StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetCrveno upozorenje

Danas vrhunac toplinskog vala, temperature i do 36 stupnjeva, osvježit će samo u nekim dijelovima zemlje

Piše vijesti sd
12. srpnja 2023. - 07:23

Za danas je najavljen vrhunac toplinskog vala i temperature do 37 stupnjeva, no čini se da se u nekim dijelovima zemlje nevrijeme već sprema. U Zagrebu je tako već rano ujutro počeo vjetar, naoblaka i grmljavina, a počela je padati i kiša.

Danas će vrijeme biti većinom sunčano te vruće i vrlo vruće, ali ne i posve stabilno. Ujutro će lokalno izraženih pljuskova praćenih grmljavinom biti ponajprije u Istri, Gorskome kotaru i sjeverozapadu zemlje, a prema večeri te u noći na četvrtak vjerojatni su i na sjeveru. Vjetar mjestimice umjeren jugozapadni, uglavnom u višim predjelima i jak, a na Jadranu jugo. Najviša dnevna temperatura od 32 do 37 °C, prognoza je DHMZ-a za danas, prenosi Jutarnji list.

image
Bozo Radic/Cropix

DHMZ javlja da će sutra u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu biti promljenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Ponegdje moguće malo kiše, a lokalno i pljuskovi s grmljavinom, uglavnom potkraj dana izraženiji. U Dalmaciji pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, u gorju jugozapadni. Na Jadranu slabo i umjereno jugo, navečer na sjeveru bura. Najniža jutarnja temperatura od 16 do 21, na Jadranu između 21 i 26 °C. Najviša dnevna temperatura većinom od 31 do 36 °C.

Zbog iznimno visokih temperatura, izdan je i crveni meteoalarm za srijedu za područje Zagreba, Karlovca i Rijeke. Opasnost je vrlo velika, dok je narančasto upozorenje zbog velike opasnosti od vremena izdano za područje Osijeka, Gospića, Knina, Splita i Dubrovnika.

Za sutra crveno upozorenje vrijedi još samo za područje Splita, a narančasto za Knin, Rijeku i Dubrovnik. Za ostale dijelove zemlje sutra je na snazi žuto upozorenje koje signalizira umjerenu opasnost.

image
Bozo Radic/Cropix
01. svibanj 2024 11:45