StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNije mogla vjerovati

Beograđanka Marija je s bolesnim sinom (11) došla u Dom zdravlja u Dalmaciji, postupak liječnika ju je šokirao

Piše dv
16. kolovoza 2023. - 14:37

Beograđanki se razboljelo dijete na odmoru u Hrvatskoj, postupak liječnika u Kninu ostavio je sve u nevjerici - tako je Blic najavio svoju priču s jednom Marijom koja je bila na ljetovanju u Hrvatskoj.

Pa kažu dalje:

Ljetovanje je za sve sinonim za odmor i kvalitetno provedeno vrijeme gdje "punimo baterije". No, uvijek se može dogoditi nešto nepredviđeno da taj odmor pretvori u noćnu moru, pogotovo ako niste uplatili zdravstveno osiguranje.

Ovo se upravo dogodilo Mariji J., majci iz Beograda koja je sa sinom (11) otišla na godišnji odmor u Hrvatsku. Točnije, otišli su kod rodbine u Knin i odatle svaki dan odlazili na Jadran.

Marija kaže za "Blic" da su odlučili da odu na more u kolovozu. Sve u svemu, more je divno, njen sin je svaki dan plivao, a najviše ronio. Ništa, kaže, nije ukazivalo da će se nešto loše dogoditi, piše Blic.

- Jedno jutro moj se sin probudio i požalio se na jake bolove u uhu. Odmah sam znala koji je razlog. Mora da je dobio upalu uha jer je ronio bukvalno bez prestanka – kaže Marija za "Blic".

Odlučila je da će, budući da nema osiguranje, pokušati otići u lokalnu ljekarnu i zatražiti antibiotik. No, tamo je naišla na opravdano odbijanje, te su je uputili liječniku.

Prema njezinim riječima, najbliža privatna zdravstvena ustanova je čak u Šibeniku, koji je od Knina udaljen dobrih 30 do 45 minuta vožnje. Zbog toga je odlučila okušati sreću u državnom Domu zdravlja Knin. To je, kaže, jedini dom zdravlja u Kninu koji je od nje udaljen nekoliko minuta hoda.

"Nisam mogla vjerovati što se dogodilo"

- Odmah sam sa sinom otišla u Dom zdravlja, a bolovi u uhu su se pojačavali pa sam se zabrinula. Tamo sam zatekla skoro praznu čekaonicu u kojoj je bilo samo petoro ljudi – kaže ona za "Blic".

Zamolila je ljude da preko reda ode do medicinske sestre kako bi dobili informacije. No, kada je sestri rekla što se dogodilo i odakle je došla, da nema ni zdravstveno osiguranje, već samo srpsku putovnicu, uslijedio je ugodan šok!

- Sestra mi je najljubaznije rekla da se ništa ne brinem i da će odmah otići liječniku. Brzo se vratila i rekla da uđem s djetetom preko reda, da neće biti problema. Liječnik je pregledao mog sina, i to ne samo da što prije završi. Posvetio se potrazi za adekvatnim antibiotikom. Tažio je koji su najbolji za malu djecu, jer ipak je to opća praksa, a tu su uglavnom odrasli. Na kraju mi ​​je dao antibiotske kapi s točnim uputstvom kako da ih ukapam svom sinu – oduševljeno priča za "Blic" ova Beograđanka.

Dodaje i da nije ništa platila, te da joj nisu traženi nikakvi dokumenti.

- E, to je bio pravi primjer ljudske humanosti i spremnosti da se pomogne potpunom strancu u nevolji. Zahvalna sam što još ima takvih ljudi, a vjerujem da će ih biti sve više – zaključuje Marija za "Blic".

Blic podsjeća i da RFZO (srpski Zavod za zdravstveno) ima potpisane sporazume o pružanju hitne medicinske pomoći s 20 zemalja. Tako svi njihovi građani koji imaju ovjerenu zdravstvenu knjižicu, a turistički borave u nekoj od ovih zemalja, mogu dobiti hitnu medicinsku pomoć o trošku RFZO.

Popis od 20 zemalja u kojima NIJE potrebna polica osiguranja su:

Luksemburg,

Mađarska,

Sjeverna Makedonija,

Njemačka,

Rumunjska,

Austrija,

Belgija,

BiH,

Bugarska,

Nizozemska,

Italija,

Slovačka,

Francuska,

► Hrvatska,

Crna Gora,

Češka Republika,

Slovenija,

Turska,

Tunis,

Švicarska

28. travanj 2024 09:25