StoryEditorOCM

Borba za svaki glas: ide se u drugi krug najvažnijih izbora na svijetu! Oglasio se i Erdogan: Uzurpatori neće proći

Piše HINA, JL, VIJESTI SD
14. svibnja 2023. - 23:41

Turska lira dosegla je najnižu razinu u posljednja dva mjeseca nakon što je postalo jasno da će ta zemlja u drugi krug predsjedničkih izbora, što neki analitičari smatraju kao izvor mogućih društvenih, posljedično i ekonomskih nestabilnosti.

Kako javlja Al Jazeera, lira je s 19.70 prema američkom dolaru pala na 19.66. Ipak, pad je značajno manji nego nakon razornih potresa u veljači.

Erdogan je trebao biti u Ankari, iznenada se pojavio pred pristašama u Istanbulu. Iako je ranije rečeno da će još uvijek aktualni turski predsjednik Erdogan biti u Ankari, on se iznenada pojavio među brojnim pristašama koji su ga s turskim zastavama ispred sjedišta njegove stranke u istanbulu. S pristašama je razmijenio tek nekoliko riječi i fotografirao se.

No slavi se i ispred Kılıçdaroğluovog stožera u Ankari gdje se također okupio velik broj njegovih pristaša.

Iščekujući prebrojavanje svih glasova na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, dosadašnji neprikosnoveni vladar Turske Erdogan s gotovo 100-postotnom sigurnošću morat će se za vlast boriti u drugom krugu. Iza 21 sat na društvenim se mrežama obratio stanovništvu.

- Izbori su protekli mirno i dostojanstveno što je znak da je Turska zemlja zrele demokracije. Iako su se sami izbori odvijali u pozitivnoj i demokratskoj atmosferi, a glasovi se još zbrajaju, neki koji su pokušavali objavljivati lažne rezultate uzurpatori su volje naroda. Molim sve svoje suradnike da do posljednjeg trenutka ostanu uz biračke kutije, bez obzira na sve, dok rezultati ne budu službeno verificirani. Čestitam svim svojim građanima koji su glasali, u ime demokracije i koji su sudjelovali u izbornom procesu te im svakome iskazujem zahvalnost - napisao je Erdogan.

U međuvremenu, Erdoganov rezultat pao je na 49.9 posto prema Anadoliji, a porastao za 0.1 posto, na 49 posto, prema agenciji Anka.

Pri kraju je prebrojavanje glasova predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj. Državna agencija Anadolija tvrdi kako je prebrojano gotovo 86 posto glasova te da Erdogan sada ima 50 posto glasova, a Kilicdaroglu 44.2 posto glasova, dok je Ogan ostao na 5.3 posto. Agencija Anka tvrdi kako raspolažu s podacima o više od 92 posto prebrojanih glasova, temeljem čega je Erdogan ostvario 48.9, a protukandidat 45.5 posto glasova.

image

An election official seals ballots at a polling station after polls have closed in Turkey‘s presidental and parliamentary elections, in Diyarbakir, on May 14, 2023. Turkish polling stations have closed in a knife-edge election that could end President Recep Tayyip Erdogan‘s two-decade grip on power and put the mostly Muslim nation on a more secular course. Turnout was expected to be huge in what has effectively become a referendum on Turkey‘s longest-serving leader and his Islamic-rooted party. (Photo by Ilyas AKENGIN/AFP)

Ilyas Akengin/Afp
image

Supporters of Turkish President Recep Tayyip Erdogan celebrate in fromt of Kustice and development Party (AKP’s) headquarters in Istanbul on May 14, 2023, after polls closed in Turkey‘s presidental and parliamentary elections. Turkish polling stations have closed in a knife-edge election that could end President Recep Tayyip Erdogan‘s two-decade grip on power and put the mostly Muslim nation on a more secular course. Turnout was expected to be huge in what has effectively become a referendum on Turkey‘s longest-serving leader and his Islamic-rooted party. (Photo by OZAN KOSE/AFP)

Ozan Kose/Afp

Novinari agencije koji izvještavaju iz AKP-ovog stožera ističu kako je drugi krug sad već gotovo zajamčen, ali i da to znači da je pred Turskom neizvjesna dva tjedna jer se radi o zemlji koja "nije navikla na ovakav ishod izbora".

Zanimljiv komentar dao je i politički analitičar Cengiz Comar rekavši Al Jazeeri kako dosadašnji rezultati poriču neke sociološke konstrukcije prema kojima je 35 posto stanovništva Turske religiozno, konzervativno i naginje desnici, a 65 posto sekularno.

