StoryEditorOCM
Crna kronikaTRAGEDIJA IZ 2010.

Čolaku dvije godine zatvora za smrt Ivane Obad u jurnjavi na A1, oslobođeni Opačak se rasplakao

Piše DV/JL
11. lipnja 2021. - 10:23

Uoči 11. godišnjice smrti dubrovačke studentice Ivane Obad (20), koja je poginula u prometnoj nesreći kraj Bosiljeva kao suputnica u jurećem Ferrariju, na zagrebačkom Županijskom sudu u ponovljenom suđenju s nepravomoćnim presudama suočili su se automobilisti Marin Čolak (36) i Dalibor Opačak (43). Čolak je kao prvooptuženi osuđen na dvije godine zatvora te mora platiti 2.000 kuna sudskih troškova, a Opačak je oslobođen krivnje, piše Jutarnji.

Na objavi presude bila su obojica optuženika, a oslobođeni Opačak se rasplakao nakon izricanja presude.

Nekad dobri prijatelji, u sudnici su se tijekom suđenja oslovljavali riječju "gospodine" te su negirali krivnju međusobno svaljujući odgovornost jedan na drugoga.

Za tužiteljstvo su, nakon provedenih dokaza i saslušanih svjedoka, obojica "svjesno vozila brzo i ludo prerađene automobile kao da su na utrci Formule 1 pritom vozeći protivno prometnim propisima i brzinom znatno većom od dozvoljene". Njihovi odvjetnici su, pak, u završnim govorima isticali da nije dokazano da je smrt djevojke uzročno posljedično povezana s načinom vožnje njih dvojice iako se Opačak u Nissanu 350D kretao 205 km/h a u trenutku nesreće 186,4 km/h, dok je Čolak papučicu svog Ferrarija stisnuo do 181,5 km/h pritom ne mareći za život suputnice.

Podsjetimo, zahvaljujući tromosti pravosuđa, više od desetljeća od tragedije obitelj Obad još čeka pravdu. Optužnica je podignuta 2012., a spis je inicijalno stajao u ladici karlovačkog suda 323 dana, nakon čega je prebačen na zagrebački Općinski sud, gdje su obojica nepravomoćno osuđena na tri godine zatvora.

Međutim, riječki Županijski sud je presudu srušio pa je krajem 2018. suđenje ponovno počelo u Zagrebu, ali se ubrzo sud proglasio nenadležnim pa je spis završio na Županijskom sudu u Karlovcu da bi lani, odlukom Vrhovnog suda, predmet bio delegiran ponovno u Zagreb, ali na Županijski sud.

19. travanj 2024 13:41