StoryEditorOCM
Crna kronikaKOBNA EKSPLOZIJA

Pirotehničari o akciji kraj Sinja: usred minskog polja je nakon pogiblje jednog ostao drugi lovac sa psima

Piše PIŠE KATARINA MARIĆ BANJE/SD
22. siječnja 2023. - 10:55

Tragedija koja se dogodila u proteklu nedjelju ujutro, kad su lovci na sinjskom području ušli u minsko polje, pri čemu je jedan smrtno stradao, još jednom je ukazala na opasnost prisutnu na nekim lokacijama. Pogibija 67-godišnjaka iz Brnaza strašan je podsjetnik na to da se minski sumnjiva područja, ako se zna za njih, uvijek i svuda treba zaobilaziti.

Bez obzira na to je li netko do sada na tome mjestu ozlijeđen, samo jedan pogrešan korak dovoljan je da dođe do najgoreg scenarija. U trenutku kada dođe do njega, osim osoba koje zalutaju u smrtnu opasnost, pogibelji se dobrovoljno izlažu i svi oni koji iziđu na teren dok je akcija spašavanja u tijeku.

Šok i nevjerica

Kako smo doznali, tog su jutra tri lovca s četiri psa ušla u minski sumnjivo područje na predjelu Vrdovo u općini Hrvace, na planinskom predjelu Kelavin Klanac. Oko 9.30 došlo je do eksplozije, u kojoj je 67-godišnjak zadobio smrtonosne ozljede.

image

Minsko polje

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Drugog lovca, koji je bio oko 30 metara udaljen od prvoga, spasila je konfiguracija terena, odnosno nagib jer se nalazio na donjem dijelu kosine u odnosu na stradalog, koji je bio na povišenom dijelu. U trenutku kad se mina aktivirala, geleri su preletjeli preko njega i nisu ga pogodili.

Uspio je ostati priseban i izići iz minskog polja. Treći je lovac bio oko 100 metara istočno od poginulog te nije pogođen dijelovima eksplozivne naprave.

Kako se nalazio preduboko u minskom polju, a bio je i pod šokom od stravičnog prizora, nije se usudio pomaknuti se. Kraj njega su bila njegova dva psa, dok je treći pas, također neozlijeđen, bio pokraj mrtvog 67-godišnjaka.

Uznemirene životinje nisu se mogle primiriti te su svojim kretanjem predstavljale rizik od nove eksplozije ako nagaze na drugu minu. Na mjesto događaja prvi je došao policajac iz Regionalne protueksplozijske jedinice Split, inače i pripadnik Hrvatske gorske službe spašavanja.

Razgovarao je i umirivao lovca zarobljenog u polju smrti, a jedan od prioriteta bio je umiriti i uznemirene životinje kako ne bi došlo do nove tragedije. Iz RPJ Split stigla su još dva pripadnika sa zapovjednikom Marijanom Ćelićem. Tijekom sljedeća tri sata spašen je lovac s dva psa i izvučeno je tijelo pokojnika,  donosi Slobodna Dalmacija. 

Crvena, krvava staza

Sve detalje ove minuciozno osmišljene i provedene akcije doznajemo od Marijana Ćelića, zapovjednika Regionalne protueksplozijske jedinice Split.

– U 9.50 Operativno-komunikacijski centar PU splitsko-dalmatinske izvijestio me je da je stradao lovac, najvjerojatnije od protupješačke mine. Na teren upućujem tim službenika RPJ Split, s kojim i ja dolazim u 10.55 na poziciju 300 metara od mjesta događaja.

image

Pirotehničar MUP-a

Srdjan Vrančić/Cropix

Tamo smo zatekli veći broj djelatnika HGSS-a, našega kolegu pirotehničara i dvojicu kolega iz sinjske Policijske postaje. Saznajemo kako je 200 metara sjeveroistočno od naše kontrolne pozicije, u pravcu granične crte s BiH, stradao lovac, da se nalazi u minski sumnjivom prostoru te da se, osim njega, na istom prostoru nalazi drugi neozlijeđeni lovac te tri lovačka psa – kaže nam zapovjednik Ćelić.

Jedan pirotehničar iz tima, opremljen balističkom kacigom, prslukom, detektorom metala i pipalicom, kreće u pregled i pravljenje prolaza, odnosno sigurnog pristupnog puta do unesrećenih. Budući da je temperatura bila oko dva Celzijeva stupnja, te je zemlja velikim dijelom bila smrznuta i puhao je jak vjetar, nije bilo moguće obilježiti sigurnosni koridor standardnim zastavicama.

Stoga je kolega označavao trasu kretanja crvenim sprejem. Posao je to koji ne ide brzo jer svaki put kad se oglasi detektor metala, službenik protueksplozijske zaštite uz pomoć pipalice provjerava nalazi li se u zemlji pred njim eksplozivno sredstvo ili bezopasni komad metala.

