StoryEditorOCM
VaterpoloTO BI BILO TO

Jučer peterci, danas peterci, tako su Jugaši i prošle sezone zaključili nastup u Regionalnoj ligi

Piše Tonči Vlašić
12. travnja 2024. - 20:45

Jugu bronca

Petak, 12. travnja: Crvena zvezda - Jug AO 10:10/peterci 4:5 

Poredak: 1. Jadran Split 17 bodova/7 utakmica (87:73), 2. Novi Beograd 14 bodova/6 utakmica (77:63), 3. Jug Adriatic osiguranje 15 bodova/8 utakmica (90:91), 4. Crvena zvezda 4 boda/7 utakmica (65:85), 5. Jadran Herceg Novi 2 boda/6 utakmica (70:77). 

Do kraja sezone, petak, 12. travnja, 20.45 sati: Jadran (HN) - Novi Beograd, subota, 13. travnja, 18 sati: Crvena zvezda - Jadran (HN), 19.45 sati: Novi Beograd - Jadran (ST).

Prošle sezone peterci protiv Novog Beograda, pa dan poslije peterci protiv splitskog Jadrana, te je Jug Adriatic osiguranje usred Beograda podigalo pokal pobjednika, pet put u povijesti natjecanja. Ove sezone opet je Novi Beograd bio suparnik Jugašima u njihovoj predzadnjoj utakmici sezone u Regionalnoj ligi, opet su bili peterci, pa dan poslije peterci protiv Crvene zvezde. Jučer protiv Novog Beograda nisu izvodili dobro peterce, danas jesu protiv Crvene zvezde. Uglavnom, drugačiji je sustav natjecanja ove sezone. Turnirski, svatko sa svakim po dva puta. I da nisu izgubili peterce od Novog Beograda, ne bi osvojili opet pokal. 

Maro Joković je zato i dobio slobodno protiv Crvene zvezde. Osjetio se njegov izostanak jer se Jug mučio u napadu. Joković je kreator. Igrač koji potpisuje većinu pravih rješenja, a sad u većini napada, znalo je proći 30 sekundi, a rješenja nije bilo. Franko Lazić je pogodio za 1:0 iz peterca, potom serija Crvene zvezde 3:0. Odgovorio je Jug na isti način. Lazić je opet pogodio prvi i u drugoj četvrtini. Sad za vodstvo 4:3. Hannes Daube i Ivuša Burđelez su u završnici prve četvrtini poravnali na 3:3. Neodlučeno je bilo i na kraju druge četvrtine - 4:4, a zatim je jugov trener Vjeko Kobešćak ostavio na klupi kapetana, Fran Čubranić je stao među vratnice umjesto Tonija Popadića. 

I u trećoj četvrtini je opet Jug prvi pogodio, i to Daube nakon što ga je sjajno pronašao Filip Kržić. Nakon toga je Čubranić mogao bolje zatvoriti šut sa stative (Draško Gogov 5:5), pa opet Daube, sad iz peterca za 6:5. Ivana Basar je zatim izašao kao pobjednik protiv Kržića i Čubranića, te je pogodio sa srednjeg vanjskog. I treća četvrtina je završila bez pobjednika - 6:6. 

I u zadnjoj četvrtini opet je Jug prvi pogodio. Marko Žuvela je osvojio loptu na plivanju, potom je naciljao za 7:6, a nakon što se Jug obranio, Goran Grgurević je strijelac za 8:6, pa opet serija 3:0 Juga, kao na početku utakmice. Za 9:6 pogodio je Sergi Cabanas. Na lijevoj strani ga je s desne pronašao Daube. Nakon toga suparnik je odgovorio na isti način. Sad je Crvena zvezda napravila 3:0 (Basara lob s desne strane, Marko Radović šut iz vanka kad je Zvezda igrala s dva centra, te Gavril Subotić s lijevog krila u bliži kut. Zaostajali su jugovi centri u povratku iz napada, Crvena zvezda je nekoliko puta imala 6 na 5, ali u većini slučajeva nije uspjela to iskoristiti. Lazić je s lijevog krila pogodio za vodstvo Juga 10:9 kad je 101 sekunda ostala do kraja četvrte četvrtine, koja je, kao i prethodne tri, završila bez pobjednika. Subotić je s lijevog krila potpisao 10:10. 

Potom peterci. Sad Jugaši za pet, Čubranić je zaustavio u drugoj seriji šut Basare, koji je tukao u vratarevu desnu stranu. Jučer protiv Novog Beograda nije pogodio Toni Mozara. Danas je Korčulanin pogodio, potpisao konačnih 15:14, te za dva boda na kraju. 

Ali, tu nije kraj ‘maratona‘ između Jug Adriatic osiguranja i Crvene zvezde. Novi, četvrti ogled u mjesec dana igra se 27. travnja u Beogradu kad je zakazan uzvrat četvrtfinala Eurocupa, a u njega Jugaši ulaze sa 6 pogodaka prednosti. Ući će i s Lazićem, koji je zbog isključenja protiv Vasasa u uzvratu osmini finala morao propustiti prvu utakmicu četvrtfinala prije tri dana u Gružu. U uzvratu, naravno, Kobeščak neće odmarati Jokovića.

image

Rino Burić

Tom Dubravec/Cropix

Jugaši su zadnjeg dana Regionalne lige slobodni, a tad igraju prvo hercegnovski Jadran i Crvena zvezda, to je derbi začelja, a nakon toga odluka o pobjedniku, splitski Jadran ili Novi Beograd. Ukoliko srpski prvak ne dozvoli iznenađenje večeras protiv hercegnovskog Jadrana, tko pobijedi u toj zadnjoj utakmici sezone, podići će pobjednički pokal. 

Prije uzvrata četvrtfinala Eurocupa Jugaši će u borbu za finale domaćeg prvenstva. Igra se na dvije pobjede. Prva utakmica protiv Primorja je u utorak, 16. travnja, u Gružu od 18 sati. 

23. travanj 2024 12:53