StoryEditorOCM
VaterpoloLIJEPA VIJEST IZ DALEKE ARGENTINE

Opet preokret, Hrvatska krenula nakon 3:8 i otišla izravno u četvrtfinale Svjetskog prvenstva

Piše Tonči Vlašić
5. srpnja 2024. - 04:09

Treću četvrtinu utakmice 3. kola skupine ‘B‘ Hrvatska je protiv Grčke dobila sa 6:1, nakon 3:8 u drugoj četvrtini, 5:8 na poluvremenu, dočekala zadnju četvrtinu s vodstvom 11:9, a tu prednost od dva pogotka znala je obraniti u zadnjih osam minuta. Tako je nakon startnog poraza od Italije (8:12), pobjede na peterce protiv Španjolske i prva dva boda (24:23, Španjolska vodila sa 7:1, 9:2 i 10:3, naši poveli 13:12, bilo je 13:13, a na peterce 11:10), došla sad do pobjede protiv Grčke 13:11, sva tri boda, te drugog mjesta u skupini.

Naši su na taj način izborili izravan plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva za igrače do 18 godina, pridružili su se Italiji, pobjedniku skupine, te neće igrati osminu finala u koju idu Grčka i Španjolska, koje će se boriti za mjesto među osam protiv najboljih reprezentacija drugog razreda. Hrvatska čeka taj rasplet, i tad će doznati suparnika u borbi za polufinale.

Duje Cuzzi je bio s pet pogodaka prvi strijelac Hrvatske protiv Grčke, Viktor Tončinić je postigao tri, Leo Dujmić i Ante Jerković po dva, te Bartul Bučević jedan. Branio je cijelu utakmicu Nikola Batoš, koji je imao 8 obrana. Ovaj put je uz vratara Antoana Špilara i Antu Jerkovića u sastavu bio i treći Jugaš na SP-u, Maro Šušić, koji je imao tri asistencije.

Izjednačili smo pogotkom Jerkovića na 1:1, potom je Cuzzi pogodio za 2:4, a to je bio rezultat prve četvrtine. U drugoj četvrtini Grčka je vodila sa 6:2 i 8:3 (Cuzzi 3:6). U zadnjih 20-ak sekundi dva pogotka naših (Tončinić 4:8 i sekundu prije kraja druge četvrtine Bučević s igračem više 5:8).

Naša serija se nastavila u nastavku – Cuzzi 6:8, Dujmić 7:8 i opet Cuzzi 8:8. Grčka je četiri minute i 32 sekunde prije kraja treće četvrtine povela s 9:8. Potom Jerković za 9:9, Tončinić za prvo naše vodstvo (10:9 minutu i 22 sekunde prije kraja treće četvrtine), te Cuzzi s igračem više za 11:9. U zadnjoj četvrtini, 3 minute i 55 sekundi prije kraja, Dujmić je realizirao peterac za plus tri (12:9, Tončinić je u napadu izborio peterac). Nakon toga pogodak Grčke, pa pogodak Hrvatske (Tončinića nisu bekovi Grčke uspjeli zaustaviti, 13:10 dvije minute i 3 sekunde do kraja). Grčka je uspjela nakon trećeg pogotka našeg centra samo ublažiti poraz (11:13).

Italija je dobila Španjolsku s 9:8, te je prva u skupini sa svih devet bodova. Hrvatska druga s 5 bodova, Grčka treća s 3 boda, a Španjolska posljednja s bodom. U drugoj skupini prvog razreda Srbija prva s 8 bodova, Mađarska druga sa 6 bodova, Crna Gora treća s 4 boda, te SAD četvrta bez boda. Srbija i Mađarska su već među osam, Crna Gora i SAD igraju osminu finala.

Hrvatska čeka pobjednika osmine finala u kojem će se ogledati Crna Gora i jedna od četiri najbolje reprezentacije drugog razreda. Bude li tad uspješna ide na boljeg iz četvrtfinala Srbija protiv boljeg iz osmine finala u kojem se sastaju Španjolska i netko od najboljih reprezentacija drugog razreda. Brazil, Turska, Novi Zeland i Australija su četiri najbolje reprezentacije drugog razreda. 

Naši četvrtfinale igraju u nedjelju, 7. srpnja. Polufinala su na programu u ponedjeljak, 8. srpnja, a medalje se dijele u utorak, 9. srpnja. 

Dubrovčanin Jakov Blašković je sudio derbi 3. kola u skupini ‘A‘ u kojem je Srbija na peterce dobila Crnu Goru s 18:16.

07. srpanj 2024 04:20