StoryEditorOCM
VaterpoloOGLASIO SE NAJTROFEJNIJI JUGOV TRENER

Prvi je osvojio 2015. protiv Primorja, sad 20. protiv Primorja: ‘Prvu utakmicu finala u Splitu smo bili katastrofa, ali smo u Rijeci pokazali što možemo!‘

Piše Tonči Vlašić
19. svibnja 2024. - 11:16

Legendarni Vesko, Veselin Đuho, i dalje je jedini Jugaš koji je osvojio europski trofej kao igrač i kao trener. Vjeko Kobešćak je nakon trijumfa Jug Adriatic osiguranja u Rijeci na Final 4 Eurocupa jedini jugov trener koji je osvojio tri različita europska trofeja. Prije osam godina prvo naslov prvaka Europe, a zatim europski Superkup.

Do jučer je Kobešćak dijelio s Đuhom i Emilom Nikolićem vrh te trofejne rubrike – trener s dva europska trofeja. Đuho je prije naslova prvaka Europe 2001. osvojio godinu prije LEN-a kup, današnji Eurocup, a Nikolić je 2006. uspio što je pošlo za rukom aktualnom treneru. Osvojio je naslov prvaka Europe i europski Superkup. Naravno, ne zaboravljamo kako je Emil bio pomoćnik Vesku kad se 8. travnja 2000. podizao pokal pobjednika LEN-a kupa, a 19. svibnja 2001. trofej prvaka Europe.  

Fascinantne su jugove brojke. Više ne znaš koju bi riječ upotrijebio kad su sve potrošene dosta, dosta prije trijumfa u Rijeci, koji je 71. trofej u klupskoj povijesti. Ima u hrvatskom sportu još ‘Bogova’, ali nitko od njih nije uspio uzeti naslov klupskog prvaka Europe u prvoj četvrtini novog stoljeća, a velikan iz Gruža je to uspio čak tri puta, podigao je u zadnjih 25 sezona čak sedam europskih trofeja.

Možda će netko reći kako drugi klubovi u drugim loptačkim sportovima imaju veliku konkurenciju, ali i da je u vaterpolu samo PRO Recco konkurencija, previše je, a njega je Jug dobio u finalu 2006., u polufinalu 2016., trebao ga je dobiti i u finalu 2008., i uspio bi to da te večeri u Barceloni se nije dogodila pljačka stoljeća. Nema tko nije želio od Jugaša ‘poljubit‘ Stavridisa. Ne zaboravlja se ni 2018. godina i suđenje Alexandrescu u Genovi u polufinalu protiv svjetskog ‘Dream teama‘, a koji je tad bio domaćin, a da se ne vraćamo na Napulj i 2010. godinu kad je Koganov bio prvi sudac koji je protjeran s Final 4 europske Lige prvaka zbog lošeg suđenja, a dogodilo se to u polufinalu u kojem je Jug izgubio od crnogorske mega momčadi, tad aktualnog prvaka Europe, Primorca iz Kotora.

Međutim, jest PRO Recco najveći, najbogatiji, ali nije jedini. Ne zaboravljamo Bečej, Olympiacos, zagrebačku Mladost još dok je za nju igrao aktualni jugov trener, riječko Primorje unatrag desetak godina, Honved, Posillipo, Primorac, hercegnovski Jadran, Partizan, Crvenu zvezdu, Radnički Kragujevac, Savonu, Vasas, OSC, Szolnoki, Eger, Barcelonetu, Ferencvaros, a gdje su Šturm, Brescia, sad Novi Beograd, splitski Jadran, Marseille...

