StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetštete su ogromne

Drama u BiH zbog poplava: Bosna se izlila iz korita, Miljacka samo što nije, evakuira se i stanovništvo uz Neretvu. Tisuće ljudi bez struje

Piše Zoran Šagolj/ sd
5. studenog 2021. - 15:57

Obilna kiša što je počela padati u četvrtak, u manje od 24 sata izazvala je brojne poplave na području cijele Bosne i Hercegovine, piše Slobodna Dalmacija.

Najkritičnije je, prema izvješćima lokalnih medija, na području Sarajeva i okolice, gdje je voda prodrla u brojne kuće i gospodarske objekte, a na više mjesta u samom gradu zaprijetila opasnost od izlijevanje rijeke Miljacke iz njezinog korita.

Rijeka Bosna izlila se na nekoliko mjesta u predgrađima i potopila objekte koji se s obje strane nalaze u naseljima uz autocestu.

Dženan Brkanić, zapovjednik Civilne zaštite Sarajevske županije, iznio je podataka kako je samo u širem području grada ugroženo između 50 i 70 kuća. U više navrata dobar dio grada je ostajao bez struje, jer je potopljena glavna trafostanica u Reljevu (Rajlovac).

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Preventivno su ne više katove zgrade evakuirani štićenici Doma za starije osobe u naselju Nedžarićima. Besanu noć imali su stanovnici naselja Otes, Doglode i Butmir, kojima su u pomoć priskočile ekipe Civilne zaštite.

Blokirane su i brojne prometnice, pa se tako nije moglo voziti državnom cestom prema Foči. U mjesto Vojkovići koje se nalazi u Republici Srpskoj zaprijetila je opasnost da rijeke Željeznica odnese kompletnu benzinsku crpku i motel. U pokušaju spašavanja angažirana je teška mehanizacija, ali je ishod bitke u petak poslijepodne bio još posve neizvjestan.

image
Damjan Tadic/Cropix

Razmjeri poplava najbolje su se mogli vidjeti iz snimaka napravljenih dronovima iznad Ilidže. Voda je prekrila vozila i niže katove kuća, a višemetarska bujica nosila štekate uz rijeku i skoro dosezala visinu mostova.

- Sve jedinice službe Civilne zaštite su na terenu, kao i Kantonalna civilna zaštita, Federalna civilna zaštita, Gorska Služba spašavanja, Vatrogasno društvo, policija te rade na evakuaciji ugroženog stanovništva. Imenovani su koordinatori koji su raspoređeni na terenu i prema trenutnim podacima, stanje vode je u blagom padu te se provode potrebne mjere za uspostavljanje kontrole na svim kritičnim tačkama i u naseljima gdje su zabilježeni najveći problemi – izjavio je u poslijepodnevnim satima načelnik Ilidže, Nermin Muzur.

Tek nešto bolja situacija je u Hercegovini. Crveni meteo alarm oglašen je za Konjic i Jablanicu. Neretva se izlila na više mjesta i oko Mostara, gdje joj je vodostaj samo u četiri sata narastao za 119 centimetara. Zbog odrona evakuirani su stanovnici više sela i naselja, dok su prometnice na nekim dijelovima posve urušune i nestale.

Hidrometeorološki zavod Federacije BiH predvidio je nastavak padalina, a s njima se mogu očekivati i brojni novi problemi.

04. listopad 2024 11:46