StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnakon sankcioniranja

Aleksandar Vučić o slučaju prvog obavještajca Srbije: Nisam primijetio da je kokain pronađen u Vulinovom kabinetu, nego u Bijeloj kući

Piše dv
12. srpnja 2023. - 11:06

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić komentirao je danas sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele direktoru srbijanske tajne službe Aleksandru Vulinu, optuživši ga za poticanje ruskih "malignih" aktivnosti te za veze s krijumčarima oružja i narkotika, objavilo je u utorak američko ministarstvo financija, donosi Jutarnji list. 

- Zaboravili ste spomenuti Rusiju. Vulinu nisu sankcije uvedene zbog kriminala, već zbog njegovog odnosa prema Ruskoj Federaciji. Sutra ću o svemu tome temeljito. O svom stavu i stavu države Srbije - rekao je Vučić.

Upitao je kako je SAD uveo sankcije šefu BIA-e Aleksandru Vulinu, a nema sankcija ministru unutarnjih poslova Kosova.

- Znam dobro o čemu smo pričali svih ovih mjeseci, znam što si ti meni rekao, a i ja tebi. Za njih neće biti sankcija, jer se zna kako se mora napraviti balans. Moju politiku neće voditi ni Amerikanci ni Rusi, politika koju vodim mora biti dobra za Srbiju i srpski narod - rekao je Vučić.

Ovako je predsjednik Srbije odgovorio na pitanje može li Aleksandar Vulin ostati na mjestu ravnatelja BIA-e, s obzirom na to da mu je SAD uveo sankcije.

- Nisam primijetio da je kokain pronađen u Vulinovu uredu, nego u Bijeloj kući. Mislim da je vrlo važno, užasno važno, da se provede istraga, jer mislim da je to neki općeniti članak koji oni koriste da nešto pišu. I sankcije protiv njih uvedene su zbog Ruske Federacije, dodao je Vučić, prenosi Blic.

Sankcije, inače, znače da je u SAD-u blokirana Vulinova ili imovina u posjedu američkih građana u kojoj on ima neki interes. Pojedincima i pravnim osobama u SAD-u također su zabranjene sve transakcije s njime.

Vulin je upleten u "operacije u vezi s trgovinom narkoticima i zloporabu ovlasti" te u promicanje "malignog utjecaja Rusije", stoji u priopćenju ministarstva.

"Javne funkcije koristio je za podupiranje Rusije, jačanje ruskih malignih aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost i stabilnost na zapadnom Balkanu i pružaju Rusiji platformu za širenje utjecaja u regiji", dodaje se.

image

Aleksandar Vulin 

Valeriy Sharifulin/Sputnik Via Afp

Podsjetimo, SAD su uvele sankcije Aleksandru Vulinu, optuživši ga za poticanje ruskih "malignih" aktivnosti te za veze s krijumčarima oružja i narkotika, objavilo je u utorak američko ministarstvo financija.

Vulin je bliski suradnik srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i šef Partije socijalsta koja je dio vladajuće koalicije.

Direktor Sigurnosno informativne agencije (BIA), Vulin je poznat po proruskim stajalištima.

Sankcije znače da je u SAD-u blokirana Vulinova ili imovina u posjedu američkih građana u kojoj on ima neki interes. Pojedincima i pravnim osobama u SAD-u također su zabranjene sve transakcije s njime.

Vulin je upleten u "operacije u vezi s trgovinom narkoticima i zloporabu ovlasti" te u promicanje "malignog utjecaja Rusije", stoji u priopćenju ministarstva.

"Javne funkcije koristio je za podupiranje Rusije, jačanje ruskih malignih aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost i stabilnost na zapadnom Balkanu i pružaju Rusiji platformu za širenje utjecaja u regiji", dodaje se, objavio je Jutarnji list

Iako je Beograd više puta osudio rusku invaziju na Ukrajinu, nije se priključio međunarodnim sankcijama protiv Moskve.

Srbija je kandidat za priključenje Europskoj uniji i na tome putu mora se obračunati s duboko ukorijenjenom korupcijom i organiziranim kriminalom te uskladiti svoju vanjsku politiku s EU-om.

29. travanj 2024 16:26