StoryEditorOCM
VaterpoloUZ RUB BAZENA

Jugov Vjeko Kobešćak: ‘Legitimno je da igrač želi napredovat. Nema mu se što zamjeriti, kao ni našem suparniku, koji želi biti još jači!‘

Piše Tonči Vlašić
4. veljače 2022. - 10:49

Sve je više postalo normalno u ovo nenormalno vrijeme. Tako se sad dogodi i odgoda Svjetskog prvenstva, a zbog čega dogodila i promjena kalendara Eurolige, a zbog čega će se mijenjati i kalendar Regionalne lige, te, naravno, i domaćeg prvenstva. Ne znamo točno hoće li se opet promijeniti i termin odgođene utakmice protiv Jadrana u Splitu, hoće li se morati mijenjati i termini utakmica ovog drugog kruga domaćeg prvenstva. Uglavnom, taj drugi dio domaćeg prvenstva kreće, a nas na startu čeka Mladost na Savi – rekao je Vjeko Kobešćak, trener Jug Adriatic osiguranja uz dodatak:

- Ovom odgodom Svjetskog prvenstva dobili smo prostor za trening, a što nismo imali gotovo sezonu i pol zbog prenatrpanog kalendara.

Zbog korone Jugaši su bez igre upisali poraz od PRO Recca, nisu putovali u Milano. Trebali su četiri dana nakon ogleda na sjeveru Italije igrati protiv splitskog Jadrana u Poljudu posljednje kolo prvog dijela domaćeg prvenstva. Za razliku od LEN-e, HVS odgađa utakmica kad je korona, ne registrira je, kao što je to slučaj u europskim kupovima.

image
Vjeko Kobeščak i Miho Bobić na Jugovoj klupi
Tonči Vlašić

Ivan Marcelić, reprezentativni vratar, u međuvremenu je promijenio kapicu. Napustio je Mladost, te prešao u splitski Jadran. Hoće li moći braniti u odgođenoj utakmici iz prvog dijela?

- Zatekli ste me s tim pitanjem. Provjerit ćemo. S njim će Jadran biti kvalitetniji, dolazi u momčad koja je osvojila prvi domaći trofej, Kup Hrvatske, ali isti tako je činjenica kako je junak tog uspjeha splitskog sastava bio uz Luku Bukića vratar Mate Anić. Baš je bio dominantan u toj finalnoj utakmici Kupa Hrvatske.

Ne sjećamo se kako je netko usred sezone mijenjao kapicu?

- Ovako zvučno ime, ne, ali u svim sportovima, tako i u vaterpolu, treba postojati prijelazni rok. To je dobro. Legitimno je da igrač želi napredovat. Marceliću se nema što zamjeriti. Jadran se želi pojačati. Također se ni njemu nema što zamjeriti. Što se tiče Mladosti, njihova politika je takva. 

Mladost je treća u domaćem prvenstvu, s ovim potezom se još više udaljila od Jadrana i Juga.

- Ima Mladost Jerka Jurlinu, dobrog vratara, i dalje je to dobra momčad. Vratio im se, nakon operacije, centar Branimir Herceg. Jači su za njega u odnosu na protekli dio sezone. Koliko je Mladost sad dobra momčad, imat ćemo priliku vidjeti već u subotu navečer. Mi smo napokon dobili mogućnost za pripremu, zadnje, već sam rekao, dvije sezone to nismo imali. To nam je bio najveći problem. Ne sjećam se kad sam imao sve igrače deset dana za redom na okupu. Sad nam problem radi korona, zbog nje smo u Beogradu bili bez Marina Tomasovića, sad krećemo u Zagreb i Budimpeštu bez Ivana Vukojevića. Uglavnom, vjerujem kako ćemo pokazati snagu.

DOMAĆE PRVENSTVO

Skupina za poredak od 1. do 5. mjesta: 1. Jadran Split (Utakmica manje) 24 boda, 2. Jug Adriatic osiguranje (utakmica manje) 24 boda, 3. HAVK Mladost 21 bod, 4. Solaris 16 bodova, 5. Mornar 16 bodova.

