StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREDSJEDNIK SAD-A

Donald Trump nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Piše Jutarnji
9. rujna 2020. - 13:44
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump (74) formalno je nominiran za Nobelovu nagradu za mir jer je uspio isposlovati mirovni sporazum između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, piše Sky News, a prenosi Jutarnji.

Trumpa je za Nobela nominirao norveški parlamentarac Christian Tybring-Gjedde, koji je tom prilikom nahvalio Trumpa nahvalio njegove napore da okonča dugotrajne sukobe diljem svijeta.

"Mislim da je napravio puno više za stvaranje mira između nacija nego mnogi drugi prethodni dobitnici nagrade", rekao je Tybring-Gjedde za Fox News. Tybring-Gjedde četiri je puta osvojio mandat norveškom parlamentu, a bio je i predstavnik te zemlje u NATO-u.

Tybring-Gjedde istaknuo je Trumpovu ulogu u ustanovljivanju odnosa između Izraela i UAE-a. "Kako se očekuje, druge će zemlje Bliskog istoka slijediti put koji su utrli Emirati. Taj bi sporazum mogao pokrenuti tranziciju te regije u regiju suradnje i prosperiteta", dodao je.

Norvežanin je istaknuo i Trumpove pokušaje da riješi konflikte između Indije i Pakistana te Sjeverne i Južne Koreje.
Ovo nije Trumpova prva nominacija za Nobelovu nagradu za mir. Tybring-Gjedde i drugi norveški dužnosnik nominirali su ga za nagradu nakon što se 2018. godine u Singapuru susreo sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong-unom. Navodno ga je tada za Nobela nominirao i tadašnji japanski premijer Shinzo Abe.

Tybring-Gjedde član je stranke Fremskrittspartiet, populističke stranke s desnice koja se zalaže za desno orijentiranu libertarijansku ideologiju, prenosi Jutarnji.

Tybring-Gjedde rekao je da njegovo nominiranje Trumpa nije pokušaj da se dodvori američkom predsjedniku. "Nisam njegov velik pobornik", rekao je za Fox News. "Vijeće bi trebalo sagledati činjenice, a ne njegovo ponašanje. Ljudi koji su prije njega osvojili nagradu napravili su puno manje od njega. Primjerice, Barack Obama nije napravio ništa."
Dobitnik Nobelove nagrade za mir neće biti objavljen prije listopada 2021. godine.
19. travanj 2024 12:16