Državna agencija Anadolija i dalje tvrdi kako je Erdogan u vodstvu iznad 50, odnosno 50.6 posto i to nakon prebrojanih gotovo 75 posto glasova, dok njegov protivnik ima 43.4

No, druge agencije tvrde drugačije. Francuski list Le Monde prenosi kako je nakon više od 76 posto prebrojanih glasova situacija ovakva - Erdogan ima 48.34, Kilicdaroglu 45.88, a Ogan 5.34 posto glasova.

To bi značilo da Erdogan ne dobiva izbore u prvom krugu, u što je, uostalom, uvjerena većina analitičara. Reuters javlja, pozivajući se na izvore iz obje stranke u ljutoj borbi - AKP i CHP, da je drugi krug najizglednija opcija.

Službena državna agencija Anadolu objavila je da je prebrojano 70 posto glasova. Erdoganova prednost pala je na 51.1 posto dok je Kilicdaroglu narastao na 43.1 posto. Iznenađenje izbora je kandidat desne Stranke predaka Sinan Ogan kojem se predviđalo manje od tri posto, a po dosadašnjim rezultatima ima 5,3 posto glasova. Neki smatraju kako bi upravo njegovi glasovi moglim biti presudni za to da ni jedan od vodećih kandidata ne uspije ostvariti pobjedu već u prvom krugu.

image

Kemal Kilicdaroglu na biralištu

Adem Altan/Afp

Dopisnik Al Jazeere iz istanbula javlja kako su u Erdoganovom stožeru, odnosno njegovoj stranci AKp, uvjereni da nema sumnje da će pobijediti.

- Štoviše, počele su pripreme kakve se inače rade kada se očekuje pobjednički govor - javlja.

Agencija Anadolu i dalje je na udaru oporbe da javnosti prikazuje pogrešne rezultate jer oporbi sklonija agencija Anka ima podatke kako Erdogan sa oko 46 posto glasova ima jedan posto gladova manje od Kilicdaroglua. Objašnjenje razlike brojeva je što Anadolu, smatra oporba, najprije obrađuje glasove koje dobiva AKP. Zbog toga vjeruju da će se do kraja večeri sve promijeniti.

Oglasio se i sam Kilicdaroglu na Twitteru i to samo jednom rječju - "prednost".

No, ostane li kako zasad tvrdi Anadolu, a to je da Erdogan ima više od pedeset posto, to bi značilo da do drugog kruga izbora neće ni doći već da će on odmah osvojiti pobjedu.

image

AKP supporters wait for the election results in Istanbul on May 14, 2023. Turkey votes in a momentous election that could extend incombent President‘s two-decade grip on power or put the mostly Muslim nation on a more secular course. (Photo by Umit Turhan Coskun/AFP)

Umit Turhan Coskun/Afp

Iako nakon prebrojanih 50 posto Erdogan i dalje ima prednost veću od pedeset i dva posto, oporba je izvijestila kako Kilisdaroglu vodi u Istanbulu, gradu od 15 milijuna stanovnika, koji se smatra presudnim za osvajanje vlasti u Turskoj. Oporba tvrdi kako je za sada u tom gradu prebrojano petnaestak posto listića, a njihov kandidat ima više od 51 posto.

Smanjuje se i prednost koalicije četiri stranke "Narodni savez", predvođene vladajućim AKP-om, u utrci za parlament. Prema rezultatima izbrojanim nakon više od 10 posto glasova, ova koalicija ima podršku nešto više od 50 posto glasača, dok opozicijska koalicija "Nacionalni savez", predvođena CHP-om, ima 30 posto glasova.

Inače, turski mediji javljaju i kako su dva birača te jedan promatrač ove povijesne izbore doživjeli toliko stresno da su imali srčani udar od kojeg su preminuli.

U Turskoj se danas održavaju parlamentarni i predsjednički izbori na kojima će se za mjesto prvog čovjeka zemlje s gotovo 65 milijuna birača i gotovo 85 milijuna stanovnika natjecati aktualni predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov protukandidat Kemal Kilicdaroglu.

Prema prvim informacijama s birališta koja su zatvorena u 16 sati po turskom vremenu, zasad nema ništa od najavljenih "tektonskih političkih promjena" u Turskoj. Agencija Anadolu tvrdi da nakon prebrojanih više od 38 posto glasačkih listića Erdogan vodi s 52.8 posto glasova, a njegov oponent osvojio je dosad prebrojanih 41.2 posto. On je danas poručio promatračima i svima uključenima u izborni proces da glasačke kutije ni u jednom trenutku ne ostavljaju bez nadzora, aludirajući na mogućnost izborne krađe ili prijevare. Iako zasad vodi, Erdogan još ne može proglasiti pobjedu niti u nju biti siguran.

image

A voter casts her ballot in a container acting as an improvised polling station during the presidential and parliamentary elections in the southern Turkish city of Antakya, destroyed by this year‘s devastating earthquake on May 14, 2023. Turkey votes in a momentous election that could extend incombent President‘s two-decade grip on power or put the mostly Muslim nation on a more secular course. (Photo by Can EROK/AFP)

Can Erok/Afp

Iz najveće oporbene stranke CHP također je poručeno građanima da postoje sumnje kako državna agencija Anadolu ne daje točne podatke o prvim rezultatima.

