StoryEditorOCM
VaterpoloHALO NJEMAČKA |

NIŠTA OD PRVENSTVA PRIJE OŽUJKA 2021. GODINE Marko Macan: ‘Nastavit ćemo trenirati za europsku Ligu prvaka, iako...‘

Piše Tonči Vlašić
26. listopada 2020. - 10:42
Marko Macan je sa seniorskom reprezentacijom bio svjetski prvak u Budimpešti 2017. (na slici), olimpijski doprvak iz Rija 2016., te vlasnik bronce 2018. s EP-a i bronce sa SP-a 2019. godine foto: Tonči Vlašić
Trebao je jučer igrati za njemački Superkup, 'potući' se sa Spandauom 04 treći put za trofej u posljednja dva mjeseca. Od prve dvije bitke sa svojim novim klubom, WASPO 98 Hannoverom, prvenstvo i kup, dobio je onu koja više vrijedi. Nije uspio i u njemačkom kupu, koji se igrao u domu Spandaua 04, još jednom iznenaditi najtrofejniji njemački klub.

Uglavnom, kako je vlasnik vrjednijeg trofeja, Superkup se trebao igrati u njegovom domu. Međutim, nije, i kako stvari stoje neće sve tamo do proljeća iduće godine.

- Da, sve je otkazano u njemačkom vaterpolu do ožujka. Početkom iduće godine se i ne bi igralo zbog reprezentativnih obveza, naravno, ukoliko iduće godine uopće bude Olimpijskih igara te se budu igrale kvalifikacije... – priča Marko Macan, koji se točno tri mjeseca prije nego je trebao igrati za njemački Superkup, osvojio u svom oproštaju od kapice Juga naslov prvaka Hrvatske. Otišao je nakon one nezaboravne 19:3 pobjede u Gružu protiv najvećeg rivala, zagrebačke Mladosti, u trećoj utakmici finala doigravanja, kojom je Jug osvojio svoj 16. naslov prvaka Hrvatske, a 65. trofej u povijesti.

Četrdeset dana poslije 27-godišnji Macan je sa svojim novim klubom iznenadio Spandau 04 u njemačkom prvenstvu. Spandau 04 bio je branitelj naslova i broj jedan u doigravanju. Međutim, znao je WASPO 98 Hannover sačuvati kod kuće 'pogodak u sridu' usred Berlina, te pobjedama kod kuće podići 'kantu', a Macan je ispisao povijest. U 40 dana osvojio je u dvije države naslov prvaka!

image
Marko Macan foto: Tonči Vlašić


Macan, hrvatski reprezentativac, vlasnik četiri medalje s velikih natjecanja, svjetski prvak i olimpijski doprvak, potpisao je za bogati njemački klub trogodišnji ugovor. WASPO 98 Hannover ne puca samo na trofeje u Njemačkoj, već želi igrati važnu ulogu i u Europi. U ljeto 2019. bio je domaćin završnog turnira Lige prvaka, a to bi trebao biti i 2021. godine.

Međutim, sad je vaterpolo u Njemačkoj otkazan do ožujka 2021. godine.

- Europska Liga prvaka nama, mi smo kao i Jug unutra, ne igramo kvalifikacije, počinje u prosincu. Trenirat ćemo i dalje, te se pripremati. Znamo kako se igra turnirski. Prvi od tri turnira je sredinom prosinca, tri dana, ako se i to na kraju ne otkaže, a što je izgledno. Ne znam što bih rekao. Pratim druge sportove. Sve je više i više klubova, koji imaju zaraženih igrača, te moraju u izolaciju. I kad se jedni vrate iz izolacije, dogodi se drugima to isto. Čini mi se kako će se ostat bez prostora za odigravanje odgođenih utakmica...

Njemački vaterpolo je idući vikend trebao početi prvenstvo.

- Da, u subotu smo trebali igrati 1. kolo. Superkup je trebao biti uvod u novu sezonu. Ali, 11.000 zaraženih dnevno je zadnjih dana u Njemačkoj, loše su to brojke, te, što se tiče vaterpola, ništa od prvenstva prije ožujka, a što se tiče nas i europske Lige prvaka, vidjet ćemo, iako, kažem, a čujem se i s drugima, sve je manje onih koji vjeruju kako će ona uopće početi – rekao je Macan.

image
Marko Macan je s Jugom osvojio dva europska trofeja, Ligu prvaka i Superkup, po tri naslova pobjednika Regionalne lige i Kupa Hrvatske, te sedam naslova prvaka Hrvatske foto: Tonči Vlašić
18. travanj 2024 13:29