StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAVRŠEN RAT!

Armenci se predali, počinju pregovori o integraciji sporne regije na Kavkazu u Azerbajdžan!

Piše Hina
20. rujna 2023. - 13:05

Armenski separatisti iz Gorskog Karabaha najavili su da će u srijedu položiti oružje u sklopu postignutog prekida vatre i da će u četvrtak početi pregovori o ponovnoj integraciji sporne regije u Azerbajdžan.

"Postignut je dogovor o povlačenju preostalih postrojbi i vojnika oružanih snaga Armenije... te o raspuštanju i potpunom razoružanju oružanih formacija obrambene vojske Gorskog Karabaha", objavilo je vodstvo separatista najavljujući i početak pregovora o "reintegraciji" teritorija u Azerbajdžan u četvrtak u azerbajdžanskom gradu Jevlahu.

Ministarstvo obrane Azerbajdžana potvrdilo je u srijedu da je postiglo sporazum o prekidu vatre s etničkim armenskim snagama u planinskoj regiji Gorskog Karabaha naseljenoj etničkim Armencima.

Ministarstvo je priopćilo da su armenske snage u Karabahu pristale "položiti oružje, napustiti borbene i vojne položaje i potpuno se razoružati", a svo oružje i tešku opremu predati azerbajdžanskoj vojsci.

image

Ponovno su počeli sukobi u Nagorno Karabahu

/Slobodna Dalmacija

Etnički Armenci u azerbajdžanskoj odcijepljenoj regiji Gorski Karabah pristali su na ruski prijedlog o prekidu vatre, 24 sata nakon što je Azerbajdžan započeo ofenzivu za povratak kontrole nad enklavom u kojoj su poginuli deseci i ozlijeđene stotine.

Inače, planinski Karabah međunarodno je priznat kao azerbajdžanski teritorij, ali njegovim dijelom upravljaju separatističke armenske vlasti koje tvrde da je to njihova pradomovina.

Armenske separatističke snage u Karabahu rekle su da je Azerbajdžan probio njihove linije i zauzeo brojne uzvisine i strateška cestovna čvorišta dok je svijet stajao po strani, ne poduzimajući ništa.

Samoprozvana "Republika Artsak" rekla je da u takvim okolnostima nije imala izbora nego prekinuti neprijateljstva od 13 sati po lokalnom vremenu u srijedu.

"Vlasti Republike Artsak prihvaćaju prijedlog zapovjedništva ruskog mirovnog kontingenta o prekidu vatre", rečeno je.

"Uz posredovanje zapovjedništva ruskog mirovnog kontingenta stacioniranog u Gorskom Karabahu, postignut je dogovor o potpunom prekidu neprijateljstava od 13 sati 20. rujna 2023. godine."

image

Nagorno-Karabakh

-/Afp

Azerbajdžan je potvrdio da je postignut dogovor o prekidu vatre.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su ruske mirovne snage evakuirale više od 2000 civila iz Gorskog Karabaha, odcijepljene regije pod kontrolom Armenaca, nakon što je Azerbajdžan u utorak započeo svoju "antiterorističku" operaciju, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS.

Inače, odnosi Rusije i Armenije, ranije tradicionalnih saveznika, urušili su se otkako je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu 2022. i dodatno su se pogoršali posljednjih mjeseci zbog, kako Armenija kaže, neuspjeha Moskve da u potpunosti osigura poštivanje sporazuma o prekidu vatre iz 2020.

29. travanj 2024 18:58