StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKA LIGA |

HRVATSKA U DEBRECENU Hoćemo li u petak zatresti mrežu Crne Gore po 300. put te ostvariti 22. pobjedu u 34. međusobnom ogledu?

Piše PSD.
6. siječnja 2021. - 15:16
Xavi Garcia i Hrvoje Benić u kapici reprezentacije Hrvatske na Europskom prvenstvu u Budimpešti 2020. godine foto: Tonči Vlašić

Naši su otputovali jutros iz Zagreba, gdje su se pripremali, te stigli oko 15 sati do odredišta - u mađarski Debrecen gdje će od 8. do 10. siječnja igrati na završnom turniru europskih kvalifikacija za nastup na završnom turniru Svjetske lige. Prvog (četvrtfinalnog) dana čeka ih ogled protiv Crne Gore, koja je u Debrecen također krenula danas, i to iz Beograda gdje se pripremala skupa s reprezentacijom Srbije.

Hrvatska i Crna Gora su se početkom prošle godine dva puta 'potukli' u Mađarskoj. Bilo je to na posljednjem Europskom prvenstvu. Naši su dobili prvi, a izgubili daleko važniji drugi ogled, te je Crna Gora uzela broncu, a naši ostali praznih ruku.

Ivica Tucak je u Mađarsku doveo petnaest igrača, Vladimir Gojković, izbornik Crne Gore, odlučio se za jednog manje. U zapisnik utakmice će ući trinaestorica, koja, još se nije oglasio niti jedan izbornik. Crna Gora je na pripremama u Beogradu, imala je pet zajedničkih treninga sa Srbijom, bila u sastavu: Dejan Lazović, Draško Brguljan, Đuro Radović, Marko Petković, Uroš Čučković, Stefan Vidović, Dimitrije Obradović, Aleksandar Ivović, Vladan Spaić, Vlado Popadić, Dušan Matković, Dušan Banićević, Miroslav Perković, Slaven Kandić, Savo Ćetković, Aleksa Ukropina i Nikola Moskov.

I Gojković, kao i naš izbornik Tucak, ističe kako je nastup u Debrecenu priprema za najvažnije, a to su kvalifikacije za Olimpijske igre, koje se idući mjesec, od 14. do 21. veljače, igraju u Rotterdamu.

- U normalnim okolnostima reprezentativci imaju veliki broj utakmica tijekom ljeta i jeseni, ali zbog korone su u 2020. godini imali od pet do najviše petnaest utakmica, te se izgubio osjećaj za igru, a što želimo vratiti kako bi bili uspješni u kvalifikacijama za Olimpijske igre – istaknuo je Gojković.

U Debrecenu nastupa ukupno osam reprezentacija. Osim utakmice Hrvatska – Crna Gora u petak, 8. siječnja, još igraju Španjolska – Srbija, Francuska – Grčka, te Mađarska – Italija. Kako su Španjolska i Srbija početkom ožujka 2020. odigrali četvrtfinale, Španjolska je bila uspješnija, bez obzira na ogled u Debrecenu, Srbija će u nastavku turnira razigravati za plasman od 5. do 8. mjesta, a Španjolska je prvi polufinalist, te čeka uspješnijeg iz ogleda Mađarska – Italija. Par Hrvatska – Crna Gora 'križa' se drugog dana s parom Francuska – Grčka.

Tri najbolja s turnira u Debrecenu plasirat će se na završni turnir Svjetske lige, koji će se u Gruziji, u Tbilisiju, igrati od 26. lipnja do 2. srpnja.

Petnaestorica reprezentativaca koje je Tucak doveo u Debrecen su dva vratara, Marko Bijač i Toni Popadić, zatim tri centra (Nikša Dobud, Josip Vrlić i Luka Lozina), četiri braniča (Andro Bušlje, Marko Macan, Rino Burić i Hrvoje Benić), te još na vanjskim pozicijama Lovro Miloš, Maro Joković, Xavi Garcia, Luka Bukić, Loren Fatović i Zvonimir Butić.

Utakmica u petak u Debrecenu bit će 34. ogled Hrvatske i Crne Gore. Naši su uspješniji – 21:9 u pobjedama uz tri neodlučena rezultata, pogodak razlika pozitivna, naši su u protekle 33 utakmice 293 puta zatresli mrežu Crne Gore, koja je postigla protiv nas 248 pogodaka.

Zadnje izdanje Svjetske lige, završnica se 2019. igrala u Beogradu, osvojila je Srbija, koja nas je dobila u finalu 12:11. Srbija je čak deset puta osvojila Svjetsku ligu, Mađarska, Crna Gora te ex. reprezentacija Srbije i Crne Gore po dva puta, a mi i Rusija po jednom.Rusi su osvojili prvo izdanje 2002. godine, naši su sedam puta bili na pobjedničkom postolju: pobjednici 2012., srebrni 2009., 2015. i 2019., te brončani 2010., 2011. i 2017. godine. 

Tonči Vlašić / Dubrovački vjesnik

26. travanj 2024 19:18