- Osvajanje Eurocupa je veliki uspjeh kluba i grada. Pokazali smo i dokazali kako smo najbolja momčad ovog natjecanja. Bili smo na vrhunskoj razini i u osmini finala protiv Vasasa, pa Crvene zvezde, zatim u polufinalu protiv Sabadella, sve su to odlične momčadi, te sad u finalu protiv Primorja u kojem smo pokazali kako smo bolji. Čestitam igračima. Bilo je predivno igrati u ovakvoj atmosferi u finalu, teško je bilo davati savjete s klupe, međutim, igrači su se držali većine stvari koje smo dogovorili u pripremi utakmice. Moram čestitati i Primorju, prvo na ogranizaciji Final 4, dva prekrasna dana na Kantridi, ali i na igri, te svemu što su napravili ove sezone. Želim im sreću i ubuduće, a što se nas tiče, ukoliko uspjemo zadržati ovu momčad na okupu, a to nije lako, nije lako, vidjeli ste kako se tržište mijenja iz godine u godinu, vjerujem kako se iduće sezone vraćamo u Ligu prvaka. Mislim kako je ovo momčad koja ima mjesto među osam najboljih momčadi Lige prvaka – istaknuo je Kobešćak, koji je prvi trofej s Jugom osvojio u Zadru protiv Primorja u finalu Kupa Hrvatske 2015. godine, a kojem je sad trijumf protiv istog suparnika u finalu Eurocupa u Rijeci 20. trofej na klupi Juga.

image

Vjeko Kobešćak, trener Jug Adriatic osiguranja

Tonči Vlašić/

Jugaši još nisu zaključili sezonu 2023./24. u kojoj su  osvojili i Kup Hrvatske. U tijeku je finale domaćeg prvenstva. Splitski Jadran je dobio prvu utakmicu finalne serije na tri pobjede u Poljudu, a druga se igra u petak, 24. svibnja, u Gružu.

- Igrači će dobiti jedan dan slobodno. Bio je veliki pritisak sad. Ovo je drugi trofej koji smo osvojili ove sezone. I nije to mala stvar. Već sad smo mi napravili čudo od ove sezone. Od ponedjeljka krećemo s pripremom druge utakmice protiv Jadrana. Znamo svi važnost prvenstva Hrvatske, znamo kakav je protivnik s druge strane. Prvu utakmicu finala u Splitu smo bili katastrofa, ali smo u Rijeci pokazali što možemo. Da se razumijemo, splitski Jadran je bolja momčad od onih koje smo imali za suparnike u Eurocupu, ali mi smo u Eurocupu, sad na Final 4, pokazali kako možemo bolje od onoga što smo pokazali u Splitu. Pozivam publiku, ajmo nastavit u ovom tonu. Bilo je tako predivno u Gružu i u Zagrebu za vrijeme Europskog prvenstva, te sad u Rijeci na završnici Eurocupa igrati u prekrasnoj atmosferi.

image

Vjeko Kobešćak, trener Jug Adriatic osiguranja

Tonči Vlašić/

Puno promjena u Gružu u zadnje dvije sezone, ali trofeji stižu.

- Zadnja dva ljeta su bila uistinu dosta stresna. Neke stvari nismo očekivali, ali takva je bila situacija. Promjena u klubu i oko nas, na tržištu. Puno klubova želi naše igrače. Nama to godi, ali to je nama ujedno veliki izazov kako zadržati te igrače. Ne samo ugovorom, već projektom. Većina naših igrača igra ispod cijene koju oni zaslužuju na tržištu, ali igranje za Jug nosi svoje. Nosit će i dalje. Zadnje dvije sezone, zadnja dva ljeta su bila stresna, ali smo uspjeli stvoriti momčad. Prije dva ljeta nam je došao Franko Lazić, pa smo s njim osvojili tri trofeja. Ove nam je otišao Loren Fatović, a to nismo željeli. Uspjeli smo s Cabanasom i Daubeom to nadoknaditi kroz sezonu. Svaki igrač koji je došao dolazi do kvalitete igrača koji treba Jugu. Nadam se kako ćemo se pojačati za iduću sezonu, ako ne, opet ćemo mi biti tu. Već sam rekao kako sam mišljenja da je Jugu mjesto u Ligi prvaka! – istaknuo je najtrofejniji trener u povijesti Jug Adriatic osiguranja.

30. svibanj 2024 07:23