Jugov raspored u drugom dijelu, 10. kolo, 5. veljače, Zagreb: HAVK Mladost – Jug AO, slobodan u 11. kolu, koje se igra 12. veljače, 12. kolo, 26. veljače, Split: Mornar BS – Jug AO, 13. kolo, 5. ožujka, Šibenik: Solaris – Jug AO, 14. kolo, 26. ožujka, Dubrovnik: Jug AO – Jadran Split. Za sad je određeno da se odgođena utakmica 9. kola, posljednjeg kola prvog dijela, Jadran Split – Jug AO igra u Splitu 2. ožujka.

Tri dana nakon Mladosti čeka vas bitka za tri euroligaška boda protiv OSC-a u Budimpešti, u igri je pozicija broj tri u skupini.

- Izuzetno važna utakmica pogotovo nakon što smo loše odigrali protiv OSC-a u Gružu. U međuvremenu, zahvaljujući tome što smo bili, napokon, na okupu, obrana se popravila. Dobili smo sigurnost u igri. Utakmica s PRO Reccom u Gružu je to pokazala, kao i utakmice na turniru drugog kruga Regionalne lige u Beogradu kad smo dobili između ostalog i splitski Jadran, te domaćina, Crvenu zvezdu. Sad, koliko nas je korona nakon toga poremetila, vidjet ćemo i u Zagrebu, te u Budimpešti. Ukoliko ne bude tog problema, ukoliko svi koji kreću na put budu u mogućnosti nastupiti, očekujem uspjeh.

EUROPSKA LIGA PRVAKA SKUPINA ‘B‘

Poredak: 1. PRO Recco 21 bod, 2. CN Marseille 21 bod, 3. Jug AO 15 bodova, 4. OSC 13 bodova, 5. WASPO 98 Hannover 11 bodova, 6. Spandau 04 7 bodova, 7. Steaua 3 boda, 8. Crvena zvezda 3 boda (četiri najbolja igrat će na završnom turniru, Final 8).

Raspored 9. kola, utorak, 8. veljače, Budimpešta: OSC - Jug Adriatic osiguranje, Berlin: Spandau 04 - CN Marseille, Sori: PRO Recco - WASPO Hannover, Beograd: Crvena zvezda - Steaua.

image
Sportski direktor Jug Adriatic osiguranja Ognjen Kržić i trener Vjeko Kobešćak
Tonči Vlašić

U domaćem prvenstvu se borite za jedinicu, koja donosi prednost domaćeg bazena u doigravanju, u Euroligi ste na putu da izborite završni turnir, uspjehom u Budimpešti čvrsto bi držali treće mjesto, a u Regionalnoj ligi ste vodeći, čeka vas u posljednjem, trećem krugu ligaškog dijela utakmica u Kragujevcu protiv domaćeg Radničkog, koja će odlučiti tko će biti prvi, tj. tko će biti domaćin završnog turnira. Vama igra u toj utakmici, ako ne bude iznenađenja protiv ostalih suparnika, i bod igra za prvo mjesto.

- Neočekivano smo se našli u toj situaciji nakon što smo prethodno izgubili od Novog Beograda u Beogradu u prvom krugu. Bilo bi prekrasno kad bi uspjeli dovesti završni turnir Regionalne lige u Gruž pogotovo kad se zna kako je  Regionalna liga ove sezone u razini Eurolige. Bio bi baš uspjeh biti prvi u ligaškom dijelu u kojem nismo, tj. nećemo niti jednu utakmicu, za razliku od srpskih euroligaša, Novog Beograda, Crvene zvezde i Radničkog, odigrati kao domaćini. To bi svakako povećalo naše izglede za uspjeh u Regionalnoj ligi, kao što će to donijeti i prva pozicija u ligaškom dijelu domaćeg prvenstva kad je u pitanju borba za naslov prvaka Hrvatske, a što je nama, naravno, cilj - naglasio je Jugov trener. 

image
Vjeko Kobešćak, šef struke Vaterpolskog kluba Jug Adriatic osiguranje
28. travanj 2024 15:34