StoryEditorOCM
VaterpoloHALO, MAĐARSKA |

NEMA POZITIVNIH NA TESTU NA KORONAVIRUS Xavi Garcija uoči četvrtfinala s Crnom Gorom u Debrecenu: ‘Budimpešta se ne smije ponoviti!‘

Piše PSD.
7. siječnja 2021. - 11:15
Doček svjetskih prvaka u Dubrovniku 2017. godine - na skalinima crkve svetog Vlaha slave Lula Lončar, Xavi Garcija, Marko Macan.... 

Tri utakmice, koliko ćemo odigrati u Debrecenu, bit će dobra priprema za najvažnije što nas čeka na početku ove, nadam se, olimpijske godine. To su kvalifikacije za Olimpijske igre u Rotterdamu sredinom veljače. Na treninzima smo proteklih dana radili vrlo dobro, a sad su pred nama i tri jake utakmice u Debrecenu – istaknuo je 37-godišnji Xavi Garcija, koji kapicu s 'kockicama' nosi od ljeta 2016. godine. Prvo veliko natjecanje s Hrvatskom su mu bile posljednje Olimpijske igre, koje su se te 2016. održale u Riju, a s kojih se vratio sa srebrnom medaljom.

Osvojio je potom na posljednja dva Svjetska prvenstva zlato i broncu, 2017. zlato u Budimpešti odnosno broncu 2019. u Gwangju, te 2018. broncu s Europskog prvenstva u Barceloni. Jedino se s posljednjeg EP-a, koje je bilo prije godinu dana u Budimpešti, vratio praznih ruku. Hrvatska je bila četvrta. Nakon poraza u polufinalu od Španjolske, poraz i u utakmici za broncu od Crne Gore, koja je sad, u petak, 8. siječnja, čeka u Debrecenu, u četvrtfinalu završnog turnira europskih kvalifikacija za nastup na završnom turniru Svjetske lige.

- Hrvatska na svakom natjecanju ide na prvo mjesto. Tako će bit i u Debrecenu. Znamo kako smo bez Luke Lončara, kako u odnosu na Europsko prvenstvo nema Ivana Marcelića i Ante Vukičevića, kako je sad tu Toni Popadić, Nikša Dobud... I druge reprezentacije su, koliko znam, doživjele neke promjene. I drugima nedostaju neki igrači. Što se tiče nas i Crne Gore, dva puta smo se susreli s njima u Budimpešti na posljednjem Europskom prvenstvu. U skupini smo ih dobili s 11:10, a za broncu izgubili s 10:9. U obje utakmice smo imali veliku prednost. U skupini smo vodili s 10:5, u utakmici za broncu sa 6:2, 7:3 i 8:4... Moramo učiniti sve da se takve stvari ne ponove, da nas nema u završnici utakmice. Može se dogodit poraz, Crna Gora je kvalitetna reprezentacija, ali izgubiti na takav način, kako smo mi izgubili u Budimpešti utakmicu za broncu, to se ne smije ponoviti – istaknuo je Garcia.

Hrvatska je od srijede poslijepodne u Debrecenu. Čim je stigla na odredište morala je odraditi testiranje. Srećom, nitko na tom testu nije bio pozitivan.

Hrvatska i Crna Gora četvrtfinale igraju u petak od 16.45 sati. Naš par se drugog dana turnira u Debrecenu 'križa' s četvrtfinalom između Francuske i Grčke. Španjolska je prvi polufinalist te ona čeka pobjednika četvrtfinala između Mađarske i Italije, dok će poraženi iz te utakmice na Srbiju u razigravanje za poredak od 5. do 8. mjesta. Prva tri u Debrecenu će se plasirati na završni turnir Svjetske lige, koji se od 26. lipnja do 2. srpnja igra u Gruziji, Tbilisiju. Kvalifikacije za Olimpijske igre su u Rotterdamu od 14. do 21. veljače, a Olimpijske igre bi se u Tokiju trebale održati od 23. srpnja do 8. kolovoza. 

Tonči Vlašić / Dubrovački vjesnik

26. travanj 2024 12:53