Od polazne točke obilježio je sigurnu stazu širine 1,5 metara. Korak po korak dolazi do unesrećenog i utvrđuje kako ne daje znakove života. Kraj njega je sjedio pas koji nije imao vidljive ozljede. U smjeru juga, na dva metra udaljenosti, vidljiv je krater od eksplozije.

Krater od PROM 1

– Nakon toga naš policijski službenik nastavlja pregled tla i pravi sigurnosni prolaz prema drugoj osobi. Došavši do njega utvrđuje da je neozlijeđen, ali u stanju šoka i vidljivo pothlađen.

S njim su dva psa koji također nisu ozlijeđeni. Osobu i životinje izvodi po prethodno napravljenom sigurnom prolazu do makadamske ceste, odnosno kontrolne točke – prepričava nam prvi čovjek splitskih “protueksplozivaca”.

image

Pas ide tragom divljači, ali ni on, jadan, ne zna gdje se krije mina

 

Goran Šebelić/Cropix

Tu su preživjelog lovca preuzeli pripadnici HGSS-a. Zatim se prvom službeniku protueksplozijske zaštite pridružuje drugi te s jednim pripadnikom HGSS-a s nosilima ulaze natrag u minsko polje.

Stavljaju povodac psu koji je pokraj tijela i izvode ga na sigurno. Do mrtvog lovca dolaze još dva službenika PE zaštite te pregledavaju tlo nekoliko metara oko tijela i ispod tijela. Akcija je gotova u 13.10 sati kada je tijelo izneseno iz minskog polja.

– Od mjesta gdje je zatečeno tijelo u smjeru juga pronađen je krater nepravilnog oblika dimenzija 30 puta 20 centimetara, dubine 10 centimetara. U centru je pronađeno postolje, odnosno dno protupješačke rasprskavajuće odskočne mine (PROM 1) sa žicom za aktiviranje detonatora.

Oko 14 sati na mjesto događaja izišli su pripadnici Hrvatskog centra za razminiranje, koji su utvrdili koordinate mjesta stradanja i potvrdili da se radi o minski sumnjivom prostoru (MSP).

Želim kazati da je navedene mjere i radnje izvršio tim djelatnika RPJ Split u kojem su, osim mene, bili policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu: Ivan Žižić Gušo, Joško Dražić i Alen Domazet Lošo – istaknuo je Marijan Ćelić.

JUGOOSTAVŠTINA

Ubojita do 50 metara

PROM-1 je protupješačka rasprskavajuća odskočna mina jugoslavenske proizvodnje. Aktivira se uz pomoć zvjezdastog upaljača s detonatorom koji se nalazi na vrhu mine.

Sam upaljač može se aktivirati potezom ili pritiskom, nakon čega gornji dio tijela mine bude lansiran na visinu od otprilike 50 do 80 centimetara. Fragmenti ove mine sa sigurnošću ubijaju ili teško ozljeđuju bilo koga u krugu do 50 metara.

Domet gelera je do 100 metara, ali na toj udaljenosti nisu ubojiti.

image

Ljubo Gabrić, vodič službenog psa za detekciju eksploziva i Marijan Ćelić, zapovjednika Regionalne protueksplozijske jedinice Split.

Saša Burić/Cropix

Statistika ‘čišćenja’

Saznajemo kako je Regionalna protueksplozijska jedinica Split nadležna za područje Dubrovnika, Splita, Šibenika i Zadra. Tijekom 2022. godine proveli su 78 protueksplozijskih pregleda velikih objekata, zatim 256 objekata srednje veličine.

Osim toga, pregledali su 64 velika otvorena prostora i 570 ostalih otvorenih prostora i trasa kretanja te 464 prijevozna sredstva i 195 vozila. Iste su godine na mjestu pronalaska uništili 29 eksplozivnih sredstava, ukupne težine 75 kilograma.

Na namjenskom poligonu za uništavanje eksplozivnih sredstava uništili su 300 smrtonosnih naprava, ukupne težine 1,2 tone. Također su tijekom prošle godine izuzeli 246 komada eksplozivnih sredstava i 27.000 komada streljiva na mjestu pronalaska.

Osim toga, dobrovoljnom im je predajom uručeno 70 ručnih bombi, 400 ostalih eksplozivnih sredstava i 13.300 komada streljiva.

Upozorenje

- Na kraju, ova tragedija mora biti opomena i upozorenje svima da nikada ne ulaze u minski sumnjiva područja, odnosno ona koja su kao takva obilježena posebnim pločama upozorenja na opasnosti od mina, a ovaj apel posebno upućujem planinarima, lovcima i onim osobama koji svoje vrijeme provode u prirodi - poručio je zapovjednik Marijan Ćelić.

19. travanj 2024 18:15