StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOBILA DJEVOJČICU

Djevojka koja je rodila na Paklenici tvrdi da nije znala da je trudna, doktori: ‘To je nemoguće!‘

Piše Dv
30. srpnja 2023. - 13:44

Hrvatska gorska služba spašavanja jučer je na svojim društvenim mrežama objavila kako je u Nacionalnom parku Paklenica strana državljanka rodila djevojčicu. Kasnije se ispostavilo da djevojka uopće nije znala da je trudna. 

No, je li moguće da trudnica iznese cijelu trudnoću, a da ne zna da je u drugom stanju, pitali su iz 24sata.hr prof.dr. Marka Dražena Mimicu iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC Split.

- Nemoguće. Ako je sa ženom sve u redu, ona će najkasnije nakon pet mjeseci znati da je trudna. Krvarenja može biti, ali to nije menstruacija i takvo krvarenje uglavnom traje prvih par mjeseci. S pet mjeseci se već osjete pokreti djeteta, koji su jači što trudnoća više odmiče, i obavezni su. Pri kraju trudnoće ti su pokreti djeteta toliko jaki, da je nemoguće da ih trudnica ne osjeti, kazao je prof. dr. Mimica. 

S njim se slaže i dr. Zlatko Topalović, specijalist ginekologije i porodništva, koji ističe da je nemoguće je ne primijetiti povećanje trbuha, grudi, dobivanje na težini, hormonalne promjene, na kraju krajeva i micanje djeteta u trbuhu nakon 20. tjedna trudnoće.

- U početku trudnoće može biti krvarenja, koje će žena možda zamijeniti s menstruacijom, ali takvo krvarenje sigurno neće biti redovito, periodično, u redovitim intervalima. U nekom trenutku će i ono tjedan, dva, tri izostati i žena bi trebala posumnjati na trudnoću pa napraviti test. Čak i da ima krvarenje tijekom cijele trudnoće, ono nije jednako kao menstruacija, drukčije je, i opet neće biti redovito kao menstruacija, kazao je dr. Topalović za 24sata.hr.

30. travanj 2024 02:22