StoryEditorOCM
Crna kronikaUHIĆENI HRVATI U TREBINJU

Jesu li Kosta (24) i Lena (31) žrtve "ljubavne strasti" ili su ipak počinili kaznena djela?

Piše ahmet kalajdžić
15. studenog 2023. - 08:13

 

Umjesto naših sugrađana koji još uvijek pokušavaju doznati tko su hrvatski državljani, mladić (24) i djevojka (31) koji su jučer ujutro uhićeni u Trebinju, Dubrovački vjesnik je sve što treba doznao za njih.

Podsjetimo, službenici Policijske uprave Trebinje u utorak 14. studenog ujutro izvršili su u jednom od sve brojnijih privatnih apartmana u trebinjskom naselju Gorica spektakularno uhićenje mladića osumnjičenog zbog otmice djevojke, kako su tu akciju nazvali bosanskohercegovački mediji. Uhićenje je nazvano spektakularnim i stoga što je mladić uhićen i priveden u gaćicama, dok je djevojka prvo odvedena  na detaljni liječnički pregled u trebinjsku bolnicu gdje su ustanovljene lakše tjelesne ozljede u predjelu grudi. No, djevojka je odbila hospitalizaciju u najvećoj bolnici jugoistoka Republike srpske BiH te odlučno izrazila želju da se vrati u Dubrovnik i Hrvatsku. Ali, to će biti nemoguće sve do okončanja policijske krim-istrage koja će, u najboljem slučaju po mlade Hrvate, biti okončana tek danas i to nakon što djevojka dā svoj iskaz.

image

Privođenje osumnjičenog otmičara iz Dubrovnika

Dežurni zamjenik trebinjskog tužitelja, odnosno zamjenik trebinjskog državnog odvjetnika odlučit će tek tad o podizanje optužnice. Kakva god bila njegova odluka, činjenica je da će je donijeti u kontekstu osnovanih sumnji protiv mladića za nezakonito zatočenje (koje Kazneni zakon RS BiH naziva protupravnim lišavanjem života), ali i zloporabe opojnih droga, za što se terete oboje uhićenika, jer im je policija u apartmanu pronašla 22 grama praškaste supstance koja izgleda kao heroin i 32,5 gr suhe biljne materije koja uveliko nalikuje marihuani.

Pokušavajući doznati nešto više o dvoje uhićenih mladih Hrvata doznali smo kako mladić, iako su ga BiH mediji i trebinjska policija nazvali Dubrovčaninom, nije iz središta naše županije nego je sa zapadnog dijela otoka Korčule. Doznali smo da je mladić I.S. (24) zvani Kosta na Korčuli zarana stekao "reputaciju" zločestog momka sklonog burnim i nasilnim reakcijama, uvjeravali su nas: čak i prema članovima uže obitelji.

image

Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX

Niksa Stipanicev/Cropix

S druge strane, iako se govorilo kako je djevojka nije iz Dubrovnika nego s područja naše županije, doznali smo kako je J.K. (31) zvana "Lena" ipak iz Dubrovnika. Tako smo, jednako neslužbeno, doznali kako i ona u policijskom dosjeu ima zabilježena kaznena djela, a navodno je i sudionik teške prometne nesreće u kojoj je na Jadranskoj magistrali, odnosno državnoj cesti D8 poginula jedna osoba. Također, doznali smo kako je to nije spriječilo da se na proteklim izborima za lokalnu samoupravu pokuša, kao članica jedne od lokalnih stranaka, aktivno uključiti u politički život krajnjeg juga Hrvatske. Predstavljajući je široj javnosti, iz stranačke središnjice naglasili kako je to "draga, kreativna i jednostavna osoba koja u slobodno vrijeme volontira u dubrovačkom Društvu za zaštitu životinja" te da "nesebično odvaja vrijeme kako bi pomogla drugima".

Valja se ipak držati provjerene teze kako su "svi nevini dok im se ne dokaže da su krivi". Jer, nije na nama da bilo kome sudimo ili predbacujemo mladalačku nestašnost i ljubavni źar koji se, vjerojatno krije iza ovog, najblaže rečeno "incidenta". Jer, činjenica je da su u subotu 11. studenog on i ona na GP Gornji Brgat- Ivanica granicu prešli dobrovoljno i bez ikakvih uočljivih elemenata koji bi ukazali da je riječ o otmici. Iz činjenice unajmljivanja i višednevnog boravka u apartmanu može se samo zaključiti da se iza svega krije i značajnu ulogu igra i mladalačka strast. I tko im to može ili smije predbaciti? Ali, zatočenje, odnosno ograničenje slobode kretanja, što je drug(ačij)i naziv za odlučno sprečavanje napuštanja prostora boravka, u ovom slučaju apartmana, nikako nije i ne može biti bezazleno kazneno djelo. A upravo o tome je ovdje riječ i u svjetlu te činjenice će zamjenik trebinjskog državnog odvjetnika dvojiti, razmišljati i "vagati" kad bude odlučivao hoće li ih pustiti na slobodu (i nesmetani povratak u Hrvatsku) ili će im odrediti istražni zatvor u kojem će, zbog realne opasnosti bijega s teritorija susjedne BiH, ostati sve do ubrzanog sudskog postupka i izricanja presude.

image

Na fotografiji: granicni prijelaz Ivanica
Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix
27. travanj 2024 13:33