StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDREVNA MEDICINA

Dok je ostatak svijeta prodisao od korone, u ovoj zemlji razmahala se zaraza. Za liječenje preporučuju grgljanje slane vode i čaj od đumbira i orlovih noktiju

Piše PSD.
20. svibnja 2022. - 10:22

Samo sedam dana otkad su objavili da se kod njih počelo širit COVID broj zaraženih koronavirusom u Sjevernoj Koreji popeo se na dva milijuna. I dok je ostatak svijeta napokon prodisao od pandemije i vratio se u staro normalno, u potpuno izoliranoj zemlji Kim Jong-una vlada velika zabrinutost zbog naglog skoka zaraženih. Briga je tim veća jer stanovništvo nije cijepljeno, a liječi se pučkim recepturama kao što je grgljanje slane vode i pijenje čaja od đumbira.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi se virus mogao brzo širiti jer nemaju program cijepljenja, a odbijaju međunarodnu pomoć.

image
Str/Afp

Južna Koreja ponudila je S. Koreji ovaj je tjedan pobudila sastanak na kojim bi se dogovorili o slanju medicinskih potrepština, uključujući cjepivo, maske, testove na koronavirus, ali je Kim Jong-un to odbio. On je podignuo na noge cijelu sjevernokorejsku vojsku koja je dobila zadaću poboljšati opskrbu lijekovima i zaštitnim medicinskim potrepštinama u glavnom gradu Pjongjangu.

BBC izvještava kako su korejski mediji građanima preporučili tradicionalne tretmane za rješavanje onoga što nazivaju "groznica". Vodeće novine Rodong Simnun preporučile su lijekove uključujući čaj od đumbira i biljke orlovih noktiju te napitak od vrbe. Od ovih pripravaka nema nikakve štete, ali ni koristi u liječenju SARS-CoV-2 virusa.

image
Str/Afp
image
screenshot

Voditelji su na državnoj televiziji preporučili grgljanje slane vode ujutro i navečer, a državna novinska agencija je objavila da je dodatnih tisuću tona soli poslano u Pjongjang da se koristi kao antiseptik. U slučaju obične prehlade grgljanje i ispiranje nosa slanom vodom doista pomaže u ublažavanju tegoba, no u slučaju koronavirusa takvo je liječenje 'luk i voda'.

Korejci su oboljelima savjetovali da piju lijekove protiv bolova kao što je ibuprofen te uzimaju antibiotike poput amoksicilina. Kao što znamo ibuprofen snižava temperaturu i ublažava bolove, ali nipošto ne sprječava razvoj virusa, štoviše bilo je i dosta rasprava oko toga šteti li on više ili pomaže dok se tijelo bori s infekcijom korone. Antibitik također pomaže tek kod sekundarne infekcije bakterijom.

Posljednje dvije godine Pjongjang je uvjeravao svijet kako kod njih nema COVID-a. Sad su uveli lockdown u cijeloj zemlji, a stanovnike upozoravaju na širenje omikron varijante. 

Jučer su objavili kako su se slučajevi zaraze smanjili u glavnom gradu Pjongjangu, ali su porasli u ruralnim provincijama.

Teško je vjerovati brojkama koje oni iznose ne samo zbog njihove manipulacije nego i radi nedostatka testiranja.

16. travanj 2024 23:35