StoryEditorOCM
Crna kronikaSeksualni predator

Presuda za gnjusni zločin: sinjski pogrebnik spolno iskorištavao maloljetnicu, na izricanju presude nije se pojavio! Policija ga traži kako bi ga odveli u zatvor

Piše Vladimir Urukalo/sd
20. listopada 2022. - 14:41
Mjesto u sudnici Županijskog suda u Splitu gdje je pogrebnik iz Sinja Zlatko Buljan trebao saslušati presudu za spolno iskorištavanje maloljetnice, no nije se pojavio na izricanju presudeVladimir Urukalo

Zlatko Buljan, 61-godišnji vlasnik pogrebnog poduzeća iz Sinja osuđen je u četvrtak na splitskom Županijskom sudu na ukupno sedam godina zatvora i to zbog teškog kaznenog djela žrtve posebno ranjive zbog njezine dobi.

Buljan se nije pojavio u sudnici kako bi čuo presudu, a obzirom da mu je izrečena kazna veća od pet godina to znači da po sili zakona mora u istražni zatvor gdje će čekati pravomoćnost presude. Ukoliko ga sinjska policija ne nađe tijekom dana odnosno čim zaprime obavijest predsjednika sudskog vijeća Dinka Mešina koji mu je izrekao presudu, za Buljanom će biti raspisana tjeralica, piše Slobodna Dalmacija.

Pogrebnika je optužnica ŽDO-a koju je zastupala zamjenica Julijana Stipišić teretila za tri teška kaznena djela protiv spolne slobode nad tada 17-godišnjom djevojkom. Za svako od njih dobio je po pet godina zatvora te je kazna objedinjena u jedinstvenu sedmogodišnju obzirom na njegovo teško zdravstveno stanje i prijašnju neosuđivanost.

Optužnicom ga se teretilo da je krajem 2020. i početkom 2021. godine u Splitu i okolici po autobusnim stajalištima uglavnom u blizini obrazovnih ustanova lijepio oglase u kojima je tražio "curu za druženje uz naknadu" sa svojim navedenim brojem mobitela. Dosta mu se djevojaka javilo i to punoljetnih, bilo je i muškaraca, no s nikim od njih nije došao dalje od razmjenjivanja poruka osim sa 17-godišnjakinjom koja je imala poteškoće u razvoju čega je on bio svjestan jer mu je rekla da pohađa školu uz asistenta za nastavu. Ona je mislila da se druženje odnosi na kavu i šetnje, a nije mogla niti procijeniti njegovu dob smatrajući da on ima oko 40 godina. Buljan ju je, po presudi, dva tjedna uvjeravao da već druge cure vodi svugdje, da im kupuje svakakve poklone i da se nakon toga seksaju.

Djevojka je pristala na susret s njim, a on ju je svojim "Mercedesom C klase"odveo u Vinišće u nekakvu kamp kućicu i tamo joj je naredio da se skine i protivno njenoj volji s njom imao spolni odnos nakon kojeg joj je ostavio 200 kuna govoreći da će je ozlijediti ako ikome išta bude rekla.

Drugi put je isto napravio dva tjedna poslije kada se ona nije htjela s njim vidjeti, no on je zaprijetio da će joj ozlijediti sestru. Nesretna je djevojka tada pristala na susret te ju je odveo na Marjan tražeći da ga oralno zadovolji iako je ona to odbijala. I tada joj je dao 200 kuna "naknade". Koji tjedan poslije ponovio je uz iste prijetnje isto kazneno djelo po treći put te je i tada djevojci ostavio novčanu naknadu.

Seksualni je predator na suđenju tvrdio da nije kriv tvrdeći da joj je detaljno objasnio što mu treba i što podrazumijeva pod druženjem te da je ona na sve to pristala. Pojasnio je i da je oglase polijepio jer je vidio jedan takav sličan kod kazališta u Splitu, a kako je gotovo svakodnevno u Splitu mislio je da je bolje da to zalijepi tu nego po Sinju koje je puno manje mjesto.

17. travanj 2024 10:03