StoryEditorOCM
VaterpoloEUROCUP U GRUŽU

Stiže klub koji je ispisao povijest najmlađeg europskog kupa, vodi ih stari poznanik Gruža, a predvodi prvi topnik grčkog prvenstva

Piše Tonči Vlašić
9. listopada 2024. - 12:33

Stiže u Dubrovnik Apollon Smyrnis, prvi pobjednik LEN Challenger Cupa. Bilo je to u sezoni 2022./23., premijerno izdanje novog europskog natjecanja, kad je u finalu u dvije utakmice dobio španjolsku Terrasu. Prva utakmica kod kuće, pobjeda samo 12:11, ali mu je u uzvratu u Španjolskoj sve ulazilo – pobjeda 18:14, u trećoj četvrtini sedam puta je tresao mrežu domaćina.

Apollon Smyrnis je suparnik Jug Adriatic osiguranju u 1. kolu skupine ‘A’ EuroCupa. Utakmica se igra u Gružu u četvrtak, 10. listopada u 19 sati.

U skupini su još francuski Team Strasbourg, to je sastav za koji je igrao i vodio ga do najvećih uspjeha Igor Računica, aktualni pomoćni trener Jug Adriatic osiguranja (prvak Francuske 2018.), te talijanski velikan, AN Brescia, protiv kojeg su Jugaši vodili nezaboravne europske bitke. Pamte se posebno one u Kojima je ulog bio europski trofej, a obje Jugaši pamte po dobru. Oba europske Superkupa osvojili su baš protiv nje. Gdje su još bitke za bodove u najelitnijem natjecanju…

Jugov prvi suparnik je iz Atene. Sportsko društvo Apollon Smyrnis je osnovano 1891. godine. Naravno, nogomet je na prvom mjestu, ali ne može se pohvaliti s dobrim rezultatima. Uspješnija je vaterpolska momčad, LEN Challenger Cup je prvi trofej u njenim vitrinama. Lani je bila treća u ligaškom dijelu grčkog prvenstva, ali u doigravanju za prvaka izgubila je obje utakmice od PAOK-a, te je ostala bez polufinala. Na kraju bila bez greške u razigravanju za plasman od 5. do 8. mjesta, te je sezonu zaključila kao peta.

Ove sezone igrala je u Zagrebu kvalifikacije za skupinu EuroCupa, bila druga iza domaćina, naše Mladosti, te je izborila prolaz dalje. Dobila je Sant Andreu 15:5, Enku Istanbul 17:7 i Cattaro s 19:6, a poražena je od ‘Žabaca’ s 6:13.

I lani je prošla kvalifikacije, te igrala u skupini EuroCupa, ali pored Savone, Vasasa i Honveda nije osvojila niti jedan bod iako u niti jednoj utakmici nije potopljena. Potvrđuje to pogodak razlika – samo minus 12 nakon šest odigranih utakmica.

Apollon za cilj ima približiti se još više Olympiacosu, te Vouliagmeniju – pišu grčki mediji. Marko Radović je lani igrao protiv Juga za Crvenu zvezdu, sad će opet, ali u kapici Apollona, kojeg od ovog ljeta vodi Petar Radanović, dojučerašnji trener hercegnovskog Jadrana M:tel. Pet sezona je Radanović vodio sastav iz Škvera. Prva njegova sezona na klupi nije završena zbog korone, a zatim je u iduće četiri tri puta osvojio naslov prvaka Crne Gore i sva četiri puta Kup Crne Gore. Pod njegovim vodstvom hercegnovski sastav je igrao i Ligu europskih prvaka.

image

Petar Radanović, trener Jadrana HN protiv Jug Adriatic osiguranja u Regionalnoj ligi

Tonči Vlašić/

Za Apollon Smyrnis igra još jedan Srbin, 29-godišnji bek Nikola Bogdanović, sjajan šuter, koji je prošle sezone s 94 pogotka bio prvi strijelac grčkog prvenstva. Ponikao je u Spartaku iz Subotice, potom bio član Radničkog iz Kragujevca od 2013. do 2015. godine. Prije novog dolaska u Grčku u ljeto 2022., prije toga je u sezoni 2020./21. igrao za Chaniu, nastupao je u kratko u Egiptu i Brazilu, zatim u Italiji (Quinto I Civitavecchia), Francuskoj (Noisy Le Sec), Crnoj Gori (Budva) i Mađarskoj (Szeged). U sezoni 2021./22. bio je u kapici novosadske Vojvodine prvi strijelac srpskog prvenstva, a jedan je od najzaslužnijima, ako ne najzaslužniji za europski uspjeh kluba iz Atene prije dvije sezone.

Jugaši su veliki favoriti protiv Apollon Smyrnisa. Potvrđuju to i koeficijenti na kladionicama. Na pobjedu domaćina je 1.12, dok je tečaj na pobjedu gostiju 8,50, a na neriješeni ishod 11,00. Još je veći favorit AN Brescia kod kuće protiv Team Strasbourga (pobjeda domaćina je 1.08, neodlučeno 12,00, a pobjeda francuskog sastava 10,00).

09. listopad 2024 12:44