StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU DUBROVNIKU ZAPOČEO INTERPOLOV SIMPOZIJ O VATRENOM ORUŽJU

Davor Božinović: Hrvatski policajci preko Interpolove baze provjerili su 40 milijuna osoba  i 23 milijuna automobila <br />  

Piše Anton Hauswitschka
17. listopada 2017. - 13:03

Ministar unutarnjih poslova RH, Davor Božinović uz  Jurgen Stock, glavnog tajnika Interpola danas su u Dubrovniku otvorili Interpolov simpozij o vatrenom oružju i forenzici (IFFS). Skup je okupio brojne predstavnike službi, udruženja i tvrtki iz sigurnosnog sektora koji će u naredna dva dana  raspravljati o aktualnim izazovima s kojima se suočavaju obavještajne i policijske zajednica diljem svijeta. Tijekom naredna dva dana u Dubrovniku će se raspravljati  i o tome kako zakonodavstvo može bolje pomoći istražiteljima u rješavanju kriminaliteta vatrenog oružja,  te o vezama  između organiziranog kriminala i terorizma.

Glavni tajnik Stock naglasio je kako je ilegalno oružje i trgovina njime jedno od najvažnijih sigurnosnih pitanja u svijetu te tom prigodom istaknuo ulogu Hrvatske u Interpolu.  - Hrvatska je među 10 vodećih  članica Interpola po korištenju naše baze podataka i jedna je od glavnih zemalja koja je učestvovala u međunarodnoj operaciji borbe protiv ilegalnog oružja  koja je provedena u 23 zemlje. U njoj je sudjelovalo 7800 policajaca, a napravljeno je 149 zapljena vatrebog oružja, streljiva i eksplozivnog materijala.  To je bila jako važna operacija u kojoj su velike količine oružja oduzete kriminalcima – kazao je Jurgen Stock pohvalivši rad hrvatskog MUP-a na sigrunosti u Hrvatskoj.

Ministar Božinović dodao je kako je Interpolov ured u Zagrebu jedan od najaktivnijih u svijetu te podsjetio kako je Hrvatska već 25 godina članica Interpola.  –  Hrvatska je prva u svijetu osigurala mobilni pristup Interpolovoj bazi podataka. Nju može  s ulice pretražiti  svaki naš policajac, a to su prepoznale i druge zemlje koje uvode naša rješenja .  Do sada je u Hrvatskoj preko te baze provjereno 40 milijuna putnih isprava i 23 milijuna isprava za putničkih vozila – istaknuo je Božinović dodajući kako je i suradnja s policijama drugih zemalja čiji policajci tijekom turističke sezone patroliraju hrvatskom obalom također prepoznata kao jako dobar  doprinos općoj sigurnosti. – Ove godine uz naše, patrolirali su i policajci iz čak 17 zemalja, a iduće godine pridružit će im se i policajci iz Kine- najavio je ministar unutarnjih poslova.

Božinović je skrenuo pozornost i na opasnost ilegalnog vatrenog oružja. - Koliko je vatreno  oružje opasno po opću sigurnost , najbolje govori nedavni događaj u Los Angelesu kada je pojedinac ubio 50 ljudi. Ilegalno vatreno oružje u našoj zemlji posljedica je Domovinskog rata, no Hrvatska je u tom smislu odlično reagirala. Naime, akcija 'Manje oružja, manje tragedija' od UN-a ocijenjena je kao najuspješnija u povijesti te organizacije. Do sada je vraćeno 60.000 komada raznog vatrenog oružja te 23 milijuna komada streljiva – zaključio je hrvatski ministar unutarnjih poslova. 
 

25. travanj 2024 12:06