StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVRHUNAC KROZ TRI TJEDNA |

ALEMKA MARKOTIĆ - Hrvatska je jedna od uspješnijih zemalja u borbi s koronavirusom, na početku smo napravili dobre stvari

Piše Jutarnji list
3. travnja 2020. - 20:22
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić za RTL je komentirala što možemo očekivati u narednim tjednima po pitanju koronavirusa te koliko će nam vremena biti potrebno da dođe do pada zaraženih, donosi Jutarnji.

- Očekujemo da sad u nekoliko tih regija gdje nije virus u većem broju zabilježen, ako se to bude držalo sljedeća tri tjedna pod kontrolom, mogli bismo dosegnuti taj plato i početi čak i padati. To ovisi i o virusu, ali vjerujem da su sve ove mjere do sada se pokazale kao dobre i da to ide prema tom putu - kazala je.

Odgovorila je i idemo li, ako se nastavi ovim putem, kroz tri tjedna prema vrhuncu pa prema dolje sa zaraženim.
- Nadam se da bi mogli ići u tom smjeru ako se budemo držali mjera kao i do sada - kazala je Markotić.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da se razmišlja o potencijalnom otvaranju tržnica te da je potrebno zeleno svjetlo epidemiologa. Markotić je kazala da o tome može bolje govoriti šef HZJZ-a Krunoslav Capak.
- Ono što smo svi svjesni, kada uspijemo postići plato i pad broja oboljelih, možemo polako razmišljati o popuštanju određenih mjera, postepeno i razumno kao što smo ih uveli - kazala je.

Komentirala je i zašto je Hrvatska jedna od uspješnijih zemalja u borbi protiv koronavirusa te što mi radimo dobro, a drugi loše.
- Ne bih komentirala je li netko radi loše, to bi trebalo par sati da analiziramo tuđe mjere da vidimo gdje su pogreške bile. Ono što smo dobro uradili je da smo odmah pošto se pojavio tekst za dijagnostiku uveli ga tako da kada je bio jedan oboljeli u Francuskoj mi smo imali test.

27 dana smo testirali da nije bilo oboljelih, prve oboljele smo odmah identificirali, epidemiolozi su označili njihove kontakte. Brzo smo bili fokusirani na otkrivanje novih slučajeva i izolaciju kontakta.

Imali smo sreće da virus nije ušao kroz zdravstvene institucije kao što se to dogodilo u Sloveniji i Italiji.
Uvodili smo razumno i postepeno određene mjere, ne naglo nego promišljeno, stručno i razumno. Imamo akumuliranog iskustva, mislim da je stvar pristupa racionalnog uvođenja mjera - kazala je.

Odgovorila je i za koliko se ljudi zna gdje su se zarazili, a za koliko njih se ne zna.
- To više znaju epidemiolozi, ali većinu komuniciramo na dnevnoj bazi kolega Capak i ja. I to je jedan od razloga uspjeha da za većinu njih još znamo čiji su kontakti. Možda se za svega 2-3 se čulo da se nije znalo kako su se razboljeli - kazala je.

Otkrila je i je li ju strah, s obzirom da je okružena ljudima, da se i ona zarazi koronavirusom.
- Razumno je da znam da se i ja mogu zaraziti, međutim naš i vaš posao je da pomognemo drugima. Moj je da budem liječnik, sad sam više u organizaciji, moj kolege u Infektivnoj su s pacijentima, nadam se da ću i ja uskoro biti s pacijentima više nego što mogu.

Vi novinari činite ogromnu stvar i čestitam vam na profesionalnosti. Utjecaj medija je jedan od razloga što smo uspješni jer ste jasno prenosili informacije stanovništvu - kazala je, donosi Jutarnji.
19. travanj 2024 18:33