StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKAŽETE LI ‘NA ZDRAVLJE‘ ILI ‘ŽIVILI‘?

Britanija se guši u alkoholu: prošle godine zabilježen najveći rast smrtnih slučajeva povezanih s pijančevanjem. Umrlo skoro 9.000 ljudi

Piše PSD
8. prosinca 2021. - 16:06

U Ujedinjenom Kraljevstvu zabilježen je najveći godišnji porast broja smrtnih slučajeva koji su izravno povezani s konzumacijom alkohola, pokazuju nove vladine brojke, a ovaj tmurni rekord je postignut usred pandemije koja je povećala, i onako načetu, socijalnu izoliranost, prenosi Slobodna Dalmacija.

Prema novim brojkama koje je u utorak objavio Ured za nacionalnu statistiku, 2020. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu registrirano je 8.974 smrtnih slučajeva 'od uzroka specifičnih za alkohol' i najveći je takav porast u odnosu na prethodnu godinu otkako su se podaci počeli pratiti 2001., prenosti RT.

Podaci pokazuju da je između 2012. i 2019. broj smrtnih slučajeva povezanih s alkoholom ostao stabilan, ali je prošle godine zabilježen 'statistički značajan porast'. Dok su Škotska i Irska imale najveću smrtnost, 21,5 odnosno 19,6 smrtnih slučajeva na 100.000 ljudi, sve četiri britanske nacije zabilježile su porast stopa smrtnosti od alkohola. Gotovo 78 posto takvih smrtnih slučajeva uzrokovano je alkoholnom bolešću jetre, priopćilo je statističko tijelo.

Ured za nacionalnu statistiku je istaknuo da postoji 'mnogo složenih čimbenika' koje treba analizirati prilikom razmatranja podataka te da je još prerano donositi zaključke o mogućim vezama između pandemije i porasta smrtnih slučajeva povezanih s alkoholom. Međutim, također se poziva na podatke javnog zdravstva u Engleskoj koji pokazuju da su se obrasci konzumacije promijenili tijekom pandemije, pri čemu je alkohol 'čimbenik koji pridonosi hospitalizaciji i smrti'.

Dobrotvorna organizacija Alcohol Change prošlog je mjeseca izrazila zabrinutost zbog konzumacije alkohola usred stresa prouzrokovanog  pandemijom covida. Organizacija je rekla da 'istraživanja dosljedno pokazuju da je pandemija koronavirusa stvorila uvjete da veći broj ljudi pije više i češće nego inače'.

11. lipanj 2024 23:33