StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMože biti fatalno

Bivši američki predsjednik zabrinut: ‘Oprezno, mogao bi se razbuktati svjetski rat. Potpuno je zamrla komunikacija između Bijele kuće i Kremlja...‘

Piše Damir Pilić/sd
20. listopada 2022. - 19:55

Ako žele izbjeći rat s Rusijom, Amerika i NATO moraju biti krajnje oprezni i pažljivo dozirati slanje oružja Ukrajini – sukus je razmišljanja koje je bivši predsjednik SAD-a Barack Obama iznio u velikom intervjuu za podcast Pod Save America, piše Slobodna Dalmacija.

Osim ukrajinskog rata, bivši stanar Bijele kuće u tom je razgovoru analizirao i šanse svoje Demokratske stranke na skorim američkim međuizborima, kao i političke posljedice “cancel-kulture” (“kultura otkazivanja”) koja se posljednjih godina proširila SAD-om upravo pod političkim patronatom demokrata.

Govoreći o ruskoj agresiji na Ukrajinu, Obama je pohvalio hrabrost ukrajinskog naroda, “koji se mobilizirao suočen s izvanrednim stanjem i podnio goleme žrtve”, ali je upozorio da bi nekontrolirana američka pomoć Kijevu mogla razbuktati svjetski rat.

– Nije naš posao govoriti Ukrajincima kada je dosta, koliko daleko trebaju ići, koji ustupak trebaju napraviti. To je na njima. Kao njihovim saveznicima, važno nam je da ih podržimo financijski, vojno, putem naših obavještajnih podataka. Ali moramo biti jasni i iskreni s njima o tome što možemo, a što ne možemo učiniti. I postoje linije koje moramo odrediti interno, SAD, NATO i drugi koji uzimaju u obzir rizik od prelaska sukoba Rusije i Ukrajine u sukob Rusije sa SAD-om i NATO-om – rekao je Obama.

image

Barack Obama ostao je isti, samo mu je kosa pobijeljela

Jim Vondruska/Afp

Zamrla komunikacija

Istaknuvši da nije dovoljno upućen u obavještajne podatke i da nije njegov posao kao privatnoga građanina da odlučuje gdje treba povući tu crtu, bivši predsjednik SAD-a ipak je pozvao Bijelu kuću da povuče tu crtu.

– Dok razmišljamo o tome, na primjer, kakvo oružje šaljemo Ukrajini ili kako pristupamo našoj potpori Ukrajini, mislim da moramo obratiti pozornost na razmišljanje o tome gdje prestaje obrana i počinje napad i kako to rješavamo – poručio je Obama.

Dodatni razlog Obamine zabrinutosti u pogledu ukrajinskog rata jest iznimno slaba i zapravo potpuno zamrla komunikacija između Bijele kuće i Kremlja, što se može pokazati fatalnim.

– Čak i u najgorim trenucima rata postojao je osjećaj mogućnosti da se uzme telefonska slušalica i diplomatskim kanalima radi na slanju jasnih signala. Puno toga je sada pokvareno i mislim da to nije pogreška naše administracije. Mislim da je ruski režim sada još više centraliziran, još izoliraniji i zatvoreniji. Mislim da je Putin učvrstio donošenje odluka do stupnja koji nismo vidjeli čak ni za sovjetske ere – rekao je Obama, pozvavši na obnovu komunikacije između Washingtona i Moskve.

Podsjetimo, rusko-američki odnosi pošli su nizbrdo baš za Obamine administracije, koja je poticala i podržala državni udar 2014. na Majdanu, što je u lančanom nizu događaja dovelo do ruske aneksije Krima – nakon čega je Washington uveo nove oštre sankcije protiv Rusije – i osmogodišnjeg “tinjajućeg” rata u Donbasu, u koji se u veljači ove godine izravno uključila Rusija agresijom na Ukrajinu.

Demokratski rikverc

Komentirajući predstojeće kongresne izbore u SAD-u, Obama je hvalio Bidenova postignuća i pozvao osobito mlade Amerikance da iziđu na izbore, poručivši im da se jedino glasanjem za Demokratsku stranku mogu izboriti za Ameriku u kojoj pobačaj i druga prava neće biti ukinuti.

– Bidenova administracija je postigla mnogo. Imate povijesni zakon o infrastrukturi koji će pomoći obnovi Amerike i otvaranju radnih mjesta širom zemlje. Imate zakon o kontroli inflacije koji je snizio cijene lijekova na recept i osigurao da je zdravstvena skrb još pristupačnija. Imate prvi veliki zakon o oružju koji smo vidjeli u 30 godina – istaknuo je Obama, osvrnuvši se i na nedavnu odluku Vrhovnog suda SAD-a o ukidanju prava na pobačaj.

– Bilo je zanimljivo razgovarati s puno mladih ljudi koji (...) nikada nisu doživjeli iskustvo da nas vide kako idemo unatrag u velikom pitanju. I to je podsjetnik da je demokracija krhka – naglasio je Obama.

Dio razgovora bivši američki predsjednik posvetio je političkim efektima “cancel-kulture”, prema kojoj je bio relativno kritičan, rekavši da proizvodi i neke “pretjerane stvari” koje republikanci onda koriste za napad na demokrate.

– Ta politika identiteta postaje glavna leća kroz koju gledamo naše političke izazove. A tu se mnogi građani osjećaju isključeni i doživljavaju da nitko ne razgovara o njihovim brigama i o budućnosti njihove djece.

Moramo priznati da republikanci i konzervativni mediji vrlo pametno pronalaze najnečuvenije primjere pretjerane “cancel-kulture”. I to ističu kao platformu Demokratske stranke – upozorio je svoje stranačke kolege bivši čelnik SAD-a. 

10. svibanj 2024 08:11