StoryEditorOCM
Crna kronikaGospodarski kriminal

Iznajmljivao vozila, a pologe zadržao za sebe

Piše L. V.
13. lipnja 2024. - 11:59

Služba kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske dovršila je opsežno kriminalističko istraživanje i podnijela kaznenu prijavu protiv 27-godišnjaka. Varao je u gospodarskom poslovanju i povrijedio obveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga.  

Kao osnivač i direktor trgovačkog društva čija je djelatnost iznajmljivanja vozila, od sredine 2022. godine do sredine travnja ove godine, lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica doveo je u zabludu svoja 34 klijenta. 

Naime, novčane iznose od 400 do 1.700 eura koje je od klijenata naplatio kao sigurnosni polog prilikom iznajmljivanja vozila za osiguranje u slučaju oštećenja vozila i eventualnih prometnih nesreća, a koje iznose je trebao vratiti klijentima u roku od 30 dana, do danas nije vratio. Radi se o polozima u ukupnom zbroju od 33.454 eura.

Veći dio navedenih pologa su, nakon uloženih prigovora, klijentima isplatile kartične kuće i davatelji franšize, a policija je osumnjičenog kazneno prijavila.

Također je utvrđeno kako osumnjičeni nije uredno vodio poslovne knjige, što je u suprotnosti sa Zakonom o računovodstvu, i što je u konačnosti otežalo preglednost njegovih poslovnih knjiga.

Zbog počinjenih kaznenih djela policija je protiv osumnjičenog podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

13. lipanj 2024 12:00