Analitičari ukazuju kako je ovo zasad premali broj glasova te da su predviđanja i išla u tom smjeru da će Kilicdaroglu rasti kako bude prebrojavano sve više listića.

Odaziv građana vrlo je visok i prema prvim podacima na izbore je izašlo više od 85 posto građana Turske s pravom glasa.

Ne dobije li itko od kandidata natpolovičnu podršku, ide se u drugi krug predsjedničkih izbora.

image
Can Erok/Afp

Na biračko mjesto stigao je u pratnji osiguranja, no nije se libio podijeliti novac djeci koja su u pratnji roditelja stajala ispred biračkog mjesta, prenosi Klix.

Erdoganu ovo nije prvi put da čini nešto ovako, budući da je tijekom kampanje, pa čak i nakon razornog potresa koji je prije nekoliko mjeseci pogodio Tursku, viđen da daje novac djeci.

Deseci milijuna stanovnika Turske danas izlaze na parlamentarne i predsjedničke izbore.

Nedjeljni izbori jedni su najneizvjesnijih u 100-godišnjoj povijesti zemlje, a glasovanje bi moglo okončati Erdoganovu 20-godišnju vladavinu i odjeknuti daleko izvan turskih granica.

Ankete javnog mnijenja prije izbora davale su Kilicdarogluu, koji je na čelu saveza šest stranaka, blagu prednost, a dvije ankete u petak pokazale su da je iznad praga od 50 posto potrebnog za izravnu pobjedu. Ako nijedan kandidat ne osvoji više od 50 posto glasova, drugi krug će se održati 28. svibnja.

image
Adem Altan/Afp

Predsjednički izbori odlučit će ne samo tko vodi Tursku, zemlju članicu NATO-a od 85 milijuna stanovnika, nego i kako se njome upravlja, kamo ide njezino gospodarstvo usred duboke krize troškova života, te njezinu vanjsku politiku.

Biračka mjesta službeno su zatvorena u 17 sati po lokalnom vremenu, nakon devet sati glasovanja.

Izbori, koji su i parlamentarni, pozorno se prate u zapadnim prijestolnicama, na Bliskom istoku, u NATO-u i Moskvi.

Poraz Erdogana, jednog od najvažnijih saveznika predsjednika Vladimira Putina, vjerojatno će uznemiriti Kremlj, ali utješiti Bidenovu administraciju, kao i mnoge europske i bliskoistočne čelnike koji su imali problematične odnose s Erdoganom.

Turski čelnik s najdužim stažem pretvorio je članicu NATO-a i drugu najveću europsku zemlju u globalnog igrača, modernizirao ju je kroz megaprojekte poput novih mostova, bolnica i zračnih luka te izgradio vojnu industriju koju traže strane države.

Ali njegova nestabilna ekonomska politika niskih kamatnih stopa, koja je pokrenula spiralnu krizu troškova života i inflaciju, smanjila mu je popularnost među biračima, a nije pomogao ni spor odgovor njegove vlade na razorni potres u jugoistočnoj Turskoj u kojem je poginulo 50.000 ljudi.

image
Ozan Kose/Afp

Kilicdaroglu je obećao usmjeriti Tursku na novi kurs oživljavanjem demokracije nakon godina državne represije, povratkom na tradicionalne ekonomske politike, osnaživanjem institucija koje su izgubile autonomiju pod Erdoganovim čvrstim pritiskom i ponovnom izgradnjom krhkih veza sa Zapadom.

Osim izbora za predsjednika Turske, građani ove zemlje birat će i nove članove parlamenta, odnosno Velike narodne skupštine, koja broji 600 zastupnika.

Na izborima su prijavljene ukupno 24 stranke, a osim njih učestvovat će i veliki broj nezavisnih kandidata.

image

Recep Tayyip Erdogan i njegova Emina 

Ozan Kose/Afp
image

Supporters of Turkish president and AK Party (AKP) react after early exit polls of Turkey‘s general elections at the AK Party headquarters in Ankara, on May 14, 2023. Turkey votes in a momentous election that could extend incombent president‘s two-decade grip on power or put the mostly Muslim nation on a more secular course. (Photo by Adem ALTAN/AFP)

Adem Altan/Afp
image
Adem Altan/Afp
18. travanj 2024 13:25