aleksandra Vučića. Osobno je odgovoran jer je osigurao slijetanje Porfirija i Joanikija helikopterom do najveće svetinje za sve Crnogorce. Cetinjski manastir nije samo vjersko nego i duhovno, državno središte odakle se stoljećima suvereno vladalo, što je Abazović obezvrijedio. Od referenduma nadalje on je najveće zlo Crne Gore, politički četnik kojega se stide svi u korpusu kojem formalno pripada.

Ugrožen 'crnogorski Olimp'

Tijekom posjeta Cetinju odjeknula je izjava Joanikija da je njegov zavjet izgraditi Njegoševu kapelu na Lovćenu. Kapela je srušena da bi se na njezinu mjestu izgradio mauzolej kojem su, kažu Cetinjani, prosrpski elementi odavno najavljuju rušenje. O svemu sudionik barikada, prof. Boban Batričević, kaže:- Već 30 godina od ratova SPC i velikosrpske institucije predvođene SANU najavljuju rušenje mauzoleja kao "simbola ustaštva"!

image
Granitna skulptura Njegoša teška je 28 tona, a autor je hrvatski kipar Ivan Meštrović

 
Tonci Plazibat/Cropix

Smatraju da ga treba srušiti jer je nakaradan, a stoga što ga je gradio Ivan Meštrović da je ustaški i germanski simbol te da treba vratiti kapelu koju je na Lovćenu bio podigao Aleksandar Karađorđević! Znaju koliko su Cetinjani i svi Crnogorci vezani uz Lovćen kao 'crnogorski Olimp' koji ih nadahnjuje književno, umjetnički, identitetski i u svakom pogledu. Svjesni su da će, ako uspiju i postave vještačku građevinu Karađorđevića, simbolički obezvrijediti teritorij Crne Gore! To im nije prvi put da prizivaju velike nerede. Siguran sam da će svi koji su bili na barikadama stati na Lovćen da ih u tome spriječe! Ponosni smo na antiratnu prošlost Cetinja, jedinog grada Miloševićevoj SR Jugoslaviji gdje se pjevalo "S Lovćena vila kliče, oprosti nam Dubrovniče!" I s tog je aspekta Lovćen važan kao slobodarska planina!

image
Boban Batricevic, profesor.
Tonci Plazibat/Cropix

Potpredsjednik crnogorskog PEN-a i član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, hrvatskog PEN-a i Društva književnika Hrvatske Sreten Vujović kaže da je memorandumska politika Slobodana Miloševića fizički poražena bombardiranjem NATO-a, ali ideološki još živi:

- Glavni čuvar joj je SPC koja je u Crnoj Gori instalirana 1918. i taj kontinuitet sad uzima danak. Ideju Velike Srbije obnavlja projekt "Srpskog sveta". Mi smo prva stepenica, slijedi BiH, možda i šire! Milorad Dodik je već započeo opstrukciju BiH. Znači, sprema se idući korak. Cetinje ne pristaje, a vjetar u jedra bivšem mitropolitu Amfilohiju Radoviću i fašističkim apsiracijama davala je veleposlanica SAD! Sad i ona optužuje patriote koji čuvaju svoju kuću! Skupština Cetinja jednoglasno im je poručila da su nepoželjni tu jer su nam okupirali sve naše hramove, a oni dolaze na silu i uz vojnu pratnju vojnika tzv. Republike Srpske, srpske specijalne policije Kobri i rade manevre u srcu Crne Gore. Nakon toga Vulin izjavljuje da je zadnja šansa sad, milom ili silom, stvoriti Srpski svet! State Department je konačno progovorio da je nedopustivo da se ovdje provodi politika Beograda čiji je eksponent SPC- kaže Vujović koji kao predsjednik Upravnog odbora nevladine udruge za kulturu Lovćenske straže ističe da će poduzeti sve da se ne dogodi skrnavljenje Lovćena i udar na dostojanstvo Crne Gore.

image
Dejan Novaković
Tonci Plazibat/Cropix
Nikad podjeljeniji!

- Crnogorsko društvo nije bilo nikad podjeljenije nego danas! Mitropolit kaže da će se na Lovćenu graditi crkvu, ali ne vidim kako sebi daje za pravo jer je mauzolej državna imovina? Izgrađen je 1974. a gradila ga je cijela SFRJ. Vjerojatno ima potporu u strukturi vlasti. Kao Crnogorac ni od čega ne strahujem, ali znam tko smo i što je identitet Crne Gore. Dolaze brojni gosti iz Srbije i kažu mi da je Njegoš bio Srbin. Možda i jest, ali je bio poglavar i vladika Crne Gore a ne Srbije! A ako svi pričamo srpski, zašto su prevodili Gorski vijenac? - pita se ugostitelj Dejan Novaković.

23. travanj 2024 18:14