StoryEditorOCM
Crna kronikatragedija u zavali

Kako je mladića na Hvaru ubila struja dok se tuširao? ‘Moguće da nije bio zatvoren strujni krug same kuće‘

Piše Mirko Crnčević Božidar Lončar
22. srpnja 2023. - 10:01

Malo turističko mjesto Zavala na južnoj strani otoka Hvara, koje broji tek 171 stanovnika, a tijekom ljeta ostvari više od 55 tisuća noćenja, u petak poslije podne je obuzela golema tuga. Naime, oko 14.30 sati u dvorištu obiteljske kuće na predjelu Gorma prilikom tuširanja smrtno je stradao sedamnaestogodišnji austrijski turist uslijed strujnog udara.

- U spomenutoj situaciji zatražen je dolazak hitne medicinske pomoći, a budući da je tim iz Jelse u to vrijeme bio u Sućurju morali smo na intervenciju mi iz Hvara. Kada smo došli na mjesto događaja mladić više nije davao znakove života i svi napori da ga reanimiramo su nažalost ostali bez rezultata – kazao je dr. Ozren Đerek, voditelj Ispostave Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije u Hvaru, koji je bio na čelu interventnog tima, donosi Slobodna Dalmacija

Djelatnici Policijske postaje Hvar su također izašli na mjesto događaja i dočekali svoje kolege iz Splita, tim koji je specijaliziran za takve očevide, a radio je pod ravnanjem dežurne zamjenice Općinskog državnog odvjetništva i uz nazočnost ovlaštenog sudskog vještaka. 

Od mještana Zavale doznajemo da je maloljetni turist u Zavali boravio zajedno s obitelji u iznajmljenom apartmanu. Riječ je o starijoj naslijeđenoj kući, a vanjski tuš pod kojim su se do tada svakodnevno tuširali turisti je bio metalni i ništa nije nagovještavalo da bi se tu mogao dogoditi strujni udar. Događaj je strašno potresao obitelj, vlasnike kuće, ali i cijelo mjesto.

Zbog navedenog događaja mjesto je jedno vrijeme ostalo bez električne energije, a načelnik Općine Jelsa i predsjednik Turističke zajednice Općine Jelsa, Nikša Peronja, izrazio je duboku sućut obitelji i dodao da im stoje na raspolaganju što god im bude potrebno.

Razgovarali smo i sa sudskim vještakom za elektrotehniku, elektroniku, informatiku i telekomunikaciju Mariom Baračem o tome kako se zatvorio strujni krug koji je vjerojatno doveo do smrti maloljetnika u Zavali i na temelju čega se moglo zaključiti na licu mjesta da je osoba stradala od strujnog udara.

- Ne zna se što je bilo pod naponom. Moguće je da nije bio zatvoren strujni krug od same kuće. Ako je došlo do proboja u instalaciji takva bi se greška detektirala ako postoji fid sklopka. Osim u kupaonici, fid sklope za grube greške na instalacijama se najčešće ne stavljaju. Međutim, ni ona ne mora spasiti život. Čista voda nije vodič, ali u sebi sadrži nečistoće (kamenac, fluor) koji vode struju. More je dobar vodič kao i znojne žlijezde, bolji nego voda – objasnio nam je.

Obiteljske kuće, neovisno o tome koriste li se u turističke svrhe ili ne, imaju iste propise za instalacije.

- Pitanje je kakvi su bili zaštitni elementi. Ne znamo u ovom trenutku je li se nešto pokvarilo ili se dodatno nadograđivalo. Koja od tih starijih kuća ima projekt elektroinstalacija? U ovom je slučaju mogla neka bliža instalacija, električni bojler, razvodni kabel ili razvodna letva koja nije vodotijesna dovesti do kontakta s faznim vodičem - istaknuo je Barač.

Pitali smo vještaka kakvo uzemljenje instalacija objekta treba, na što je odgovorio kako Dalmacija ima problem s elektroinstalacijama, odnosno s dobrim uzemljenjem jer kamen ne vodi dobro struju. 

- Električni bojleri imaju priključak s metalnim cijevima koji idu kroz zemlju i zidove. Cijev koja se koristi za vodovod je metalna, ali se koriste i plastične. Te uzemljene cijevi već bi trebale štititi od udara. Ako uzemljenje nije dobro napravljeno, od udara štiti dovodna cijev. Obiteljske kuće imaju vodomjerilo i vodovodne i metalne cijevi i one su još jedan pomagač zaštitnom uzemljenju. Ako raste prelazni otpor pri uzemljenju onda bojler ili trošilo nije dobro uzemljeno. Tada bi, primjerice, pri tuširanju osoba osjetila udare elektične energije na svom tijelu

Sudski vještak zato predlaže uzimati stručne i ovlaštene firme koje se bavi elektroinstalacijama i ispitivanjima elektroinstalacija:

- Kada se spaja objekt na mrežu radi se atest sigurnosti. Atest može napraviti samo ovlaštena tvrtka s posebnim instrumentom za svako priključno mjesto. Tek tada HEP stavlja plombu i brine se o održavanju i ispravnosti – objašnjava nam stručnjak.

Možda je ključno pitanje na temelju čega se moglo zaključiti na licu mjesta da je osoba stradala od strujnog udara i što se nalazilo u dvorištu što je moglo dovesti do strujnog udara? Patolog će obdukcijom na temelju vidljivih znakova odrediti je li uzrok srmti strujni udar ili ne, smatra vještak. 

27. travanj 2024 23:42