StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDEČKI SE IGRAJU RATA

Amerika šalje helikoptere i teško raketno naoružanje u Ukrajinu da se suprotstavi Putinovim snagama. Moskva poručuje: ‘Vratite se doma‘

Piše PSD
24. studenog 2021. - 17:08

Pentagon će razmotriti mogućnost slanja vojnih savjetnika i oružja u Ukrajinu povodom izvješća o gomilanju ruskih vojnika i opreme u  neposrednoj blizini ukrajinske granice. Administracija američkog predsjednika Joea Bidena bi mogla poslati nekoliko helikoptera Mi-17 ruske proizvodnje, više protuoklopnih raketnih sustava Javelin, kao i minobacača te raketa protuzračne obrane Stinger, na korištenje ukrajinskim snagama, prenosi Slobodna Dalmacija.

Umirovljeni pukovnik Cedric Leighton je poručio da su protutenkovske rakete Javelin 'prilično učinkovite protiv tenkova T-80 koje Rusi trenutno koriste blizu Ukrajine'. Međutim, postoji zabrinutost da bi se isporuka naprednih raketnih sustava i helikoptera u Moskvi smatrala značajnom eskalacijom. Posljednjih tjedana američki dužnosnici raspolaži podacima da Rusija planira invaziju na Ukrajinu, unatoč inzistiranju Putina da su njezina preraspoređivanja trupa samo unutarnji manevri. Ukrajina je prvotno odbacila te tvrdnje i optužila američke medije za širenje propagande.

Prošlog tjedna, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da Washington svakako ne može znati namjere Moskve. Ipak, tvrdi: 'Naša je zabrinutost da bi Rusija mogla napraviti ozbiljnu pogrešku pokušavajući ponoviti ono što je poduzela još 2014. kada je skupila snage duž granice te prešla na suvereni ukrajinski teritorij i učinila to lažno tvrdeći da je bila isprovocirana.' 

Ovog su mjeseca, više američkih medija, poput Bloomberg-a i Forbes-a, informirali o mogućoj 'ruskoj invaziji'. Međutim, u priopćenju objavljenom u ponedjeljak, ruska vanjska obavještajna služba (SVR) inzistirala je na tome da su sve glasine o invaziji izmišljotina američkog Državnog tajništva. 'Prema podacima koje smo dobili, američko Državno tajništvo koristi diplomatske kanale kako bi sa svojim saveznicima i partnerima dijelili poptuno lažne informacije o koncentraciji snaga na našem teritoriju prije vojne invazije na Ukrajinu', navodi se u priopćenju SVR-a, optužujući Washington da 'aktivno zastrašuje' svijet.

19. travanj 2024 11:54