StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDRAMA U SVEMIRU!

Astronauti na ISS-u spremni za hitnu evakuaciju: ‘Rusi su testirali tajno oružje...‘

Piše dv
15. studenog 2021. - 22:08
Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u stanju su pripravnosti za moguću evakuaciju nakonNasa/afp

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u stanju su pripravnosti za moguću evakuaciju nakon što su Sjedinjene Američke Države tijekom današnjeg dana priopćile kako istražuju "incident koji stvara krhotine u svemiru", piše AFP.

Iako još nema službenih informacija, nepotvrđena izvješća za incident krive Rusiju tvrdeći da je u Zemljinoj orbiti provela testiranje oružja za uništenje satelita (ASAT).

- Svemirsko zapovjedništvo SAD-a svjesno je incidenta koji stvara krhotine u svemiru. Aktivno radimo na detekciji polja krhotina i nastavit ćemo svim nacijama koje putuju u svemir osiguravati informacije potrebne za manevriranje satelitima u slučaju udara, poručili su.

- U kontaktu smo sa State Departmentom i NASA-om u vezi s tim izvješćima i ubrzo ćemo dostaviti konkretnije informacije, kažu iz Svemirskog zapovjedništva.

NASA još nije komentirala slučaj, dok Rusi, očekivano, umanjuju razmjere incidenta.

- Putanja objekta, koji je danas natjerao posadu ISS-a da se preseli u letjelicu prema standardnim procedurama, udaljila se od ISS-a. Stanica je u zelenoj zoni, objavila je na Twitteru ruska svemirska agencija Roscosmos.

- Prijatelji, kod nas je sve regularno! Nastavljamo s programom, tvitao je ruski zapovjednik Anton Škaplerov.

Novinar Steve Herman na svom je Twitter profilu prenio i reakciju američkog State Departmenta.

- Ovo stavlja interes cijele međunarodne zajednice u veliku opasnost, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Dodao je kako je "opasno i neodgovorno" ponašanje Rusije kreiralo tisuće krhotina u svemiru.

- To nije ponašanje koje će SAD tolerirati", rekao je Price dodajući kako su dosad locirali 1500 krhotina.

Ranije su NASA-ini astronauti Raja Chari, Tom Marshburn, Kayla Barron i astronaut Europske svemirske agencije Matthias Maurer zbog sigurnosti doletjeli u svoju svemirsku letjelicu SpaceX Crew Dragon.

Istovremeno, ruski kozmonauti Škaplerov i Pjotr Dubrov, kao i NASA-in astronaut Mark Vande Hei, ukrcali su se na letjelicu Sojuz na ruskom segmentu stanice.

Obje letjelice mogu se koristiti kao "čamci za spašavanje" za povratak posade na Zemlju u hitnim slučajevima.

Prema izdavaču svemirskih podataka Seradata test projektila mogao je stvoriti krhotine koje sada prijete ISS-u.

- Sada se sumnja na ASAT. Naša baza podataka kaže da je Cosmos 1408 bio na poziciji 487 x 461 km, malo više od ISS-a, ali ne mnogo, objavila je tvrtka referirajući se na položaj sovjetskog satelita.

- Udar ASAT-a na Cosmos 1408 izazvao bi raspršivanje krhotina ispod njega, prijeteći tako ISS-u, tvrde iz Seradate.

Stručnjaci kažu da protusatelitsko oružje koje razbija svoje mete predstavlja opasnost zbog stvaranja oblaka fragmenata koji se mogu sudarati s drugim objektima, što može izazvati lančanu reakciju projektila po Zemljinoj orbiti.

Američki dužnosnik anonimno je rekao za Reuters kako prvi izvještaji pokazuju da je Rusija za vikend izvela testiranje protusatelitskog oružja.

Iako ruski svemirski test još nije potvrđen, astronom s Harvarda Jonathan McDowell rekao je za AFP da dostupni dokazi govore u prilog tezi da je u Zemljinoj orbiti obavljen test protusatelitskog oružja.

Komunikaciju na relaciji svemir-zemlja koju su pratili analitičari govorile su o "oblaku krhotina", a ne o određenom objektu.

- To mi govori da je riječ o nedavnom događaju, ne o nekom dobro poznatom, katalogiziranom objektu, već o cijeloj hrpi novih predmeta koji još nisu popisani, istaknuo je.

Ako se potvrdi, takav test bio bi potpuno nepotreban, kaže McDowell.

- Nema elementa javne sigurnosti... Ovo je bio čisti vojni test. I to se ne bi trebalo raditi, dodao je.

- Rekao bih da među ljudima u svemirskoj industriji sve više prevladava osjećaj da tamo gore već imamo previše krhotina. Namjerno generirati više svemirskog otpada je neoprostivo, poručio je.

Prvi objekti iz oblaka krhotina trebali bi početi ulaziti u atmosferu u roku od nekoliko mjeseci, ali bi moglo proći i do deset godina prije nego što se oblak potpuno razbistri, rekao je McDowell.

SAD je izveo prve testove protusatelitskog oružja 1959., kada su sami sateliti bili rijetki i novi.

Rusija je prošloga travnja provela testiranje protusatelitskog projektila, a dužnosnici ističu da će svemir imati sve veću važnost za suvremeno ratovanje. Indija je 2019. srušila projektilom jedan od svojih satelita u niskoj orbiti Zemlje. Zasad su SAD, Rusija, Kina i Indija pokazale sposobnost obaranja vlastitih satelita.

Američka vojska sve više ovisi o satelitima prilikom kopnenog djelovanja. Primjerice, prilikom praćenja lansiranja projektila i usmjeravanja postrojbi na terenu.

Ovi testovi također su postavili pitanje dugoročne održivosti operacija u svemiru koje su ključne za veliki raspon komercijalnih aktivnosti, uključujući banke i GPS.

Trenutno je u orbiti više od 4500 satelita.

26. travanj 2024 09:02