StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZamjenik šefa Rebra

Doktor pisao ženi s karcinomom koja je 7 mjeseci čekala nalaz: Ne vjerujete nam? Liječite se drugdje, ne preko HZZO-a

Piše dv
17. veljače 2023. - 17:41

Index je jučer objavio potresnu priču zagrebačke odvjetnice Line Budak koja tvrdi da joj sedam mjeseci u zagrebačkoj Klinici za tumore nisu rekli da ima karcinom, pa je nakon golgote koju je prošla i činjenice da mjesecima nije primala prijeko potrebnu terapiju - otišla na operaciju u Njemačku, prenosi Slobodna Dalmacija.

Budak je kazala kako nalaz nije bio dostavljen ni njoj ni njenom obiteljskom liječniku, nije bio ni u sustavu e-Građani, niti je itko od liječnika u zagrebačkoj Klinici za tumore, koji su to morali napraviti, pogledao taj nalaz.

- Dobila sam hrpu papira jer sam obavila brojne pretrage. Pitala sam jesu li tu svi nalazi i pitala sam je li možda ostao još neki nalaz koji se eventualno nalazi u pripremi. Rečeno mi je da je to sve - kazala je Budak.

No među zametnutim nalazima nedostajao je onaj ključan, patohistološki nalaz. To je tek pregledom dokumentacije otkrio radiolog u privatnoj poliklinici Medikol. Na njeno inzistiranje u Klinici za tumore malo su dublje zaronili u datoteke, te konačno pronašli nalaze. Ali sa sedam mjeseci zakašnjenja.

Nakon operacije u inozemstvu, koju je sama platila, sada čeka kemoterapiju u KBC-u Zagreb...

Nakon što je objavljena njezina priča, noćas joj se mailom obratio prof. dr. sc. Stjepko Pleština, zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb. Uvodno je odmah izrazio nezadovoljstvo što mora odgovarati na mail izvan svog radnog vremena, a njemačkom liječniku koji je s njom o njenom stanju razgovarao sat i 20 minuta dao bi, napisao je, otkaz da radi kod njega!

image

Dr. Stjepko Pleština

Ranko Šuvar/Cropix

Pleština se, kako piše Index, u mailu referira na činjenicu da Budak nije dobila ključan nalaz, i to sedam mjeseci te joj poručuje da se liječi negdje drugdje i ne na teret HZZO-a ako je izgubila povjerenje u hrvatsko zdravstvo.

Kako piše Index, Budak je prije tjedan dana zatražila termin za kemoterapiju, a u mailu joj Pleština, između ostalog odgovara: "Navodite da ste izgubili povjerenje u hrvatsko zdravstvo - ako je doista tako, onda je možda razumno liječiti se negdje drugdje. No, ne na teret HZZO-a." 

Isto tako, u mailu je napisao da se radi o njemu da na nalaze bipsije ne bi čekao čak 7 mjeseci, a zatim pomoć tražio u Njemačkoj.

23. lipanj 2024 15:58